Prima pagină » Actualitate » Vârsta de vaccinare anti-Covid-19 ar putea scădea. Ce plan are Ministerul Sănătăţii
Vârsta de vaccinare anti-Covid-19 ar putea scădea. Ce plan are Ministerul Sănătăţii

Vârsta de vaccinare anti-Covid-19 ar putea scădea. Ce plan are Ministerul Sănătăţii

09 sept. 2021, 09:25,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

O nouă veste pentru români. Ministerul Sănătăţii (MS) ar putea lua în considerare scăderea vârstei de vaccinarea anti-Covid-19. Acest plan ar putea fi pus în aplicare doar dacă „autorităţile competente” vor face recomandări în acest sens, a transmis secretarul de stat în MS, Andrei Baciu.

„Vom lua în considerare acest aspect imediat ce autorităţile competente la nivel european sau la nivel global vor face recomandări clare în acest sens”, a răspuns Andrei Baciu unei interpelări a jurnaliştilor, cu prilejul prezenţei sale, miercuri, 8 septembrie 2021, la prezentarea studiului de fezabilitate al spitalului ce va fi construit pe bulevardul Timişoara.

Andrei Baciu, despre certificatul digital Covid-19

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a fost întrebat dacă există discuţii despre aplicarea unei reguli prin care toţi cei care se deplasează în spaţii publice să aibă asupra sa un certificat digital COVID-19. Oficialul a precizat faptul că există solicitări, propuneri şi că în aceste momente se analizează acest aspect.

„Nu e o simplă decizie da sau nu, trebuie corelată cu modul în care funcţionează lucrurile în momentul de faţă. Trebuie o analiză mai amplă să te asiguri că măsurile şi abordările nu se vor suprapune”, a precizat Andrei Baciu.

„Vaccinare anti-Covid-19 este eficientă”

Secretarul de stat a ţinut să sublinieze că dovezile arată ca imunizare împotriva noului coronavirus este sigură şi eficientă.

„A fost o scădere a dorinţei de vaccinare peste vară. A venit poate şi ca urmare a unui efort de peste un an, un an şi jumătate şi atunci o binemeritată vacanţă a devenit mai importantă decât planificarea actului de vaccinare. Mai mult, am avut o situaţie epidemiologică favorabilă (…), odată cu ameliorarea situaţiei epidemiologice prezenţa pericolului a fost diminuată şi atunci e un mecanism de feedback negativ prin care au amânat poate decizia pentru această toamnă, când se vorbea despre eventuala apariţie a unui val 4”, a adăugat Andrei Baciu.

A treia doză de vaccin, administrată de luna viitoare în România

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a declarat, în urmă cu două zile, toate detaliile privind campania specială de vaccinare anti-Covid-19 în cadrul şcolilor din România. Astfel, campania de imunizare va avea ca durata două luni pentru învăţământul preuniversitar şi respectiv două luni pentru învăţământul universitar. Totodată, coordonatorul CNCAV a menționat că a treia doză de imunizare se va administra și pe teritoriul statului român până la finalul lunii octombrie.

„Până la 10 septembrie spațiile identificate trebuie să fie evaluate de DSP în școli, iar în facultăți până la finele lunii octombrie. Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învățământ să fie stabilită modalitatea în care se va desfășura activitatea e vaccinare: cu echipe mobile, cu cabinete proprii sau în spații arondate. Se va stabili un program în funcție de solicitări. Se va alege unul din vaccinurile aprobate pentru persoane de peste 12 ani.

Pentru programare se va face o situaţie a persoanelor care își exprimă acordul și se va transmite o situație către DSP care va stabili numărul de doze care vor fi alocate către fiecare unitate de învățământ. Pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată câte o echipă mobilă, iar programul se va păstra. În unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii se va stabili un program fără programare în platformă. Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau tutori”, a declarat medicul Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *