Prima pagină » Culinar » Varză tocată murată în suc propriu. Ce soi să alegi pentru un preparat de iarnă excepțional

Varză tocată murată în suc propriu. Ce soi să alegi pentru un preparat de iarnă excepțional

03 aug. 2022, 11:25,
BZI.ro, în Culinar

Sezonul gătirii de varză tocată murată în suc propriu este tot mai aproape. Gospodinele agile au pregătit deja varză pentru iarnă. Iar cele care încă sunt în căutarea unei rețete delicioase vor reuși să obțină în cele ce urmează cele mai utile sfaturi pentru un deliciu de iarnă. Mai demult mamele și bunicile noastre găteau doar după această rețetă varza, fără a adăuga apă și oțet. Astăzi vreau să vă reamintesc această rețetă de varză în suc propriu, sau cum se mai numește, varză murată pentru iarnă.

Pentru a pregăti gustarea vei avea nevoie de varză de soiuri de iarnă în cantitate de 2-2,5 kg, sare gema  în cantitate de 70 gr adică 2 linguri fără lame și plus o linguriță. De asemenea, vei avea nevoie și de zahăr  în cantitate de 50 gr adică 1,5 linguri. Pentru a aromatiza murătura este bine să adaugi 5 buc de frunză de dafin și 10 buc de mazăre neagră ienibahar. Preparatele de varză pentru iarnă se fac cel mai bine din varză din soiuri de iarnă.

un borcan cu varza tocata alaturi de o varza intreaga si doua boluri cu morcov tocat si varza taiata marunt

Pentru a pregăti gustarea vei avea nevoie de varză de soiuri de iarnă în cantitate de 2-2,5 kg

Varză tocată murată în suc propriu. Cu ce să începi pregătirea deliciului pentru iarnă

Întâi de toate este necesar să pregătiți o suprafață mare pe care veți mura varza. După care morcovii trebuie curățați de coajă, spălați sub jet de apă rece și răzuiți pe răzătoarea grosieră. Tăiați varza în două părți, tăiați tulpina și tăiați-o fâșii cu o răzătoare specială. Varza mărunțită ar trebui să fie în cantitate de aproximativ o găletușă, aceeași cantitate de gogoșari este folosită pentru a pregăti o murătură minunată pentru iarnă. Tocmai atunci va fi cantitatea potrivită pentru un cilindru de 3 litri.

În continuare, schimbă varza tocată într-un bol mai mare. Apoi adaugă morcovii în varză, amestec-o mai întâi cu mâinile, apoi adaug sare și zahăr. Se adaugă zahăr după dorință, rețeta spune că nu este obligatoriu să îndeplinești acest pas. După care măcinăm bine varza, astfel încât să înceapă să curgă zeama.

un bol cu varza tocata in suc propriu pe o masa

După ce timpul de așteptare se scurge, varza va elibera mai multă zeamă și trebuie pusă într-un bol împreună cu zeama

După aceea, transferăm toată varza cu suc într-un recipient mai mic, recomandat este să folosești o cratiță mare de 5 litri. Aceasta trebuie acoperită cu o cârpă subțire sau cu un șervețel și pusă într-un loc în care să nu deranjeze pe nimeni. Dar lăsați cratița cu varză la temperatura camerei. În cratiță, ar trebui să stea exact o zi. Nu ar trebui să o țineți în exces, altfel conserva de varză va deveni acră.

persoana care toaca cu un cutit varza si morcov langa un borcan cu varza tocata

Sezonul gătirii de varză tocată murată în suc propriu este tot mai aproape

Când trebuie adăugate condimentele în zeama de varză.

După ce timpul de așteptare se scurge, varza va elibera mai multă zeamă și trebuie pusă într-un bol împreună cu zeama, adăugând puțin ienibahar-mazăre și dafin. După care este bine să duci bolul într-o pivniță sau într-un loc suficient de răcoros astfel încât varza să nu facă floare. Acolo, varza în propriul suc va „sta” încet până când va fi gătită. Aceasta va fi gata de utilizare în 3 sau 4 zile.

Varză tocată murată în suc propriu nu este doar gustoasă, ci și sănătoasă. Mai ales sucul ei. Așa că nu fi leneș și pregătește o varză minune pentru iarnă. Cu ea, orice fel de mâncare este bun, servită alături de ardei copți la borcan în suc propriu sau cu varză roșie murată, felul de mâncare va fi un deliciu extraordinar.

un bol cu varza tocata in suc propriu pe o masa

Varză tocată murată în suc propriu nu este doar gustoasă, ci și sănătoasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *