Unul dintre cei mai activi senatori din Iași acuza: Ministrul agriculturii şi (dezvoltării) rurale distruge sprijinul promis producătorilor ieşeni de roşie românească.
Am impresia ce tinde să devină din ce în ce mai mult o certitudine că unii Miniștri trăiesc cu credința că produsele din magazine se materializează brusc prin vreo baghetă magică și că, în tot acest lanț, de la producție până la comercializare, ei nu au absolut niciun rol. Niciunul în afară de a cita date fără acoperire, ambalate în vorbe care sună frumos, dar care rămân doar vorbe. În fapt, situația fiind exact inversă. Este și cazul Programului Tomata, unul dintre cele mai importate programe de susținere agricolă, având în vedere tradiția și potențialul agricultorilor români din acest sector.
Mai precis, în acest an, legumicultorii vor primi mai puțini bani. Iar aceasta în condițiile în care agricultura în general a avut unul dintre cei mai dificili ani, iar producătorii de roșii sunt grav afectați de dăunători, cheltuiesc sume enorme pentru a-și salva producția și nu știu când și dacă își vor primi și puținii bani pe care statul îi mai oferă prin Programul Tomata. Ce fac Ministerul Agriculturii și cel al Dezvoltării Rurale?
Oferă acte. Și mai multe! Îi transformă pe agricultori în birocrați, ca și cum, cu acte, producătorii de roșii plătesc tratamentele împotriva dăunătorilor, sapă, irigă, plivesc, își fac solarii….
Cunoașteți cu siguranță eticheta „bătaie de joc tipic românească”. Concluzia implacabilă la care au ajuns în final și legumicultorii ieșeni și nu numai atunci când, în timp ce ei se chinuie să supraviețuiască din resurse proprii, Ministerele datoare să îi susțină le oferă și mai multă incertitudine și greutăți.
Atunci când te lupți cu dăunătorii, cu secetă, cu mâna, creezi sisteme de încălzire, crești suprafețele cultivate, faci totul pentru a răspunde condițiilor din ce în ce mai ridicate și mai dificile, completezi acte după acte, dar nu știi când îți vei primi și un ajutor ce nu mai acoperă nici măcar cheltuielile de bază, ce altă concluzie poți trage decât aceea că cineva, cumva, își bate joc?
Legumicultorii ieșeni au avut încredere într-un program care, în anii precedenți, s-a dovedit un sprijin real și care acum s-a transformat într-o măsură formală, doar de dragul de a se spune că se face ceva. Și nu pentru că resursele financiare lipsesc. Ci pentru că lipsesc expertiză, interesul, dorința și voința, implicarea. Atunci când spunem Ministru, ne gândim la un specialist care cunoaște și înțelege în amănunt sectorul pe care îl conduce, care învață și se perfecționează în permanență și care face totul pentru a-i susține pe toți cei implicați în domeniul pe care îl reprezintă. Nu este cazul aici. Din nefericire. În schimb, problema producătorilor de roșii există și va deveni una din ce în ce mai gravă.
Pe această cale, aș vrea să le transmit celor responsabili că roșia este un produs care se cultivă ca să apară în magazine sau în salatele domniilor lor, iar tot acest circuit presupune un proces care îi privește în mod direct.
Dacă nu credeți sau nu vă puteți imagina așa ceva, stimați domni, vă invit să inversați pentru o zi rolurile și să veniți dumneavoastră să cultivați roșii. Poate că, după asta, când vă veți întoarce epuizați în birourile dumneavoastră, nu veți mai avea idei năstrușnice, nu veți mai înlocui măsurile concrete cu acte și veți avea inițiativele corespunzătoare.
În plus, ca urmare a Interpelării pe care v-am adresat-o în lună martie a.c., privitor la situația programului Tomata, al cărei răspuns este disponibil aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2009%2003%20toma%20v%203175%20d.pdf, vă rog, stimate domnule Ministru al Agriculturii și stimate domnule Ministru al Dezvoltării Rurale, să îmi comunicați cum ați valorificat rectificarea bugetară din această vară în sprijinul Programului Tomata și în ce constau garanțiile argumentate prin dovezi că legumicultorii își vor primi banii într-o singură tranșă conform programului de plăți existent până acum și care s-a dovedit unul cât se poate de funcțional și util?
Cabinet senatorial
Vasile Toma