Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Varza rosie: care sunt beneficiile sale și cum să o preparați
Varza rosie: care sunt beneficiile sale și cum să o preparați

Varza rosie: care sunt beneficiile sale și cum să o preparați

04 mai 2021, 18:51,
în Sanatate

Datorită bogăției sale în vitamine și minerale, varza roșie ajută la combaterea oboselii, la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor boli cronice. Un alt avantaj al acestei crucifere? Este ușor de gătit!

Originara din sudul si vestul Europei, varza rosie este o leguma din familia Brassicaceae. Această plantă erbacee poate fi păstrată timp de aproximativ trei săptămâni, cu condiția să fie tinută într-o cameră rece. Sezonul de vârf pentru varza roșie este în timpul iernii, din ianuarie până în martie. Acest crucifer conține antociani, pigmenți naturali, care îi conferă culoarea roșie.

Datorită aromei sale ușor dulci, varza roșie face posibilă condimentarea anumitor feluri de mâncare. Bogăția sa în vitamine și minerale promovează, de asemenea, buna funcționare a organismului. Prin urmare, această legumă este un excelent aliat pentru sănătate.

Care sunt valorile nutriționale ale verzei roșii

Primul atu al verzei roșii: proprietățile sale energizante. Dacă aveți slăbiciune, puteți adăuga acest crucifer la o salată. Această legumă are, de asemenea, un conținut excelent de apă (90,7g la 100g) și conține o cantitate bună de minerale, cum ar fi fosfor, calciu și potasiu.

Beneficiile nutriționale ale verzei roșii:

energie: 126 kj pentru 100g
calciu: 36 mg per 100g
fosfor: 30 mg la 100g
potasiu: 260 mg per 100g
vitamina C: 18,7 mg per 100g
vitamina B9: 31,9 µg per 100g

Varza roșie poate ajuta la prevenirea bolilor cronice

Antocianinele din varza roșie au multe proprietăți: antioxidant, antimicrobian, antimutagen și antiinflamator. Aceste virtuți diferite ar face posibilă prevenirea riscurilor bolilor cronice, cum ar fi tulburările metabolice, anumite tipuri de cancer, patologiile cardiovasculare și oculare.

Varza roșie va alimentează cu vitamina C

Varza roșie conține vitamina C, al cărei principal beneficiu este lupta împotriva oboselii. Bogăția în vitamina C a verzei roșii ajută, de asemenea, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ care le accelerează îmbătrânirea, dar asigură și buna funcționare a sistemului nervos și imunitar.

Vitamina C din varză ajută la creșterea absorbției fierului, un oligoelement care nu este produs în mod natural de organism și, prin urmare, este absorbit doar prin alimente. Condimentele precum turmericul, piperul negru și chimenul sunt bogate în fier.

Care sunt beneficiile vitaminei B9 din varza roșie?

Vitamina B9 este prezentă în cantități bune în varza roșie. Numit și acid folic, acest element este implicat în producerea de celule roșii din sânge, funcționarea sistemului nervos și a sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol în producția de celule noi.

Vitamina B9 este foarte importantă în diferite perioade de activitate metabolică intensă, cum ar fi copilăria, adolescența și sarcina. La femeile gravide, aceasta ajută în special la promovarea creșterii țesuturilor materne.

Cum se gătește varza roșie?

Varza roșie se prepară rapid și ușor. Când doriți să o gătiți, timpul de gătit nu trebuie să depășească 20 de minute. Pentru a îndulci gustul, puteți adăuga ceapă și slănină. Primul pas: tăiați varza în felii subțiri, apoi spălați-le înainte de a le găti într-o oală sub presiune timp de 10 minute sau aburi 20 de minute. În al doilea rând, rumenim 100g de slănină afumată într-o tigaie și adăugăm o ceapă tocată. Se fierbe la foc mic timp de 5 minute. Apoi adăugați feliile de varză roșie fierte în amonte pentru 15 minute.

Această legumă poate fi consumată și crudă în salată. Luați doi morcovi, o varză roșie și o salată proaspătă. Începeți prin spălarea și felierea verzei în felii. În ceea ce privește salata verde, tăiați-o în fâșii și apoi curățați morcovii înainte de a-i rade. Se amestecă aceste trei ingrediente și se adaugă o vinaigretă pentru a spori gustul.

Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit actrița Andreea Raicu
Bugetul.ro
Job de boier, cu salariul de 12.000 de lei pe lună, fără facultate sau studii de specialitate. Românii pot obține locul de muncă dacă îndeplinesc unele condiții minime
a1.ro
David Pușcaș vrea să facă pace cu Luminița Anghel după 10 ani de când au rupt legătura. Fiul adoptiv simte că este „al nimănui!"
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
observatornews.ro
Medic italian, stabilit în România, filmat când cere 30.000 de euro pentru a elibera diplome false. Bărbatul se apără: "Mi-a propus să spun asta"
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se schimbă din nou vremea. Vești de ultimă oră de la ANM
SportpeSurse
Anunțul momentului schimbă polii de putere: „Se face!”. Care sunt condițiile înțelegerii
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi la începutul lunii martie. Livada ta va fi plină de fructe mult mai devreme. Trucul pentru roade bogate
Dailybusiness.ro
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
RomaniaTV
Ministerul Muncii anunţă vouchere de 2,5 milioane!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`