Varstnicii trebuie sa consume putine grăsimi și carbohidrați. Un nou studiu, publicat în Nutriție și Metabolism, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Alabama de la Birmingham’s Nutrition Obesity Research Center, a observat îmbunătățiri ale compoziției corporale, distribuției de grăsimi și sănătății metabolice la persoanele in varsta, dupa o dietă de opt săptămâni, foarte scăzută în carbohidrați.
Adulții mai în vârstă cu obezitate prezintă un risc deosebit de ridicat de a dezvolta boli cardiometabolice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. În loc de masa totală de grăsime, depunerea de grăsime în anumite zone, cum ar fi cavitatea abdominală și mușchiul scheletului, poate conferi acest risc mare de dezvoltare a bolii.
Autorul principal al studiului este Amy Goss, Ph.D., RDN, profesor asistent la Departamentul de Științe ale Nutriției UAB. Goss spune că echipa sa și-a propus să stabilească dacă o dietă cu conținut ridicat de carbohidrați sau dieta cu un conținut ridicat de grăsimi ar epuiza aceste depozite de grăsimi la adulții în vârstă cu obezitate, îmbunătățind astfel rezultatele legate de boala cardiometabolică, cum ar fi sensibilitatea la insulină și profilul lipidic.
Varstnicii trebuie sa consume putine grăsimi și carbohidrați
„După dieta de opt săptămâni, în ciuda recomandării de a consuma o dietă care menține greutatea, grupul care consumă dieta foarte scăzută în carbohidrați a pierdut mai multă greutate și masa totală de grăsimi decât grupul de dietă de control”, a spus Goss, potrivit medicalxpress.com.
Consumul de ouă a fost o parte importantă a dietei. Goss și echipa ei au oferit ouă participanților la acest grup de dietă și le-au cerut să consume cel puțin trei pe zi. „Deși ouăle au făcut parte din acest studiu, nu putem concluziona că rezultatele noastre sunt rezultatul consumului zilnic de ouă, dar cred că ceea ce putem concluziona este că ouăle întregi pot fi încorporate în dietă într-un mod sănătos, fără a avea un impact negativ asupra colesterolul din sânge la adulții mai în vârstă”, a spus ea.
Diferența principală de grăsime pierdută între cele două grupuri a fost din cavitatea abdominală și depozitele musculare scheletice. „Am gasit, de asemenea, imbunatatiri semnificative a profilului lipidic general, care ar reflecta riscul scazut de boli cardiovasculare”, a spus Goss. „Mai mult, sensibilitatea la insulină s-a îmbunătățit ca răspuns la dieta foarte scăzută in carbohidrați, care reflectă riscul redus de diabet de tip 2. „În general, am observat îmbunătățiri ale compoziției corpului, distribuției de grăsimi și sănătății metabolice ca răspuns la o dietă de opt săptămâni, foarte scăzută în carbohidrați.”
Goss spune că dieta cu conținut ridicat de carbohidrați sunt o opțiune terapeutică pentru multe afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2, obezitatea și bolile hepatice grase nealcoolice. „Acest studiu extinde cercetările anterioare pentru a arăta că poate fi o opțiune sigură, terapeutică pentru adulții mai în vârstă care se confruntă cu obezitate”, a spus ea.