Prima pagină » Titlurile zilei » Vasile Marin este cel mai îndrăgit florar din Iași! „Sunt emoționat când mai primesc câte un compliment”

Vasile Marin este cel mai îndrăgit florar din Iași! „Sunt emoționat când mai primesc câte un compliment”

27 sept. 2024, 02:00, 3 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Vasile Marin are vârsta de 39 de ani și este unul dintre cei mai îndrăgiți florari din Iași! Aproape zilnic merge pe jos kilometri întregi cu un coș din nuiele, plin cu trandafiri. Face asta de mai bine de 20 de ani iar „afacerea” sa merge chiar și în ziua de azi. A ajuns să își facă proprii clienți, însă i-a trebuit ani buni pentru asta.

Vasile este cel mai îndrăgit florar din Iași. Din pasiunea sa își întreține familia

Cu siguranță l-ați văzut măcar o dată prin centrul Iașului pe Vasile Marin, un bărbat îmbrăcat elegant, cu pălărie, care duce un coș de nuiele plin cu trandafiri de toate culorile. În urmă cu 3 ani, acesta a fost contactat de către reporterii BZI și a povestit cum a ajuns să vândă cele mai frumoase flori.

Ieri, 26 septembrie 2024, reporterii BZI au discutat din nou cu Vasile Marin, unul dintre cei cunoscuți florari din Iași. Bărbatul practică de mai bine de 20 de ani această meserie, din care a ajuns să-și întrețină familia.

„Practic acest job de mult timp, am fost plecat și în străinătate, dar de 7 ani m-am întors și am reluat acest job, fără să mă ajute cineva. Când am început din nou să vând flori, nu aveam coș, puneam florile pe mână și mergeam așa pe stradă. După, am văzut că sunt multe terase și am încercat să merg pe la terase să vând flori. În multe locații eram respins, mi se spunea să ies afară, iar la un moment dat, am început să iau flori cât mai frumoase, nu câștigam foarte mult, dar am început să îmi iau hăinuțe, să mă îmbrac mai elegant. Am cumpărat și un coș în care să pun florile și, cu timpul, am început să fiu acceptat și în cafenele”, declară Vasile Marin, florar.

Pentru Vasile Marin, vândutul florilor nu este doar un mod prin care își câștigă existența, ci este o pasiune moștenită din familie.

„Pasiunea aceasta nu a pornit din intenția mea, ci este o tradiție de familie. Mi-a povestit mama mea cum, în urmă cu mult timp, vindea la colțuri flori, iar când vedea poliția, fugea pentru că, pe vremea lui Ceaușescu, așa era. Când am început să fac asta, nu erau atât de mult ambalaje, atât de mult plastic, eu foloseam ziar, înveleam florile în ziar. Când aveam 7 ani, stăteam cu bunicul meu la țară și mergeam cu el într-un sat, unde era o pădure, și în perioada Paștelui apărea floarea Paștelui. În tren, când veneam în Iași, bunicul meu îmi făcea buchețele cu ață și le vindeam”, adaugă Vasile Marin, florar.

Cunoscutul florar merge zilnic pe jos, zeci de kilometri

Bărbatul cumpără florile din depozitele din Iași, iar la prețul de vânzare mai pune un adaos în așa fel încât să poată câștiga și el ceva din asta. Dacă într-o zi îi mai rămân la sfârșitul zilei câteva flori, el le duce acasă cu mare drag și le așează în vază. De-a lungul anilor, Vasile Marin a făcut multe persoane fericite și a trăit nenumărate momente frumoase prin experiențele sale.

„Floarea te marchează, indiferent de starea pe care o avem și asta o simt din propria experiență. Mie, când îmi rămân câteva flori, le duc acasă, le tai coada și le pun într-o vază, îmi place foarte mult asta, nu o fac mereu, dar îmi place. Mi s-a întâmplat, în mijlocul de transport, să văd o bunicuță care se uita insistent la coșul meu cu flori, am luat un buchețel de flori și i l-am oferit. Nu pot să vă spun câte lacrimi jucau în ochii ei în acel moment. Doamna mi-a spus: «dacă ai ști tu, tânărule, de când nu am mai primit o floare, cred că Dumnezeu ți-a pus așa, pe suflet, să îmi oferi o floare». Cel mai mult contează să mai întrebi un om «ce mai faci?», «cum mai ești?», «cum te simți?», contează interiorul unui suflet. Eu simt să fac acest job, eu mă simt foarte fericit să văd că încă se mai oferă flori. Sunt mulți tineri care spun că nu vor să cumpere, dar îi văd agitați, îi presează timpul, dar eu îi înțeleg. Se oferă mai rar, dar se oferă”, mai spune Vasile Marin, florar.

Vasile merge zilnic zeci de kilometri pe jos, cu coșul său din nuiele, plin de flori, pe braț. Uneori, când se simte epuizat, stă o zi acasă pentru a se odihni. Cel mai mare vis al său este să își deschidă propria sa florărie, însă nu are posibilitățile financiare pentru acest lucru.

„Mă bucur că muncesc în țara mea, nu sunt nevoit să plec în altă țară ca să îmi întrețin familia, într-adevăr, nu am un loc, nu am o florărie, dar trăiesc din acest job. Nu câștig foarte mulți bani ca să mai pun și deoparte. Merg foarte mult pe jos, de dimineață până seara, sunt zile în care simt nevoia să stau acasă pentru că mă dor picioarele, dar m-am obișnuit cu acest lucru. În fiecare zi, îmi fac amintiri frumoase, sunt emoționat când mai primesc câte un compliment. Am reușit în timp să îmi fac proprii clienți care mă sună. Mi-aș dori să am toneta mea cu flori, florăria mea, însă nu am puterea financiară să îmi deschid una. Chiar mi-aș dori”, declară Vasile Marin, florar.

Pe Vasile Marin, unul dintre cei mai îndrăgiți florari din Iași, l-ai văzut cu siguranță prin centrul Iașului. Bărbatul iese în evidență cu coșul din nuiele, în care are uneori chiar și câte 200 de trandafiri.

Comentarii
  • Sa vinzi flori pe strada a ajuns sa fie ceva pozitiv si demn de urmat?! Spre ce plm ne indreptam?

  • Pentru PLM.Dar ce face acest baiat este ceva contrar convietuirii sociale?Pana la urma este o pasiune a lui si ceva frumos.La ce vremuri traim astazi am ajuns ca tot ce este frumos sa luam in deridere,la misto.Dupa parerea ta,la cum te exprimi sa vinzi substante si prafuri este pozitiv si sa urmam toti acelasi model.Spre modelul acesta ne-am indreptat rapid si sigur.

  • Florar ?🤔
    Asta-i bișnița man !
    La 39 de ani umbli cu cosul prin cafenele?…hmmmm , nu pare o ” treaba ” de om serios..mai ales barbat !
    Cred ca dai si bonuri fiscale , nu ?🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024