Primăria Iași vrea să reabiliteze versanții dintr-un areal de 321 de hectare din zona Țicău – Sărărie. Proiectul se află în atenția municipalității de mai bine de 10 ani. La mijlocul lunii octombrie 2022 urmează să fie lansată licitația pentru execuția lucrărilor cu o valoare de aproape 30 de milioane de euro
După mai bine de 10 ani, Primăria Iași a alocat fonduri pentru reabilitarea versanților din zona Copou – Țicău, unde, în timp, au fost construite vile de lux, stabilitatea terenurilor fiind afectată. Astfel, municipalitatea a lansat licitația pentru execuția lucrărilor, procedură ce va fi organizată pe data de 19.10.2022. Valoarea estimată a investiției este de 143.937.309 lei, fără TVA, aproape 30 de milioane de euro. „Versantul Țicău este situat în partea de nord-est a municipiului Iași, iar zona abordată în cadrul proiectul tehnic are o suprafață de aproximativ 321 de hectare, fiind delimitată de străzile Curelari – Hotin – trecătoarea Hotin – C.A. Rosetti – mal drept Cacaina – Poligon – strada și stradela Sărărie. Arealul investigat prezintă cea mai mare densitate a lucrărilor de consolidare care s-au executat etapizat în decursul timpului la nivelul municipiului Iași. O parte din lucrările de consolidare existente pe amplasament nu au putut fi identificate, ca urmare a imposibilității de acces în zona acestora sau, pur și simplu, ca urmare a acoperirii acestora de-a lungul timpului de alte lucrări”, se arată în caietul de sarcini.
Versanții care susțin vilele de lux din Țicău – Sărărie vor fi reabilitați timp de 4 ani
Printre lucrările comandate se numără reparațiile sau refacerea bolților din beton, zidăriei, decomaltarea chesoanelor și căminelor de vizitare, refacerea rigolelor etc. Se va interveni în zonele delimitate de strada Sărărie cu străzile Albineț, Dochia, Simion Bărnuțiu, Poligon. „Soluția va consta în vegetalizarea suprafețelor de taluz abrupt cu plante perene cu rădăcini adânci care protejează și, implicit, consolidează terenul (în zona de suprafață) prin crearea efectului de pătură vegetală densă ce reduce sensibil infiltrarea apei meteorice, una din principalele cauze ale alunecărilor de teren. Consolidarea prin vegetalizare a terenului înlocuiește, în mod eficient, lucrările tradiționale de stabilizare folosite pentru tratarea eroziunii superficiale”, se mai arată în documentația procedurii. Durata de execuție a lucrărilor este de 4 ani de la semnarea contractului. De precizat că zona Țicău a fost afectată de alunecări de teren în ultimii 30-40 de ani. Primăria Iași are în plan să reabiliteze și un lot de 44 de străzi aflate, momentan, la etapa de proiectare.
Proiectanții au studiat 3 zone de versanți
Prin studiul de fezabilitate au fost analizate Zona A: areal cuprins între străzile Bașotă, Poligon, Sărărie; Zona B: Aleea Sadoveanu, Sărărie, Poligon, C.A Rosetti, fundac Ursulea, șoseaua Ștefan cel Mare; Zona C: fundac Ursulea, DN 24, limita comunei Popricani. Analiza a fost realizată în urmă cu 4 ani. În 2017, versanții de pe fundac Ursulea, în cartierul de pe Aleea Sadoveanu, au cedat și a fost nevoie de intervenția autorităților. La câteva sute de metri de versant, în pădurea împrejmuită de strada Ursulea, locuiesc mai multe familii. Acestea au arătat că pământul din versanți a ajuns în curțile din gospodării și că nimeni nu intervine. Pe de altă parte, edilii au declarat că în zonă sunt imobile construite fără autorizații emise de municipalitate. Ulterior, a fost comandată o expertiză pentru stabilizarea versantului. Proiectul tehnic în baza căruia este organizată licitația pentru execuția lucrărilor a fost realizat de societatea Proexrom SRL, deținută de Dan Corostoian. Versanții din zona Țicău, municipiul Iași, vor fi reabilitați, urmând să fie semnat și contractul cu constructorul care va depune cea mai bună ofertă.
In Oancea blocurile se scufunda, iar primaria trebuia sa termine chesoanele de construit. Din 25 chesoane pe hirtie sint doar 13, care nu au mai fost curatate din 1989 si au devenit tomberoane.
Degeaba se va face reabilitarea varsantilor daca nu se rezolva traficul infernal de pe strada Sararie. Se circula bara, la bara, aproape in mod continuu. Inca trec camioane si masini grele pe starada Sararie spre Bdul Stefan cel Mare, fara ca nimeni sa isi bata capul cu asa ceva.
Ati uitat ca nu a vrut sa plateasca studiul primaria? Cautati in articole
Campanie electorala
Nu a intervenit nimeni cand au picat versantii, venit, constatat, desenat cu degetul in aer si dusi au fost!