Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Vârsta epigenetică: o dietă sănătoasă te-ar putea face mai tânăr cu 3 ani
Vârsta epigenetică: o dietă sănătoasă te-ar putea face mai tânăr cu 3 ani

Vârsta epigenetică: o dietă sănătoasă te-ar putea face mai tânăr cu 3 ani

01 iun. 2021, 16:57,
BZI.ro, în Sanatate

O echipă de cercetători tocmai a identificat modalitatea supremă de a economisi câțiva ani. Este vorba despre dieta. O alimentație mai sănătoasă vă va permite să câștigați până la trei ani de viață, asigurându-va un metabolism mai tânăr.

Din nou, știința tocmai a arătat în ce măsură dieta este un parametru esențial pentru sănătate. Dieta ta ar avea un impact real asupra speranței de viață și asupra a ceea ce se numește vârsta epigenetică. Vârsta epigenetică a unei persoane este calculată pe baza unui algoritm prin măsurarea a 71 de markeri de metilare ADN dintr-o probă de sânge.

Un studiu recent – condus de oameni de știință americani – indică faptul că o dietă sănătoasă ar putea șterge anumite modificări epigenetice legate de îmbătrânire și astfel te poate face să arăți cu trei ani mai tânăr.

În plus, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că alți parametri legați de igiena vieții ar cântări în aceasta balanță.

Această cercetare, publicată în revista Aging și efectuată cu participanți vârstnici sănătoși, arată, de asemenea, că nu este niciodată prea târziu să ai grijă de tine. O schimbare a stilului tău de viață și a dietei, chiar și târzie, poate avea un efect pozitiv asupra speranței de viață.

O dietă sănătoasă ar preveni îmbătrânirea ADN-ului

Studiul clinic randomizat a fost efectuat pe 43 de bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 50 și 72 de ani. Aceștia au fost invitați să urmeze un program de opt săptămâni care implică reguli specifice privind dieta, somnul, mișcarea și relaxarea, precum și suplimentarea cu probiotice și fitonutrienți. Metilarea ADN-ului la nivelul genomului (principala formă de modificare epigenetică) a fost analizată folosind probe de salivă de la participanți.

Conform rezultatelor studiului, consumul unei diete sănătoase ar putea reduce vârsta epigenetică cu 3,23 ani.

Studiul sugerează că o dietă sănătoasă și un stil de viață pe masura pot inversa îmbătrânirea epigenetică. Aceste rezultate arată, de asemenea, că aderarea la un stil de viață sănătos, chiar mai târziu, poate preveni îmbătrânirea ADN-ului, care contribuie, de asemenea, la o speranță de viață mai lungă și mai sănătoasă. Într-adevăr, aici oamenii de știință emit ipoteza că o dietă și un stil de viață mai sănătoase vor duce la un metabolism „mai tânăr”.

Pentru a adopta o dietă sănătoasă, trebuie mai întâi să mâncăm variat: adică să mâncăm de toate, dar în cantități adecvate. Aceasta constă în favorizarea alimentelor care sunt benefice pentru sănătatea noastră (fructe, legume, de preferință amidon integral, pește etc.) și in limitarea consumului de produse dulci, sărate și produse grase (mezeluri, unt, smântână etc.).

O relație între stres și îmbătrânire

Pe lângă dietă, alți factori pot influența și ajuta la reducerea vârstei epigenetice. Cercetătorii menționează somnul și capacitatea ta de a face față stresului. Ei au identificat o relație probabilă între stres și îmbătrânirea accelerată. Stresul cumulativ ar fi direct asociat cu îmbătrânirea accelerată a metilomului ADN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *