Vărsăturile la copii pot fi impresionante și pot îngrijora părinții, mai ales dacă sunt însoțite și de alte simptome. De cele mai multe ori aceste stări de rău sunt complet inofensive, însă pot fi și semnul unei patologii grave și ar trebui să determine un consult de urgență.
Diferența dintre regurgitări și vărsăturile la copii
Vărsăturile reprezintă expulzarea forțată a conținutului stomacal prin gură. Este important de menționat diferența dintre vărsăturile la copii si regurgitare sau reflux. Regurgitarea reprezintă expulzarea pasivă (fără efort) a alimentelor din stomac. Pe lângă asta, vărsăturile sunt adesea precedate de o senzație neplăcută de greață. În cazul regurgitării greața nu va fi prezentă. Din cauza închiderii insuficiente a valvei care separă esofagul de stomac, regurgitarea este foarte frecventă la sugari după ce se hrănesc. Ea este nedureroasă și nu indică o stare patologică.
Acțiunea activă de vomă poate varia ca frecvență și durată, de la cazuri izolate la episoade recurente. Vărsăturile pot fi provocate de boală, de răul de mișcare sau de daunele colaterale ale unui tratament precum chimioterapia.
Gastroenterita este cea mai frecventă cauză a vomei la copii. Aceasta apare în principal în perioade epidemic și este foarte contagioasă. Un simptom al acestei patologii este diareea. Medicii recomandă ca părinții să nu le dea copiilor medicamente ”după ureche” deoarece pot face mai mult rău decât bine. Indicat este să vă prezentați cu copilul la medicul de familie pentru a primi ajutorul calificat necesar. Alte cauze pentru vomă la copii pot include: o tulburare din spectrul ORL, o infecție a tractului urinar, toxiinfecție alimentară, apendicită, stres, anxietate, migrenă, meningită, obstrucție intestinală, efecte nedorite ale unor medicamente.
Ce tratamente putem folosi pentru a reda echilibrul digestiv
Chiar dacă vărsăturile la copii nu pot fi întotdeauna prevenite, anumite măsuri pot contribui la reducerea riscului. Bunele practici de igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, sunt importante pentru a preveni infecțiile gastrointestinale. O dietă sănătoasă și echilibrată poate reduce, de asemenea, riscul ca senzația de vomă la copii sa apară din cauza indigestiei.
Când călătoriți, pentru a reduce răul de mișcare, este recomandabil să evitați consumul de alimente grele înainte de plecare și să permiteți copilului să privească spre orizont sau să se concentreze asupra unor puncte fixe. Dacă vărsăturile la copii persistă în timp și/sau dacă sunt asociate cu simptome precum deshidratarea, febra sau durerea, nu intârziați să vă consultați medicul de familie.
Pentru a trata vărsăturile la copii, medicii recomandă ceaiurile de mentă și de ghimbir. Ceaiul de mentă este cunoscut din cele mai vechi timpuri și îl poate ajuta pe copil să scape de senzația de greață. Ceaiul de ghimbir de asemenea va ameliora cu succes voma copiilor. Indicată pentru a ameliora disconfortul abdominal al copilului este apa rece. Îl va ajuta pe cel mic să se rehidrateze și să scape de senzația de greață. De asemenea și o linguriță de miere de albine poate ajuta la eliminarea durerii și a senzației de greață. Pe lângă acestea, și siropurile sunt indicate pentru a trata stările de rău.