Prima pagină » National » Vasile Dîncu: „Este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică”
Vasile Dîncu: „Este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică”

Vasile Dîncu: „Este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică”

17 mai 2022, 21:44,
în National

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a anunțat astăzi, 17 mai, finalul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care a fost prezidată de Josep Borell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Potrivit ministrului, dezbaterile s-au concentrat pe stadiul implementării Busolei Strategice și s-a pus accent, în cadrul acestora, pe eficiența misiunilor și operațiilor derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), precum și pe agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„În cadrul primei sesiuni de lucru, discuțiile au vizat generarea sprijinului pentru o serie de propuneri privind creșterea eficacității operațiilor şi misiunilor PSAC, în condițiile în care evoluțiile recente, atât cele din Ucraina, dar și cele de pe continentul African, au demonstrat, cu claritate, nevoia unei schimbări pe palierul operațional al UE”, a transmis Vasile Dîncu.

Misiunile PSAC trebuie să fie flexibile, susține Dîncu

Ministrul Apărării a subliniat importanța flexibilității și adaptabilității mandatelor misiunilor PSAC, elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaționale și îndeplinirea obiectivelor.

De asemenea, acesta a evidențiat relevanța sprijinului autorităților locale din statele terțe pentru acțiunea externă a UE, acesta fiind esențial pentru succesul oricărui demers operațional.

Ministrul ucrainean al apărării a participat la reuniunea prin videoconferință

Se pare că ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, s-a alăturat întrunirii prin videoconferință și a discutat cu restul oficialilor despre situația de securitate din Ucraina, precum și despre demersurile de sprijin din partea statelor din Uniunea Europeană.

Reprezentanții apărării au subliniat implicațiile regionale ale agresiunii ruse

Dîncu susține că miniștrii apărării au discutat despre nevoia de la nivelul Uniunii Europene de coordonare și menținere a unității transatlantice în răspunsul ferm la agresiunea Rusiei.

„Am atras atenția asupra faptului că există implicații regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei și că este nevoie să continuăm sprijinul pentru statele din vecinătatea estică”, afirmă ministrul.

Uniunea Europeană dorește să intensifice acțiunile dedicate apărării

Potrivit ministrului Vasile Dîncu, Uniunea Europeană dorește să intensifice, în perioada următoare, acțiunile dedicate acoperirii deficitelor de capabilități în domeniul apărării.

„În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, am participat la ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) unde a fost agreată modalitatea de operaționalizare a Centrului european pentru inovare în domeniul apărării (Hub for EU Defence Innovation – HEDI)”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Vasile Dîncu s-a întâlnit cu ministrul francez al Apărării

În cadrul reuniunii, ministrul român al Apărării s-a întâlnit cu omologul său francez, Florence Parly, și au discutat subiectele de actualitate de pe agenda NATO, UE, precum și aspectele de cooperare dintre România și Franța.

„De asemenea, am avut o întrevedere cu ministrul francez al apărării, Doamna Florence Parly. Am discutat împreună subiecte de actualitate de pe agenda NATO, UE, dar și aspect legate de cooperarea dintre România și Franța, cu accent pe măsurile de consolidare a capacității de a apărare a flancului estic al NATO”, a scris Vasile Dîncu.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Rezultate Titularizare 2025. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Cum prepari cele mai bune bruschete de pui, pas cu pas
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Spălarea mașinii vine cu amendă de până la 1.000. Cum eviți sancțiunile
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025