Prima pagină » Magazin » Varsatura cu sange, un semnal de alarma
Varsatura cu sange, un semnal de alarma

Varsatura cu sange, un semnal de alarma

11 oct. 2010, 22:04,
Echipa BZI.ro în Bzi.ro
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:191388;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Cele mai frecvente cauze ale pierderii de sânge sunt ulcerele gastrice sau duodenale, gastrita acuta hemoragica secundara consumului de medicamente si ciroza hepatica – prin complicatiile ei foarte frecvente: varicele esofagiene si gastropatia portala @ Hemoragiile digestive acute reprezinta, adesea, o mare urgenta ce poate pune în pericol viata bolnavului, în ciuda progreselor facute în diagnosticul si tratamentul lor, mortalitatea în aceste cazuri fiind înca destul de mare @ Varsatura cu sânge este un semn de mare gravitate, care impune prezentarea imediata la spital

Hemoragia digestiva superioara repezinta o pierdere de sânge la nivelul tubului digestiv superior – esofag, stomac si duoden. Ea prezinta mai multe forme de manifestare, astfel încât nu este recunoscuta întotdeauna suficient de rapid de pacient. Cele mai frecvente cauze ale pierderii de sânge sunt ulcerele gastrice sau duodenale, gastrita acuta hemoragica secundara consumului de medicamente si ciroza hepatica – prin complicatiile ei foarte frecvente: varicele esofagiene si gastropatia portala. Alte boli ceva mai rare pot produce, de asemenea, sângerare: cancerul gastric, unele forme de gastrita acuta, unele boli ale esofagului (inclusiv cancerul esofagian). Hemoragiile digestive acute reprezinta, adesea, o mare urgenta ce poate pune în pericol viata bolnavului, în ciuda progreselor facute în diagnosticul si tratamentul lor, mortalitatea în aceste cazuri fiind înca destul de mare. Din punct de vedere clinic, formele de manifestare ale hemoragiei digestive superioare sunt multiple. Daca sângerarea este abundenta, se elimina sânge rosu deschis, uneori cu cheaguri, pe gura, cu efort de varsatura. Hematemeza sau varsatura cu sânge rosu este recunoscuta usor de bolnav, astfel încât acesta se prezinta, de cele mai multe ori, imediat la spital. În general, când vad sânge, oamenii se sperie si dau fuga la spital. În aceste situatii se afla, de obicei, pacientii cu ciroza hepatica si varice esofagiene, precum si unele forme de ulcer gastric sau duodenal. Trebuie subliniat faptul ca varsatura cu sânge este un semn de mare gravitate, care impune prezentarea imediata la spital. În aceste cazuri, cantitatea de sânge care se pierde este mare, hemoragia este, de obicei, activa (în desfasurare), iar oprirea necesita interventie medicala (tratament medical sau chirurgical). Este important de constientizat acest fapt, deoarece în practica de zi cu zi ne confruntam frecvent cu situatii în care pacientii prezinta varsatura cu sânge, dar amâna prezentarea la spital, sperând ca boala va trece de la sine. Prezentarea la medicul de familie este utila, în ideea ca acesta va recunoaste gravitatea situatiei si va orienta rapid si corect pacientul.

Leziuni la nivelul esofagului

In cazul în care pacientul varsa sânge, dar nu prezinta o varsatura abundenta cu sânge proaspat sau cheaguri, ci o cantitate mica de sânge (striuri, firisoare), amestecat cu alimente, secretii digestive sau bila (fiere), situatia nu este dramatica, desi impune obligatoriu prezentarea la spital, în urgenta. În acest caz, este, de obicei, vorba despre leziuni la nivelul segmentului inferior al esofagului, produse din cauza efortului repetat de varsatura. În aceasta situatie se gasesc frecvent pacientii care consuma masiv alcool, dar care au o slaba rezistenta (femei, adolescenti sau tineri). La acestia, multiplele eforturi de varsatura provoaca leziuni la nivelul esofagului (din punct de vedere medical, conditia se numeste sindrom Mallory-Weiss), sângele varsat fiind rosu, aparut dupa multiple eforturi sau episoade de varsatura. Situatia este frecventa si la pacientii care, din diferite motive, îsi provoaca singuri varsaturi, de multe ori în speranta ca acestea le vor ameliora durerile abdominale. În acest sens, sfatuim populatia sa nu recurga la asemenea mijloace, deoarece, pe lânga faptul ca simptomele se pot agrava, mai pot aparea si complicatii redutabile, care necesita spitalizare, cum este hemoragia digestiva masiva. Daca sângele curge cu debit mic, acesta sta mai mult timp în stomac si are timp sa se digere partial; în acest caz, bolnavul varsa un lichid maroniu, asemanator zatului de cafea, amestecat uneori cu alimente, fapt care împiedica constientizarea varsaturii care contine sânge. Astfel, pacientii se prezinta la spital mai târziu, atunci când apar efectele pierderii de sânge: ameteli, oboseala. Situatia este absolut de nedorit, pentru ca în aceste cazuri sângele provine frecvent de la un cancer gastric ulcerat (desi ulcerul benign, poate si el prezenta acest lucru).

Scaunul melenic

Un alt mod frecvent de prezentare al hemoragiei digestive superioare este scaunul negru, continând sânge digerat (melena). Scaunul melenic are aspect tipic „negru, moale, lucios, ca pacura”; frecvent, pacientul îl descrie drept diaree cu scaun negru (desi din punct de vedere medical, termenul de diaree nu este corect folosit în acest caz). Este recunoscut cu usurinta de cineva care a mai avut hemoragie digestiva, dar ignorat, uneori, de multi bolnavi, care pun modificarea de culoare a scaunului pe seama unor alimente. Trebuie stiut ca unele alimente (spanacul, afinele, urzicile, strugurii negri, ciresele negre, sfecla rosie, unele dulceturi) sau medicamente (preparatele cu fier, cele cu bismut sau carbunele medicinal) coloreaza scaunul în negru, fara a exista sângerare digestiva. În aceste cazuri, scaunul este închis la culoare, dar de consistenta normala si nu este atât de negru ca pacura. Este suficienta o pierdere de sânge de 50-60 de mililitri pentru ca scaunul sa se coloreze în negru. În acest caz, sângerarea este, de obicei, determinata de boala ulceroasa, cu localizare gastrica sau duodenala. Este important de stiut ca toate cauzele de varsatura cu sânge determina ulterior si melena.

Boala ulceroasa reactivata toamna si primavara

Este important de mentionat ca boala ulceroasa are un binecunoscut caracter sezonier. Ulcerul peptic evolueaza cronic, pe parcursul anilor, cu vindecari (spontane sau cu tratament) si reactivari periodice. Reactivarile au loc mai  ales toamna si primavara, fiind asociate cu schimbarea tipului de alimentatie specifica acestor sezoane. În ceea ce priveste perioada rece, care s-a instalat de curand, exista si alti factori care duc la cresterea frecventei bolii ulceroase si a hemoragiei digestive. Consumul de antiinflamatoare non-steriodiene (AINS) din categoria aspirinei (aspirina, ibuprofen, ketoprofen, piroxicam, nimesulid, indometacin, fenil-butazona etc.), sub orice forma farmaceutica (tamponate sau nu, tablete, pliculete sau supozitoare), se mareste în aceasta perioada, consecinta fiind cresterea frecventei hemoragiilor digestive. Acestea sunt frecvent utilizate de pacientii vârstnici, uneori cu indicatie medicala (ca parte din terapia unor boli cardiovasculare, frecvente la aceasta grupa de vârsta), dar, de cele mai multe ori, autoadministrate sau la indicatia farmacistului, pentru dureri cu diverse localizari, îndeosebi articulare. Un alt factor implicat în producerea hemoragiei digestive este consumul masiv si abuziv de alcool, toamna fiind un anotimp în care acesta este disponibil în cantitati mai mari, unei categorii extinse de pacienti. Împreuna cu decompensarea cirozelor hepatice (determinata tot de consumul de alcool), accentuarea durerilor articulare, care sunt, de obicei, autotratate de pacienti cu AINS, si activarea ulcereler peptice fac din sezonul de toamna „sezonul hemoragiilor digestive”, fapt care este confirmat de numarul crescut de astfel de urgente internate în institutul nostru. Cauzele hemoragiilor digestive fiind multiple, tratamentul lor este diferentiat in functie de factorul care le-a determinat. Examenul clinic si întrebarile puse pacientului pot sugera, uneori, cauza sângerarii, fara a o putea afirma cu certitudine. Singura metoda de stabilire a locului si cauzei hemoragiei este endoscopia digestiva superioara. Metoda are si beneficii terapeutice, nu numai rol de investigatie, injectarea de substante medicamentoase sau ligatura de varice reusind oprirea spectaculoasa a sângerarii.

Spitalizare obligatorie

Internarea pacientilor cu hemoragii digestive, indiferent de cauza, este obligatorie pentru ca trebuie subliniat ca multe dintre hemoragiile oprite initial au, teoretic, risc de sangerare în primele zile. Tratamentul acestor pacienti presupune costuri materiale considerabile si un necesar de sânge mare, iar sansele de deces, desi mult reduse prin tratamentul modern, sunt, totusi, considerabile. De aceea, prevenirea hemoragiilor este mult mai de dorit din toate punctele de vedere decât tratamentul lor. Trecând în revista cauzele frecvente, se observa ca multe hemoragii digestive ar putea fi prevenite destul de usor. Persoanele cu patologie ulceroasa cunoscuta si care au mai avut hemoragii digestive trebuie sa evite medicamentele cu risc hemoragic (AINS, frecvent administrate pentru orice raceala, durere articulara sau de spate, cel mai frecvent fara consultul unui medic). În cazul în care aceste medicamente sunt indicate de medic pentru o alta afectiune, trebuie luate obligatoriu dupa masa, de preferat cu protectie gastrica (antisecretorii gastrice din grupa omeprazolului sau ranitidinei). Pacientii cu patologie digestiva cunoscuta, cu risc hemoragic mare, trebuie sa respecte tratamentul si regimul alimentar prescris de medicul curant, în particular interzicerea consumului de alcool si medicamente potential periculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025