Vecinii te pot da în judecată! În Germania, legislația privind gestionarea deșeurilor devine din ce în ce mai strictă, iar autoritățile impun sancțiuni dure pentru cei care aruncă gunoiul în pubela vecinului sau lasă deșeurile în locuri nepermise. Folosirea unui coș străin fără acordul proprietarului poate fi interpretată ca o încălcare a dreptului de proprietate, iar pedepsele sunt mari. Totul pleacă de la gunoiul menajer.
Vecinii te pot da în judecată!
Persoanele care folosesc coșurile de gunoi ale altor persoane fără permisiune riscă să fie chemate în instanță pentru încetarea acestui comportament. Legea se aplică în Germania, după ce au existat mai multe plângeri ale cetățenilor. Fiecare pubelă este asociată unei gospodării care plătește pentru golirea sa. Deși oficial coșurile de gunoi aparțin administrației locale sau firmelor de salubritate, utilizatorii acestora sunt considerați posesori legali ai pubelei.
Există situații în care vecinii te pot da în judecată dacă folosești pubela lor pentru a depozita gunoiul menajer. Persoanele care fac asta pot fi obligate să plătească despăgubiri pentru costurile suplimentare de golire a pubelei sau pentru sortarea greșită a deșeurilor. Unele administrații locale pot aplica o amenză între 10 și 50 de euro pentru această practică. Respectarea regulilor și utilizarea responsabilă a coșurilor de gunoi devin esențiale atât pentru a evita sancțiunile mari în 2025.
Tot din acest an, în Germania vor fi introduse reguli mai stricte pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Anumite materiale nu vor mai putea fi aruncate în pubelele pentru deșeuri menajere, iar reglementările privind deșeurile biodegradabile vor deveni mai stricte.
Noi reguli și pentru cei care stau la curte
Reguli stricte privind depozitarea gunoiului au fost luate la nivel internațional, dar și național. În România, din acest an, cei care au curte și care depozitează tot felul de lucruri în afara casei, mai ales materiale toxice, riscă să fie amendați. Păstrarea gunoaielor în curte, fără respectarea normelor de mediu, poate fi considerată o încălcare gravă, sancționată cu amenzi mari. Pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor în curte, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei. Arderea resturilor vegetale sau arderea materialelor, a deșeurilor de pe lângă casă este interzisă și poate fi sancționată cu amenzi între 5.000 și 15.000 de lei pentru persoane fizice. De asemenea, depozitarea ilegală a deșeurilor pe terenul propriu, fără autorizare, poate atrage amenzi suplimentare, iar în cazuri grave sancțiunile pot ajunge până la 60.000 de lei.
O nouă lege îi vizează pe cei care stau la sat și ies în fața porții. ,,Practica” este mai ales în zilele de sărbătoare, când oamenii de la sate se adună pentru a discuta. De multe ori, oamenii legii se plâng de faptul că cetățenii fac mizerie pe spațiul public, lăsând tot felul de ambalaje, sticle sau coji de semințe. Autoritățile locale din mai multe orașe au luat atitudine și polițiștii îi pot amenda cu sute de lei pe cei care stau la casă și fac mizerie pe domeniul public, adică în fața porții sau pe terenul de lângă gard.
pai spuneti si cauza : imigrantii. sa zica mersi ca arunca gunoiul intr-o pubela oarecare si nu in strada, cum sunt ei obisnuiti.