Prima pagină » Eveniment-Social » Verifica-ti documentele! Daca ai o masina si iti lipseste asta, poti ramane fara autoturism. Multi au patit-o deja
Verifica-ti documentele! Daca ai o masina si iti lipseste asta, poti ramane fara autoturism. Multi au patit-o deja

Verifica-ti documentele! Daca ai o masina si iti lipseste asta, poti ramane fara autoturism. Multi au patit-o deja

18 ian. 2017, 20:02,
Andrei Hurbea în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:589542;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
@ Multi ieseni au ramas fara masini pentru ca le-a lipsit acest document @ Nimeni nu se astepta la asa ceva @ Au mers pe incredere si au ramas fara bani si masini
 
Tepele cu masinile achizitionate la mana a doua se inmultesc, la Iasi. Toti cei care vor sa-si cumpere sau chiar sa vanda un autoturism trebuie sa urmeze acesti pasi, asta pentru a evita a pica in plasa samsarilor. Toate acestea se intampla deoarece Romania este tara tuturor posibilitatilor, iar aceste magarii sunt greu de depistat, nu de putine ori escrocii scapand basma curata. Multi dintre ieseni care vor sa cumpere o masina folosita, pentru a scapa de taxele si drumurile facute la institutiile statului pentru a deveni proprietari in acte, prefera sa mearga pe increderea oferita din partea vanzatorului.

Daca totusi doresc sa o inmatriculeze pe numele lor, au nevoie de un contract intre parti, copii si originalele actelor masinii, cat si a actelor de identitate si certificat fiscal de la vanzator. De precizat ca, certificatul fiscal nu se da pe loc, la vanzarea masinii, el fiind obtinut ulterior de la organul financiar. Eliberarea certificatului fiscal intr-un timp scurt poate varia de la caz la caz. Una dintre situatii ar fi aceea ca vanzatorul nu este proprietarul ce figureaza in actele masinii, iar el nu se elibereaza decat titularului.

O alta circumstanta care poate ingreuna eliberarea acestui document este intalnita atunci cand vanzatorul are datorii la stat. Acesta nu poate radia fiscal masina decat dupa ce achita toate datoriile, pana la ultimul leu. Si in cazul masinilor vandute pe firma pot fi intalnite grave probleme. Chiar daca se promite trimiterea certificatul fiscal ulterior, nimeni nu o sa mai primeasca docmentul. Solutia pentru a nu pica in aceasta plasa este una destul de simpla: sa nu se achite masina decat la primirea documentului.
 

Masini sechestrate in acte
 
Tot la capitolul „masini inscrise pe firma”, cetatenii trebuie sa aiba mare grija. Multe societati aflate in Iasi au cumulat datorii uriase la bugetul de stat. Odata intrate in insolventa sau cu sechestru pe toate bunurile, masinile sunt date angajatilor sau sunt vandute pe piata libera, dar fara a avea certificatul fiscal scos, deoarece nu este posibil acest lucru. Vanzatorul face mentiunea ca ramane pe numele din acte si ca noul posesor al bunului pe patru roti va fi scutit de plata impozitului anual.

Dupa aceasta, daca intre cele doua parti se bate palma, noul „proprietar” primeste cartea de identitate a masinii si talonul in original, dar si un contract de vanzare-cumparare. Problema apare abia atunci cand statul pune sechestru pe firma cu pricina si bunurile acesteia. De precizat ca, seria de sasiu apare inscrisa in documente, iar masina trebuie confiscata, indiferent daca noul cumparator este de buna credinta. Mai mult, politia poate confisca masina in trafic, dupa numerele de inmatriculare. Fara masina poti ramane si in cazul in care executorul judecatoresc iti da de urma. Asa ca mare atentie! 
 

Sfatul politistilor
 
Politistii ieseni trag un semnal de alarma in aceste cazuri. Oamenii legii sustin ca in cazul in care iesenii vand masinile fara a radia autovehiculele, se pot trezi oricand cu datorii uriase.

„Recomand cetatenilor sa cumpere masina legal si sa o inscrie la primariile de care apartin, sa faca transcrierea. Nici vanzatorilor nu le recomand sa faca vanzarea de autovehicule fara transcriere sau cu una fictiva, deoarece vor suporta consecintele mai tarziu. Ca exemplu putem da rovigneta. Daca persoana careia i-a incredintat masina nu plateste aceasta taxa si nici impozit, atunci aceasta va fi nevoit sa le achite”, a declarat comisarul sef Vasile Zacornea, seful Serviciului Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`