Multe persoane cauta tot mai des remedii pentru vene sparte pe picioare. Cunoscute sub numele de „vase sparte pe picioare”, leziunile vasculare reprezintă una din problemele cele mai frecvente ale membrelor inferioare.
Venele sparte apar în urma dilatării unor vase mici de sânge aflate sub piele numite venectazii.
Ce se întâmplă când apar vene sparte pe picioare?
Vasele sparte apar de obicei în partea inferioară a corpului, uneori și pe față. Acestea nu trebuie confundate cu o cuperoză care presupune o dilatare continuă a capilarelor sanguine superficiale.
Cu toate că acestea nu provoacă niciun disconfort fizic, femeile resimt acut această afecțiune dermatologică la nivel estetic.
Ca si in cazul venelor umflate, aceasta afectiune este cel mai adesea intalnita în sezonul cald, când apare disconfortul creat de aspectul acestor leziuni vasculare. Ele apar sub formă de „pânză de păianjen”, niște vene subțiri de culoare mov-albastră.
Care sunt cauzele apariției „venelor sparte pe picioare?”
Una dintre cauzele apariției vaselor sparte pe membrele inferioare este fragilitatea capilară, rezultată în urma unor probleme grave legate de o insuficiență venoasă, care provoacă apariția varicelor.
Un rol important în determinarea sensibilității venoase și apariției acestor vase sparte pe picioare îl are și moștenirea ereditară. Aceste vene se prezintă ca o rețea de vase superficiale de culoare roșie sau violet ce provoacă un ușor disconfort, o ușoară durere, dar și un aspect neplăcut.
De asemenea, unele obiceiuri pe care le avem sau anumite practici efectuate în mod frecvent pot afecta circulația. Printre cele mai proaste deprinderi regasim alimentația nesănătoasă, baile fierbinți, loviturile dese în zona membrelor inferioare sau epilarea cu ceară.
Cauzele principale care conduc la apariția vaselor sparte sunt:
– factorii ereditari
– statul prelungit în picioare
– expunerea frecventă la soare
– consumul excesiv de alcool
– fumatul
– statusul hormonal – sarcină, pubertate, menopauză
Cum putem trata venele sparte pe picioare?
Există trei variante de tratament:
– atrofierea vaselor sparte;
– aplicarea de creme împotriva vaselor sparte;
– tratamentul cu laser.
Atrofierea vaselor sparte prin injecții în vasele de sânge afectate
Vasele sparte pot fi tratate în mod chimic. Procedura durează 30 de minute și presupune injectarea unei substanțe de atrofiere pe bază de alcool în vase de sânge sparte. Toată procedura se desfășoară sub anestezie locală. Substanța injectată irită peretele vaselor de sânge dilatate, provoacă o inflamație locală care duce la lipirea pereților vaselor de sânge și la dispariția lor.
Această procedură este condiționată de dimensiunea vaselor de sânge deoarece acestea trebuie să fie suficient de mari pentru a putea fi nimerite cu acul seringii. Sunt posibile dureri locale trecătoare în punctele de injectare, dar și o senzație ușoară de arsură. Uneori pot să apară și pete maronii la nivelul pielii, doar în zona tratată. După ce procedura s-a încheiat, este necesară purtarea unui bandaj sau a unor ciorapi de compresie.
Aplicarea de creme împotriva vaselor sparte
Există și creme speciale pentru tratarea vaselor de sânge sparte. Acestea au un conținut ridicat de vitamina K1 și trebuie aplicate de două ori/zi, pe pielea caldă și umedă. Crema pătrunde adânc în țesut, unde vitamina K1 influențează capacitatea de coagulare și crește circulația sângelui.
Tratamentul cu laser al vaselor de sânge sparte
Cea de-a treia și cea mai frecventă metodă este îndepărtarea vaselor sparte prin laser. Și această procedură presupune anestezia locală, iar efectele secundare sunt mai puține decât în cazul atrofierii vaselor sparte. După procedură cu laser nu este necesară nici purtarea de ciorapi de compresie.
Laserul eliberează diverse cantități de energie de-a lungul vaselor de sânge tratate. Energia este preluată de hemoglobină, iar conținutul vasului dispare. Se aplică o undă de presiune pe pereții vaselor, acestea intră în impact, trombocitele se prind de pereții vaselor, iar acestea din urmă aderă. Circulația sângelui prin vasele respective devine imposibilă.
Tratamentul cu laser presupune și câteva riscuri. Prin raza laser pot fi declanșate inflamații puternice sau o depigmentare puternică. În primele săptămâni după tratament, pericolul de infecții este mai ridicat deoarece pielea este mai sensibilă.
Prevenirea apariției vaselor de sânge sparte
Persoanele cunoscute cu fragilitate vasculară pot apela la administrarea de substanțe care protejează peretele vascular, atât al venelor, cât și al capilarelor (vitamina C, diosmina, hesperidina, etc.).
De asemenea, foarte importantă este mișcarea fizică: plimbările în parc, în pădure, pe suprafețe tari pot îmbunătăți starea generală a venelor sparte de pe picioare. Mersul pe bicicletă, înotul, dansul, drumețiile sunt forme de mișcare recomandate in cazul acestei afectiuni.
Acest articol are un rol strict informativ. In cazul in care suferiti de o astfel de afectiune consultati un medic specialist.