Prima pagină » Sanatate » Vedere încețoșată. Care sunt cauzele tulburărilor de vedere

Vedere încețoșată. Care sunt cauzele tulburărilor de vedere

06 sept. 2023, 14:12,
în Sanatate

Multe persoane se plâng de faptul că uneori au o vedere încețoșată. Dacă aceste episoade apar frecvent și persistă ceva timp, este important să mergem de urgență la oftalmolog. Vederea încețoșată poate să apară la orice vârstă și semnalează probleme grave de sănătate. Iată care sunt cauzele tulburărilor de vedere.

Vedere încețoșată

Vederea încețoșată este o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane. Tulburările de vedere pot să apară la orice vârstă, pot afecta un ochi sau pe ambii. Vederea poate fi afectată de statul în fața monitoarelor mult timp, de efectuarea unor activități în spații cu lumină slabă, dar poate fi declanșată și de probleme mult mai grave.

Vederea slăbește odată cu îmbătrânirea, însă poate fi afectată și din cauza unei infecțiii sau inflamații oculare. De aceea, vederea încețoșată trebuie să fie atent monitorizată pentru a identifica pricipalele cauze, dar și pentru a găsi tratamentul eficent. În multe cazuri, vederea încețoșată este însoțită de simptome oculare adiacente, printre care se numără sângerare la nivel ocular, uscăciune sau scurgeri la nivel ocular, fotosensibilitate (sensibilitate la lumină), inflamația ochilor, însoțită de roșeață, dureri de ochi, prurit ocular (mâncărimea ochilor).

Printre cele mai cunoscute cauze ale vederii încețoșate se află cataraacta, retinita, abraziunile corneei, infecțiile oculare, degenerescența oculară legată de vârstă, migrenele sau durerile de cap, anemia, nevrita optică, retinopatia diabetică, atacul vascular cerebral, rănirea ochilor, oscilațiile glicemiei, oboseala și multe altele.

Cum se pot trata tulburările de vedere

Vederea încețoșată poate semnala probleme grave de sănătate, de aceea este necesar diagnosticul pus de medicul oftalmolog. Tulburările de vedere pot fi tratate în funcție de gradul de severitate. Afecțiunile severe precum cataracta sau glaucomul pot fi tratate prin intervenții chirurgicale, iar afecțiunile minore pot fi rezolvate prin medicație.

În ceea ce privește afecțiunile precum hipermetropia, miopia sau astigmatismul, acestea necesită în general purtarea unor ochelari sau lentile de contact prescrise de către medicul specialist. Și stilul de viață poate îmbunătăți vederea. O alimentație echilibrată și sănătoasă, activitățile fizice zilnice, evitarea expunerii îndelungate în fața monitoarelor, toate pot contribui la îmbunătățirea vederii.

Dacă tulburările de vedere apar pe perioade scurte de timp atunci e posibil ca acestea să fie declanșate de oboseală, stres și factori externi, dar dacă vederea încețoșată persistă în timp, atunci trebuie consultat medicul oftalmolog pentru a identifica principalele cauze care declanșează această problemă. Tulburările de vedere pot declanșa în timp și dificultăți de mișcare, atacuri de panică, anxietate și multe altele. Pe lângă simptomele oftalmologice, vederea în ceață poate apărea simultan și cu alte afecțiuni ale corpului, precum dureri articulare, hipertensiune, scădere bruscă în greutate, febră, dureri abdominale, cefalee, probleme de concentrare sau dificultăți locomotorii.

Vederea încețoșată poate fi tratată la timp cu ajutorul medicamentelor și a picăturilor speciale, însă dacă problema este mult mai gravă, medicul oftalmolog va recomanda intervențiile chirurgicale. Tulburările de vedere sunt un indiciu al prezenței unei  boli oculare grave sau în stadiul de început. Vederea încețoșată poate semnala nevoia de a purta ochelari sau poate reprezenta un semnal de alarmă pentru boli mult mai grave. Medicull specialist este cel care oferă tratamentul corespunzător în funcție de cauzele și simptomele acestei afecțiuni oculare.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
Zodiile care vor întoarce banii cu lopata între 14-18 mai. Norocul financiar e de partea lor
observatornews.ro
Şofer de BMW, dreptate cu ranga în parcarea unui mall din Timişoara. Atacul a fost suprins de camera de bord a rivalului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Busuiocul, aur în gospodărie. Locul în care ar trebui să îl plantezi
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul care schimbă polii de putere între George Simion și Nicușor Dan. BREAKING NEWS
Playtech.ro
Oraşul din România cu cele mai ieftine apartamente. Iei o maşină second-hand cu banii pe care îi dai pe locuinţă
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 mai 2025
13 mai 2025