Bunica mereu pregătea varza călită murată moldovenească după rețeta tradițională. Ea prepara de fiecare dată varza călită cu multă untură și carne proaspătă. De cele mai multe ori, bunica pregătea nepoților această mâncare iarnă, când afară viscolea și zăpada se așeza straturi pe ulițe.
Numai bună pentru vremea rece, bunica pregătea varza călită murată cu carne, folosind afumătură, coaste de porc, slăninuță sau kaizer. În cazul în care era post, bunica pregătea varza călită murată moldovenească fără carne și untură, doar cu ulei. De asemenea, bunica era foarte atentă atunci când zeama de varză se băloșea, ea imediat folosea remedii pentru a nu strica varza.
Varza călită murată moldovenească: Secretele bunicii pentru un gust desăvârșit
Varza călită murată moldovenească este una dintre preferatele preparate făcute de bunica. De obicei, bunica pregătea această mâncare cu cârnați de casă sau uneori cu carne de rață. Această mâncare se face extrem de ușor, rezultatul fiind unul deosebit de gustos.
Bunica servea în zeci de feluri varza călită murată, iar pentru a o pregăti nu-i lua mai mult de o oră. Înainte de a o prepara, varza murată trebuie desărată. Iar pentru a face acest lucru, bunica punea căpățâna de varză în apă din fântână limpede și curată. Cum răsărea soarele a doua zi, bunica o gusta pentru a vedea dacă mai este prea sărată.
După ce bunica se asigura că varza este numai bună pentru gătit, ea se apuca de curățat, spălat și mărunțit ceapa. De asemenea, ea tăia varza fâșii, după care, bunica spăla foarte bine gogoșarul și ardeiul. Bunica era atentă să curețe legumele de cotor și sâmburi, ulterior tăindu-le în cubulețe mai mici.
După ce toate legumele erau pregătite și gata de pus la foc, bunica se apuca de tăiat carnea. Cârnații sau carnea de porc proaspătă, ea o tăia mărunt, nu mai mult de 3-4 cm.
Varză murată călită după rețeta bunicii: Gustul tradițional, la tine în bucătărie
Din moment ce toate legumele, varza și carnea era tăiate și pregătite, bunica încingea uleiul într-o cratiță mare. Cum auzea că uleiul e gata, ea adăuga ceapa tăiată, pe care o călea la foc mic, cu un vârf de cuțit de sare. Bunica era atentă ca ceapa să fie ținută pe foc până aceasta devenea sticloasă. Ulterior, ea adăuga gogoșarul și ardeiul gras pe care îi călea 3 minute. Bunica amesteca mereu totul, fiind foarte atentă ca legumele să nu se ardă.
După ce legumele erau aproape gata, bunica adăuga ingredientul secret ce oferea verzei murate un gust absolut senzațional. Boiaua de ardei adăugată în varza scursă bine de zeamă și în cârnații sau carnea de porc oferea o aromă ce îți lăsa gura apă.
După ce toate ingredientele au fost puse pe foc, bunica continua călirea și amesteca la foc mic totul până când varza murată nu mai lăsa zeamă. După ce varza călită era gata, ea adăuga o cană de apă fierbinte. Bunica mereu spunea că este foarte important să adaugi apă călduță, deoarece apa rece va opri pe moment fierberea și întreaga durată a gătirii se va prelungi.
Pentru a obține acea aromă nemaipomenită, bunica adăuga frunza de dafin, semințele de chimen și boabe de piper. Toate ingredientele erau amestecate foarte bine pentru a se omogeniza bine condimentele și ingredientele.
Bunica acoperea oala cu un capac și înăbușea foarte bine varza timp de 40-45 de minute. Ea avea grijă să mai adauge apă fierbinte dacă mai era nevoie. Ea era mereu atentă la butoiul cu varză murată, în cazul în care acesta avea „floare” ea folosea diverse remedii pentru a salva varza.
Uneori bunica adăuga peste varza călită murată moldovenească bulion de roșii și un pahar de vin alb sec. Pentru a se îmbiba varza cu mirosul nemaipomenit al vinului de casă, bunica acoperea cratița cu un capac, după care o dădea în cuptorul deja încălzit pentru încă alte 40 de minute. Ulterior, bunica servea varza murată călită presărată cu mărar, alături de ardei iute și mămăligă.