Prima pagină » Local » Vasile Moraru, tânărul din Iași care a fondat ”Roade și Merinde”, a renunțat la afacere
Vasile Moraru, tânărul din Iași care a fondat ”Roade și Merinde”, a renunțat la afacere

Vasile Moraru, tânărul din Iași care a fondat ”Roade și Merinde”, a renunțat la afacere

18 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Local

Vasile Moraru, tânărul din Iași care a înființat hub-ul alimentar ”Roade și Merinde”, a renunțat la afacere. Antreprenorul se va ocupa, împreună cu un asociat, de sisteme de irigații pentru gazon și grădină, dar și de montarea gazonului

Vasile Moraru, în vârstă de 45 de ani, din Iași, a renunțat la proiectul ”Roade și Merinde” pentru a înființa o mică afacere în alt domeniu. Povestește că în urmă cu 7 ani, când ideea sa de a crea o comunitate a producătorilor locali a prins contur și a reușit să obțină și finanțări pe diverse programe, totul părea că funcționează și proiectul va merge într-o direcție bună. Mai mult, a deschis și un magazin cu produse locale în Podu Roș. Însă, în ultimii ani, a scăzut numărul clienților. A încercat să ”resusciteze” afacerea însă nu a mai mers.

”De la început a fost un proiect greu și am avut noroc de fondurile obținute pentru susținerea lui. Faptul că nu mai funcționează, chiar dacă faci tot efortul ca să meargă bine totul, te obosește. Eu nu mai pot să continui să fac asta. Am avut «Merinde Țărănești» înainte de obținerea fondurilor și chiar dacă am tot sperat că va crește numărul clienților, în contextul în care am adus mulți producători în acest proiect, am decis să renunț. A fost un proiect de suflet și nu a mai mers cum aș fi vrut. Eu eram angajat în ultima perioadă cu salarizare normală. O să se ocupe altcineva de «Roade și Merinde», de tot ce înseamnă acest proiect, inclusiv magazinul din Podu Roș”, spune Vasile Moraru, antreprenor din Iași.

Vânzările anuale sunt de 100 de mii de euro, conform datelor financiare din 2020.

Zeci de producători s-au înscris pe site-ul ”Roade și Merinde”, fondat de Vasile Moraru, din Iași

Înainte de a fonda ”Merinde Țărănești” și apoi ”Roade și Merinde” a lucrat în domeniul serviciilor. Când a fost concediat, a puse bazele hub-ului alimentar care a funcționat foarte bine la început. Clienții comandau zilnic 30 de coșuri cu produse de la ieșeni, de la producători din zona Moldovei. Zeci de producători de legume, fructe, lactate, panificație, ceaiuri, creme naturale, chiar și produse din carne, zacuscă, dulcețuri, vindeau produsele prin intermediul acestei platforme.

Sistemul era simplu: clientul intra pe pagina de Facebook, vedea ce produse sunt în stoc, suna și comanda. A doua zi, produsele erau livrate la ușă. Pentru ca afacerea să fi fost sustenabilă erau necesare minim 60 de comenzi zilnic, cu un preț de minim 50 de lei. Nu s-a ajuns la acest nivel și a decis să renunțe la proiect.

Vasile Moraru: ”Se calculează de la 2.000 la 10.000 de lei proiectul”

Acum Vasile Moraru se ocupă, împreună cu asociatul său, de sisteme de irigații pentru gazon, grădini. Spune că există cerere pe piață și este loc și pentru mica afacere inițiată împreună cu asociatul său.

”Noi facem sistem de irigații și gazon, sistem de irigații pentru legume. În lunile aprilie-mai e sezonul acestor activități, deci nu o să ducem lipsă de clienți, sperăm. Eu am lucrat acum 10 ani, cu un prieten peisagist, și am învățat multe lucruri. Acum, m-am asociat cu un vecin, care a muncit vreo 10 ani în străinătate, și facem împreună proiectele ce presupun montarea gazonului. Nu am făcut cine știe ce investiții pentru că avem motosapă, tăvălug, utilajele necesare lucrărilor. În Iași e cerere mare pentru astfel de proiecte. Avem în lucru un proiect cu o suprafață de gazon de 200 de metri pătrați și avem discuții pentru un proiect de 600 de metri pătrați de gazon. În funcție de suprafață se calculează de la 2.000 la 10.000 de lei proiectul”, susține Vasile Moraru, fondator ”Grădinile Merinde Țărănești”.

Afacerile din domeniul horticol, cu amenajarea grădinilor, s-au dezvoltat în primul an de pandemie. Vasile Moraru, fondatorul ”Roade și Merinde”, din Iași, susține că în alte zone din țară aceste proiecte funcționează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *