Prima pagină » National » Vârsta de pensionare s-a redus cu doi ani. Cine beneficiază de această lege
Vârsta de pensionare s-a redus cu doi ani. Cine beneficiază de această lege

Vârsta de pensionare s-a redus cu doi ani. Cine beneficiază de această lege

20 aug. 2020, 11:07,
BZI.ro, în National

Vârsta de pensionare s-a redus cu doi ani. Vești bune pentru persoanele care trăiesc în anumite zone afectate de poluarea remanentă. Aceștia, dacă îndeplinesc condițiile legale, vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme. O condiție ar fi însă ca aceștia să fi locuit măcar 30 de ani în zona respectivă.

Vârsta de pensionare s-a redus cu doi ani

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost recent modificată. Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă vor ieși mai repede la pensie. Aceeași măsură se aplică și pentru cei care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul acestor zone.

Astfel, vârsta standard de pensionare a fost redusă cu 2 ani pentru aceste persoane. În favoarea acestei modificări s-au înregistrat 228 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 24 de „abţineri”. Proiectul, iniţiat de senatorul PNL Carmen Hărău, a fost votat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, în urmă cu trei ani.

Acum, legea respectivă a fost amendată în Camera Deputaţilor. Potrivit acestui proiect, de reducerea vârstei standard de pensionare beneficiază anumite persoane:

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”.

În ce localități se aplică legea

Localităţile menţionate în proiectul adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor sunt:
– Baia Mare,
– Călăraşi,
– Copşa Mică,
– Drobeta-Turnu Severin,
– Slatina,
– Târgu Mureş,
– Târnăveni,
– Turnu Măgurele,
– Aninoasa,
– Baia de Criş,
– Băiţa,
– Brad,
– Călan,
– Certej,
– Criscior,
– Deva,
– Ghelari,
– Hunedoara,
– Lupeni,
– Orăştie,
– Petrila,
– Petroşani,
– Şoimuş,
– Teliuc,
– Uricani,
– Veţel,
– Vulcan din judeţul Hunedoara.

A apărut un nou tip de pensie

În România, din luna februarie a acestui an au apărut pensiile ocupaţionale. Acestea sunt reglementate de prevederile Legii 1/2020. Acest act normativ indică şi câţi bani pot fi viraţi lunar de angajator şi angajat la Pilonul IV. Astfel, angajatorul decide dacă va propune sau nu angajatului o schemă de pensii ocupaţionale. În cazul în care vrea să acorde astfel de bonusuri salariaţilor, este nevoit să menţioneze acest lucru contractul de muncă.

Apoi, angajatorul va semna un contract de administrare cu o firmă specializată, autorizată de stat. Totodată, va cere angajaţilor să completeze cererea de aderare la Pilonul IV. Pensia ocupaţională este absolut opţională pentru angajaţi. Aceştia nu pot fi obligaţi să o accepte. Iar contribuţiile vor fi colectate şi plătite de angajator.

În altă ordine de idei, vestea bună pentru unele persoane este că vârsta de pensionare s-a redus cu doi ani. Condiția este să fi locuit minim 30 de ani într-una din zonele afectate de poluarea remanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *