Prima pagină » Eveniment-Social » Vernisaj la Galeriile de artă „Dan Hatmanu” de la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi – FOTO

Vernisaj la Galeriile de artă „Dan Hatmanu” de la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi – FOTO

01 sept. 2021, 14:20,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Vineri, 3 septembrie 2021, la ora 17.00, va avea loc la Galeriile de artă „Dan Hatmanu”d în cadrul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iaşi, pasaj Sf. Vineri, strada Anastasie Panu, un vernisaj.

Vor participa membrii şi colaboratorii Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iaşi Nord – Est. Expoziţia de tapiserie „Din trecut … pentru prezent” este realizată de Gabriela Moga Lazăr.

Expoziția valorifică motive tradiționale românești străvechi în creații moderne. Deși Gabriela MOGA LAZĂR nu mai este printre noi, creațiile sale continuă să fie prezentate și admirate în expoziții. Tapiseriile sale, țesute pe verticală sunt o îmbinare între arta tradițională și arta modernă. Limbajul plastic al artistei se manifestă prin sugestii cosmogonice, simboluri traduse în elemente vegetale și, mai rar, zoomorfe. În unele tapiserii, aceste elemente sunt stilizate în forme geometrice în spiritul vechii tradiții românești. În acest caz, compoziția este în general construită pe verticală, respectă o axa de simetrie și se supune unor reguli : de repetare, de alternanță și de paralelism. Dar în creația artistei, se remarcă de asemenea o evoluție spre abstract în opere remarcabile prin prospețimea lor cum este tapiseria întitulată “Patru anotimpuri”.

În toate lucrările sale, Gabriela MOGA LAZĂR alegea o cromatică discretă, bazată pe degradeuri și uneori utiliza alternanța plinurilor și golurilor. Remarcabil este și faptul că artista își vopsea ea însăși lâna înainte de a țese, în funcție de nuanțele dorite.

Grija pentru culorile utilizate, pentru grosimea lânii (țărănească sau fină) sau pentru calitățile tactile ale firelor se manifestă de asemenea în lucrările de concepție figurativă. Căci Gabriela MOGA LAZĂR era de asemenea o maestră a portretului. Un exemplu al măiestriei sale este portretul marelui poet român Mihai Eminescu, realizat dintr-un subtil amestec de tonuri si semi-tonuri de alb si brumăriu (culorile naturale ale lânii) și lucrat cu fir gros în stilul vechiului țol românesc.

Colecția sa de tablouri cuprinde și portrete ale altor personalități din cultura românească (Creangă, Cuza, etc.) sau din cultura franceză. Astfel, una din tapiseriile sale evocă furtunile care au străbătut viața lui Victor Hugo sau alta amintește destinul lui Balzac înconjurat de cărțile sale. Și lucru neîntâlnit în lumea tapiseriei, țesătura devine mai expresivă decât pictura în portretele unor persoane pe care artista le-a cunoscut și cărora cu o măiestrie inegalabilă le redă viață prin firele de lână, cum ar fi portretele întitulate  : «Destin », « Mama », « Tata », etc.

Căci în concepția Gabrielei MOGA LAZĂR, tapiseria era o artă de sine stătătoare și nu doar un accesoriu al picturii. Ea considera că un adevărat creator de tapiserii trebuie să știe să deseneze și să țeasă el însuși lucrările sale, căci doar astfel poate să stăpânească pe deplin mijloacele de expresie ale acestei arte.

Tapiseriile Gabrielei MOGA LAZĂR, de dimensiuni mici si mijlocii, au calitatea de a se integra armonios în interioarele moderne. În versiunea ei, „mini-tapiseria” devine o artă de sinteză, care valorifică creația anonimă a strămoșilor noștri. De altfel, aceasta era ambiția declarată a artistei , care afirma că vrea să înfrumusețeze viața noastră de zi cu zi, reînviind o artă aproape uitată în zilele noastre. Mai multe detalii pot fi consultate AICI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *