Prima pagină » Culinar » Varză acră cu carne de porc. Numai bună de pus pe masă în zilele reci

Varză acră cu carne de porc. Numai bună de pus pe masă în zilele reci

27 oct. 2023, 13:56,
în Culinar

Această rețetă de varză acră cu carne de porc este specifică în special Transilvaniei, dar se regăsește și în alte regiuni cu mici ajustări. Varza murată împreună cu carnea de porc reprezintă combinația perfectă pentru o masă copioasă sau o cină, iar dacă adăugăm și o lingură de smântână deasupra, gustul capătă noi proporții.
Ca metodă de gătire, rețeta tradițională transilvăneană presupune prepararea de două tocănițe separate, una de porc și una de varză, după care cele două sunt combinate. Dar de data aceasta am ales să vă prezentăm metoda mai simplă, adică să gătim împreună toate ingredientele.

Cum să faci varză acră cu carne de porc

Pentru această mâncărică de varză veți avea nevoie de 800 g carne de porc (fără os, pulpă sau șuncă), 1 kg varză murată, 2 bucăți ceapă de dimensiuni medii-mari, 150 g slănină afumată, 50 ml ulei de floarea soarelui, 2 foi de dafin proaspete sau uscate, 1 linguriță chimion măcinat, 1 linguriță pastă de ardei dulce, 1 linguriță pastă de roșii, 2 lingurițe boia dulce, 1 linguriță piper măcinat proaspăt, 1/2 linguriță sare de mare și 1 litru de apă fierbinte.

Începeti cu carnea de porc, și curățați-o de grăsime, tăind-o în cuburi de aproximativ de 2-3 cm. Porcul poate fi înlocuit cu carne de vită, așa cum preferă mulți în Ungaria, sau chiar cu miel sau curcan. Ideea este să folosiți o bucată de carne slabă și fără grăsime. Varza murată se recomandă a fi gustată mai întâi, iar dacă este prea sărată sau prea acră, se recomandă să o lăsați în apă rece timp de 10-15 minute sau să o treceți printr-un jet de apă rece, după care o lăsăm să se scurgă într-o sită. Depinde și de locul de unde o cumpărați, dar de obicei se folosește multă sare pentru conservare, și trebuie înmuiată în apă pentru a scăpa de excesul de sare.
Tăiați o bucată de slănină afumată în bastonașe sau în cuburi. Mai trebuie să pregătiți ceapa, să o decojiti și să o tăiați foarte mărunt, astfel încât să nu se vadă nici măcar în mâncare.

Nu vă grăbiți să adăugați sare

Într-o oală, încălziti aproximativ 50 ml de ulei de floarea soarelui, în care veți pune mai întâi slănina afumată pentru a se prăji la foc mediu. După ce a fost prăjită timp de aproximativ două minute, grăsimea se va topi și se va rumeni, acum fiind momentul să adăugati ceapa tocată. Ceapa nu ar trebui prăjită prea mult astfel încât să devină crocantă, ci doar să se înmoaie și să devină sticloasă și translucidă, amestecând des timp de aproximativ 3-4 minute.

După aceea, condimentați adăugând o linguriță de chimion măcinat, două foi de dafin, o linguriță de pastă de ardei dulce, o linguriță de pastă de tomate, o linguriță de piper proaspăt măcinat și nelipsita boia, aproximativ două lingurițe. Adăugați cuburile de porc, amestecându-le cu ceapa și condimentele și lăsați-le la călit timp de aproximativ 4-5 minute. Adăugați apă fierbinte astfel încât să acoperiți totul (aproximativ jumătate de litru), și lăsați să fiarbă la foc mediu spre mic timp de aproximativ 30-40 de minute până când carnea se înmoaie pe jumătate. Încorporați varza murată tăiată fâșii subțiri peste tocănița de porc pe jumătate gătită, și amestecați bine. În funcție de cât lichid mai este în oală, mai adăugați apă fierbinte încât să acopere mâncarea, și lăsați să mai fiarbă încet pentru încă 20-30 de minute. Acum este momentul să gustați și să adaugați mai multă sare dacă este necesar. Și cu asta ați terminat mâncărica de varză acră cu carne de porc.

De obicei, după ce s-a răcit, preparatul poate fi păstrat la frigider pentru cel puțin 3 zile și chiar în congelator timp de o lună. Înainte de a o servi încălziți-o pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Gustul acestui preparat va fi chiar mai bun a doua zi, când aromele se vor odihni și se vor întrepătrunde mai bine. Serviți varza acră cu carne de porc alături de pâine proaspătă, cu o lingură de smântână grasă deasupra și cu ardei iute.

Bugetul.ro
Panică la Altex și Flanco după anunțul eMAG. Cum reușește cel mai mare magazin online din România să își depășească principalii rivali din piața autohtonă
redactia.ro
Rusia amenință România după expulzările diplomaților ruși de la București. Ce pregătește Moscova
Bugetul.ro
Cardurile românilor, alimentate cu 375 de lei. Guvernul a decis ca pensiile acestor seniori să fie majorate cu o sumă considerabilă în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Robert Tudor după ce el și soția lui, Elena Tudor, au câștigat Power Couple, sezonul 2
Playtech.ro
Călin Georgescu a cedat în faţa mulţimii! Îmbrânceala care l-a deranjat, ce a făcut imediat a...
observatornews.ro
Prognoza meteo 10 martie - 7 aprilie. Temperaturi neobișnuite în luna martie. De când se schimbă vremea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pâinea fără frământare, ușor de preparat. Secretele pentru o crustă crocantă și un miez pufos
realitatea.net
Băutura bogată în colagen care întinerește pielea și fortifică oasele în doar o lună. Conține un ingredient cheie, pe care îl găsești la 2 lei în magazine
SportpeSurse
Radu Naum l-a desființat pe Elias Charalambous: „Te rog eu frumos...”
Playtech.ro
Cât costă tratamentul pentru tratarea dependenței de jocuri de noroc! Există un singur centru, chiar în inima României
Dailybusiness.ro
Ilie Bolojan, anunț crucial înaintea deciziei europene pentru Ucraina: „Susținerea Ucrainei este și pentru pacea României”
RomaniaTV
Vouchere martie 2025. Vineri sau, cel târziu, luni intră banii pe card. Sumele nu se impozitează!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Marius Moga, anunțul despre despărțirea de Bianca Lăpuște: Acum fiecare are propriul drum
redactia.ro
Ce cadou îi pregătește Vladimir Putin lui Donald Trump pentru toată concesiile pe care SUA le face pentru Rusia
ego.ro
Ce s-a ales de Columbeanu... Colegii din azil nu joacă table cu el pentru că... EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 martie 2025
07 martie 2025