Această rețetă de varză acră cu carne de porc este specifică în special Transilvaniei, dar se regăsește și în alte regiuni cu mici ajustări. Varza murată împreună cu carnea de porc reprezintă combinația perfectă pentru o masă copioasă sau o cină, iar dacă adăugăm și o lingură de smântână deasupra, gustul capătă noi proporții.
Ca metodă de gătire, rețeta tradițională transilvăneană presupune prepararea de două tocănițe separate, una de porc și una de varză, după care cele două sunt combinate. Dar de data aceasta am ales să vă prezentăm metoda mai simplă, adică să gătim împreună toate ingredientele.
Cum să faci varză acră cu carne de porc
Pentru această mâncărică de varză veți avea nevoie de 800 g carne de porc (fără os, pulpă sau șuncă), 1 kg varză murată, 2 bucăți ceapă de dimensiuni medii-mari, 150 g slănină afumată, 50 ml ulei de floarea soarelui, 2 foi de dafin proaspete sau uscate, 1 linguriță chimion măcinat, 1 linguriță pastă de ardei dulce, 1 linguriță pastă de roșii, 2 lingurițe boia dulce, 1 linguriță piper măcinat proaspăt, 1/2 linguriță sare de mare și 1 litru de apă fierbinte.
Începeti cu carnea de porc, și curățați-o de grăsime, tăind-o în cuburi de aproximativ de 2-3 cm. Porcul poate fi înlocuit cu carne de vită, așa cum preferă mulți în Ungaria, sau chiar cu miel sau curcan. Ideea este să folosiți o bucată de carne slabă și fără grăsime. Varza murată se recomandă a fi gustată mai întâi, iar dacă este prea sărată sau prea acră, se recomandă să o lăsați în apă rece timp de 10-15 minute sau să o treceți printr-un jet de apă rece, după care o lăsăm să se scurgă într-o sită. Depinde și de locul de unde o cumpărați, dar de obicei se folosește multă sare pentru conservare, și trebuie înmuiată în apă pentru a scăpa de excesul de sare.
Tăiați o bucată de slănină afumată în bastonașe sau în cuburi. Mai trebuie să pregătiți ceapa, să o decojiti și să o tăiați foarte mărunt, astfel încât să nu se vadă nici măcar în mâncare.
Nu vă grăbiți să adăugați sare
Într-o oală, încălziti aproximativ 50 ml de ulei de floarea soarelui, în care veți pune mai întâi slănina afumată pentru a se prăji la foc mediu. După ce a fost prăjită timp de aproximativ două minute, grăsimea se va topi și se va rumeni, acum fiind momentul să adăugati ceapa tocată. Ceapa nu ar trebui prăjită prea mult astfel încât să devină crocantă, ci doar să se înmoaie și să devină sticloasă și translucidă, amestecând des timp de aproximativ 3-4 minute.
După aceea, condimentați adăugând o linguriță de chimion măcinat, două foi de dafin, o linguriță de pastă de ardei dulce, o linguriță de pastă de tomate, o linguriță de piper proaspăt măcinat și nelipsita boia, aproximativ două lingurițe. Adăugați cuburile de porc, amestecându-le cu ceapa și condimentele și lăsați-le la călit timp de aproximativ 4-5 minute. Adăugați apă fierbinte astfel încât să acoperiți totul (aproximativ jumătate de litru), și lăsați să fiarbă la foc mediu spre mic timp de aproximativ 30-40 de minute până când carnea se înmoaie pe jumătate. Încorporați varza murată tăiată fâșii subțiri peste tocănița de porc pe jumătate gătită, și amestecați bine. În funcție de cât lichid mai este în oală, mai adăugați apă fierbinte încât să acopere mâncarea, și lăsați să mai fiarbă încet pentru încă 20-30 de minute. Acum este momentul să gustați și să adaugați mai multă sare dacă este necesar. Și cu asta ați terminat mâncărica de varză acră cu carne de porc.
De obicei, după ce s-a răcit, preparatul poate fi păstrat la frigider pentru cel puțin 3 zile și chiar în congelator timp de o lună. Înainte de a o servi încălziți-o pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Gustul acestui preparat va fi chiar mai bun a doua zi, când aromele se vor odihni și se vor întrepătrunde mai bine. Serviți varza acră cu carne de porc alături de pâine proaspătă, cu o lingură de smântână grasă deasupra și cu ardei iute.