Vasculita la picioare este vizibilă în poze și este o boală autoimună care cauzează inflamație în vasele de sânge. Deoarece se umflă, circulația sângelui este îngreunată, ceea ce poate provoca daune organelor și țesuturilor. Majoritatea oamenilor își pot gestiona simptomele cu ajutorul medicamentelor.
Vasculita la picioare, poze
Vasculita la picioare se observă în poze din cauza vaselor de sânge care se umflă. Acestea sunt arterele, care transportă sângele de la inimă către restul corpului, venele ce îl duc înapoi și capilarele care le conectează între ele. Dacă ai vasculită, vasele tale de sânge se umflă și se îngroașă, iar acest lucru face ca sângele să circule mai greu prin ele. În timp, inflamația poate deteriora organele și poate provoca complicații grave, cum ar fi anevrismele. Majoritatea persoanelor afectate își pot gestiona simptomele cu ajutorul medicamentelor, dar vasculita poate fi fatală, dacă experimentezi simptome severe care afectează fluxul sanguin către organele dumneavoastră.
Vasculita poate afecta orice vas de sânge din corpul tău, inclusiv pe cele care sunt conectate la piele, plămâni, inimă, nervi, ochi, rinichi, creier, sinusuri, stomac, mâini și picioare. Unele dintre cele mai comune simptome includ dificultăți de respirație, amorțeală sau furnicături, erupții cutanate, picioare umflate sau zone decolorate. Acestora li se adaugă febră sau o stare generală de rău, pierderea în greutate, dureri articulare și accidente vasculare cerebrale. Simptomele pe care le experimentezi depind de care vase de sânge sunt afectate și cât de severă este inflamația. Astfel, este important să consulți un medic, dacă observi orice schimbări sau semne care te fac să te simți inconfortabil.
Vasculita este o boală autoimună, lucru ce înseamnă că sistemul imunitar atacă accidental corpul în loc să-l protejeze. Unele afecțiuni care provoacă inflamații o pot declanșa, dar există și persoane care o dezvoltă fără o cauză specifică. Unii factori declanșatori ai vasculitei includ infecții, alte boli autoimune, cum ar fi sclerodermia, ca efect secundar al unor medicamente, precum și unele tipuri de cancer.
Diagnostic și tratament
Vasculita la picioare poate fi diagnosticată printr-un examen fizic și teste. Astfel, un specialist te va întreba despre simptomele tale și când le-ai observat pentru prima dată. În plus, va folosi, probabil, câteva teste pentru a determina ce cauzează aceste semne înainte de pronunța un diagnostic. Unele dintre cele de care ai putea avea nevoie includ biopsii, analize de sânge, teste care verifică funcția organelor afectate și angiograme.
În ceea ce privește schema de tratament, specialistul îți va sugera metode eficiente care gestionează simptomele pe care le experimentezi. Printre acestea se numără tratamente care previn deteriorarea vaselor de sânge și a organelor. Unele medicamente pe care le-ar putea prescrie includ corticosteroizi, imunosupresoare sau biologice și inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. S-ar putea să ai nevoie de intervenție chirurgicală, dacă vasculita îți afectează vasele de sânge.
Odată ce găsești un tratament care gestionează bine simptomele, s-ar putea să intri în remisie, adică o perioadă lungă de timp între episoadele de simptome. Unele persoane sunt în remisie timp de luni sau ani înainte de a experimenta din nou semne specifice afecțiunii. Totuși, ar trebui să te aștepți să te confrunți cu vasculita pentru o perioadă lungă, poate pentru tot restul vieții tale. Chiar dacă nu ai simptome severe, va trebui să consulți un specialist în mod regulat pentru a monitoriza orice schimbări în vasele de sânge. Este important să îți monitorizezi simptomele și ții evidența oricăror schimbări pe care le observi la vasculita la picioare prin poze.