Marți, 1 aprilie 2025 – Ziua Păsărilor, la Palas Mall, în Atrium, orele 18.00, are loc vernisajul expoziției de fotografie “Observă păsările Iașului!”, eveniment în cadrul concursului public cu același nume organizat de Societatea Ornitologică Română – sucursala Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Palas Iași, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași și Clubul Fotografilor Iași.
Vă invităm la vernisaj să celebrăm împreună Păsările! Veți face cunoștință cu organizatorii, fotografii și veți admira zeci de specii (60) sălbatice surprinse în județul Iași. Veți avea ocazia să descoperiți păsări scumpe vederii, cum sunt: călifarul roșu, buhaiul de baltă, piciorongul, ciușul, gușa albastră, aușelul cu capul galben sau pițigoiul de stuf, dar și dintre cele cu care sunteți obișnuiți, precum berzele, lebedele, rațele sălbațice, vrăbiile, mierlele, în ipostaze inedite în poze demne de înrămat.
Păsările au fost surprinse atât în judeţul Iași în locuri precum Delta Moldovei, iazuri și lacuri, păduri și pajiști, cât și în zonele verzi din orașul Iași și împrejurimi: Grădina Botanică, Parcul Copou, Bahlui, Tătărași, Centru, zona de agrement Ciric, Lacul CUG, pentru a numi doar câteva. De asemenea, veți afla povești cu păsări, dar și povestea din spatele fiecărei fotografii și motivația autorului.
Organizatorii au pregătit premii surpriză pentru toți fotografii înscrişi la expoziţie.
Vernisajul expoziției de fotografie “Observă păsările Iașului!”
În perioada 2 – 6 aprilie 2025, expoziția poate fi admirată pe Aleea Luxury din Palas, etaj 1, iar pe 5 aprilie vă așteptăm și la “Atelierele Păsărilor pentru mici și mari”, 12.00-17.00H, în zona Cărturești.
Mulțumim tuturor participanților, tuturor celor care au dus vestea acestui concurs în toate cele patru zări, tuturor celor care au admirat și votat fotografiile favorite.
Competiția de fotografie „Observă Păsările Iașului!”, ce a debutat pe 1 martie a.c., are drept scop o mai mare atragere a publicului ieșean spre a contribui la cunoașterea, protecția și conservarea păsărilor sălbatice, a habitatelor și a biodiversității și a naturii Iașului, prin promovarea de fotografii autentice care să ajute la o mai bună conștientizare asupra acestor valori.
1 aprilie – Ziua Păsărilor este sărbătorită în România încă din anul 1906 – anul imediat următor intrării în vigoare a Convenţiei pentru protecția păsărilor utile agriculturii. La noi în țară a fost celebrată mai ales în perioada interbelică, treptat abandonată în anii 1945-1950 și uitată cu totul în timpul regimului comunist. În perioada dintre cele două războaie mondiale era sărbătorită mai ales în școli, când elevii instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de științe naturale. Ziua Păsărilor a fost reinaugurată în anul 1993, de către Societatea Ornitologică Română, și are ca scop principal conștientizarea asupra nevoii de protecție a păsărilor, în special a celor migratoare.
Ziua de 1 aprilie coincide cu perioada când se întorc berzele și alte păsări migratoare – prilej de bucurie pentru iubitorii de natură și de frumos. Astfel, păsările fac parte din cultura și istoria noastră din cele mai vechi timpuri, fiind printre cele mai îndrăgite viețuitoare. Nu numai că ne delectează cu trilurile și frumusețea lor, dar sunt foarte buni indicatori ai sănătății mediului, prezența sau absența lor constituind informații importante pentru specialiștii în conservarea naturii. De asemenea, sunt veritabili „gardieni” care intervin în reglarea naturală a populațiilor din alte grupe de faună cum sunt insectele, rozătoarele, amfibienii, reptilele, contribuind la menținerea echilibrului ecologic doar prin aceea că sunt și că sunt bine. Iată de ce trebuie să le protejăm!