Prima pagină » Actualitate » Verdict în cazul lui George Floyd! Poliţistul care a intervenit a fost acuzat de crimă și arestat

Verdict în cazul lui George Floyd! Poliţistul care a intervenit a fost acuzat de crimă și arestat

21 apr. 2021, 07:50,
George Cristian în Actualitate

Un juriu american a găsit un fost polițist vinovat de crimă pentru moartea afro-americanului George Floyd pe o stradă din Minneapolis anul trecut. Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost filmat în genunchi pe gâtul domnului Floyd pentru mai mult de nouă minute în timpul arestării sale din luna mai.

Filmările vizionate pe scară largă au provocat proteste la nivel mondial împotriva rasismului și a utilizării excesive a forței de către poliție. Chauvin a fost găsit vinovat sub trei acuzații: crimă de gradul II, crimă de gradul III și omor. Va rămâne în arest până va fi condamnat și ar putea petrece zeci de ani în închisoare.

Juriul a elaborat verdictul în doar o zi

Juriul format din 12 membri a durat mai puțin de o zi pentru a ajunge la verdict, care a urmat unui proces foarte încărcat, de trei săptămâni.

După ce ambele părți au prezentat argumente de încheiere luni, juriul a fost izolat într-un hotel fără niciun contact extern, astfel încât să poată delibera asupra unui verdict, un proces cunoscut sub numele de sechestrare. Jurații au trebuit să fie de acord în unanimitate și li s-a spus că nu se pot întoarce acasă până nu vor lua decizia.

Verdictul a provocat scene de sărbătoare în afara curții, unde câteva sute de oameni au înveselit în timp ce a fost anunțat. Avocatul familiei Floyd, Ben Crump, a declarat că a marcat un „punct de cotitură în istorie” pentru SUA. „Justiția câștigată dureros a ajuns în sfârșit”, a scris el pe Twitter.

Care a fost reacţia președintelui Joe Biden

Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au chemat familia Floyd imediat după verdict. Biden a fost auzit spunând că „cel puțin acum există oarecare dreptate”.

„Vom face mult mai multe lucruri. Aceasta va fi o primă lovitură de a face față rasismului sistemic autentic”, a spus președintele.

Și într-o remarcă televizată la nivel național, la scurt timp după aceea, Biden a spus:

„Rasismul sistemic este o pată pentru sufletul întregii națiuni”. Între timp, doamnă Harris i-a îndemnat pe parlamentari să adopte proiectul de lege George Floyd care vizează reformarea poliției în SUA. „Acest proiect de lege face parte din moștenirea lui George Floyd. Această lucrare este de mult întârziată”, a spus ea.

Șeful Poliției din Minneapolis, mărturie împotriva polițistului

Întreg procesul a avut mai multe cheie printre care și mărturia șefului Poliției din Minneapolis care a declarat că subalternul lui a încălcat legea și a dat asigurări că acest mod de intervenție nu este specific oamenilor legii și nu face parte din pregătirea corpului de polițiști din Minneapolis:

„Adică, în niciun fel, formă sau forma, prin politică, nu face parte din pregătirea noastră și cu siguranță nu face parte din etică și valorile noastre.” Imaginile din momentul arestării au făcut înconjurul lumii.

De altfel, la începutul lunii aprilie în spațiul public au apărut mai multe imagini cu momentul în care George Floyd este bruscat și arestat de polițiști. Acesta le spune oamnilor legii că nu este o persoană rea și că nu merită un asemenea tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *