Prima pagină » Informații utile » Vârsta maximă de mobilizare în caz de război. Care sunt riscurile în cazul în care refuzi

Vârsta maximă de mobilizare în caz de război. Care sunt riscurile în cazul în care refuzi

13 aug. 2024, 11:58, 2 ,
în Informații utile

Vârsta maximă de mobilizare în caz de război, în România, este de 35 de ani. În cazul în care refuzi, din diverse motive, trebuie să îndeplinești serviciul militar alternativ, fără arme, ori vei fi pedepsit conform legii.

Având în vederea realitatea din jurul nostru din ultimii ani, pericolul unui eventual război este unul la care se gândesc multe persoane, cu atât mai mult bărbații, care vor fi vizați pentru mobilizare. Printre curiozități se află cine va fi incorporat în conflict, dar și care este vârsta maximă de mobilizare în caz de război.

Care este vârsta maximă de mobilizare în caz de război

În cazul în care România se va afla într-o stare de război, mobilizare sau asediu, serviciul militar va redeveni obligatoriu, iar Ministerul Apărării Naționale va mobiliza toți bărbații cu vârstele cuprinse între 20 și 35 de ani.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea numărul 395 din 16 decembrie 2005, de la 1 ianuarie 2007. Având în vedere totuși contextul crizei din Ucraina, în cazul unui pericol real pentru teritoriul nostru sau în caz de mobilizare, acesta va fi reintrodus.

În acest caz, Ministerul Apărării va mobiliza rezerviștii de orice fel. În primul rând, e vorba despre rezerviștii voluntari cuprinși cu vârstele între 18 și 55 de ani care au contracte cu MApNşi sunt plătiţi chiar dacă stau acasă cu 30 la sută din soldă, cu minimum 540 de lei, în cazul unui soldat. Totuși, numărul acestora este mic, însumând câteva mii.

O altă categorie ce va fi mobilizată sunt cei aproximativ 60.000 de persoane care și-au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia. În cazul de neprezentare la termen, aceștia vor suporta consecințele Codului Penal și anume închisoare de la 2 la 7 ani.

În cazul stării de război, având în vedere că serviciul militar devine obligatoriu, vor fi mobilizați toți bărbații cu vârstele cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru îndeplinirea serviciului militar. La cerere, încorporarea se poate face și de la vârsta de 18 ani.

Care sunt riscurile în cazul în care refuzi

Unele persoane ar putea să refuze serviciul militar din cauze religioase sau de conștiință, astfel legea prevede pentru aceștia că vor executa serviciul alternativ, fără arme. Potrivit legislație, „Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

În cazul în care statul nu se află sub stare de asediu sau război, pedeapsa este mai blândă, cu amenzi între 500 și 8.000 de lei.

Persoanele care nu vor face serviciu militar sunt: cei clasaţi inapţi pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenţă, conform baremului medical, personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, călugării care au o vechime în mănăstire de cel puţin 2 ani, persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, pe timpul executării pedepsei, cele arestate preventiv sau trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluţionat cauza penală, cei care au soţia bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia a decedat sau cei ai căror părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă.

Prin urmare, vârsta maximă de mobilizare în caz de război este 35 de ani, mai puțin pentru cei care au contracte cu MApN sau au făcut stagiul militar înainte de suspendarea acestuia.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Un kkt de știre. Cam 80% din articol este apă plată. Aceleași cuvinte spuse în altă ordine. Plus cifre greșite. Cu e a scris articolul, mă rog cinea scris…, este complet paralel cu acest subiect.
    .

  • Dar apvistii ieșiți la pensie la 40 de ani cu pensii speciale din banii noștri, ce fac, stau la cârciumă? Ce treaba au tinerii romani cu asa zisa Ucraina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024