Prima pagină » Actualitate » Variola maimuțelor a apărut în Europa și SUA. Boala nu are leac

Variola maimuțelor a apărut în Europa și SUA. Boala nu are leac

19 mai 2022, 09:34,
în Actualitate

Există un focar de variola maimuțelor în Regatul Unit, Portugalia și Spania. Focarul este destul de mic – doar 36 de cazuri suspecte răspândite în cele trei țări, inclusiv opt în Anglia și 20 în Portugalia. A fost raportat și un caz în SUA.

Asta în condiţiile în care pandemia de COVID-19 este în descreștere la nivel mondial, dar în creștere în China unde s-a impus şi carantină totală în Shanghai.

Variola maimuței este prezentă în Europa și SUA

Oficialii din domeniul sănătății nu au nicio idee unde oamenii au contactat variola maimuței. Și există îngrijorarea că virusul se poate răspândi prin comunitate – nedetectat – și, posibil, printr-o nouă cale de transmitere.

„Acest [focar] este rar și neobișnuit”, a declarat luni epidemiologul Susan Hopkins, consilier medical șef al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) .

„Exact unde și cum și-au dobândit infecțiile [oamenii] rămâne sub investigație urgentă”, a spus agenția într-un comunicat.

Variola maimuță poate fi o boală urâtă; provoacă febră, dureri corporale, ganglioni limfatici măriți și în cele din urmă „variola” sau vezicule dureroase, pline de lichid pe față, mâini și picioare. O versiune a variolei maimuțelor este destul de mortală și ucide până la 10% dintre persoanele infectate. Versiunea în prezent în Anglia este mai blândă. Rata sa de mortalitate este mai mică de 1%. Un caz se rezolvă în general în două până la patru săptămâni.

Simptomele virusului variolei maimuțelor sunt prezentate pe mâna unui pacient, dintr-un caz din 2003 din Statele Unite. În cele mai multe cazuri, boala provoacă febră și vezicule dureroase, pline de puroi. Noile cazuri în Regatul Unit, Spania și Portugalia se răspândesc posibil prin contact sexual, care nu fusese anterior legat de transmiterea variolei maimuțelor.

De obicei, oamenii iau variola de maimuță de la animalele din Africa de Vest sau Africa Centrală și importă virusul în alte țări. Transmiterea de la persoană la persoană nu este obișnuită, deoarece necesită contact strâns cu fluidele corporale, cum ar fi saliva de la tuse sau puroiul din leziuni. Deci, riscul pentru populația generală este scăzut, notează agenția de sănătate din Marea Britanie.

Dar în Marea Britanie, 7 din cele 8 cazuri nu implică călătorii recente în Africa, ceea ce sugerează că pacienții implicați în acele cazuri au luat virusul în țară. În plus, acele persoane nu au avut contact cu un pacient despre care se știe că a călătorit în Nigeria, a raportat marți UKHSA. Împreună, aceste date sugerează că virusul se răspândește în comunitate nedetectat.

„Se presupune că aceasta este o răspândire criptică dintr-un caz (cazuri) importat(e)”, a scris pe Twitter virusologul Angie Rasmussen de la Organizația pentru Vaccin și Boli Infecțioase.

În SUA, pacientul din Massachusetts nu călătorise recent în țările în care apare boala, dar vizitase Canada.

Variola se poate răspândi prin contact sexual

În plus, există dovezi că virusul s-ar putea răspândi printr-o nouă cale: contactul sexual. Oamenii de știință de la Centers for Disease Control and Prevention din SUA urmăresc îndeaproape focarul din Europa.

„Ceea ce este și mai bizar este găsirea de cazuri care par să fi dobândit infecția prin contact sexual. Îndemnăm în special bărbații care sunt homosexuali și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală”, a scris pe Twitter epidemiologul Mateo Prochazka de la UKHSA

„Aceasta este o nouă cale de transmitere care va avea implicații pentru răspunsul și controlul la focar”.

Oamenii de știință sunt îngrijoraţi de apariția bolii în Europa și în Statele Unite ale Americii:

„Avem un nivel de îngrijorare că acest lucru este foarte diferit de ceea ce ne gândim în mod obișnuit de la variola maimuțelor”, a declarat marți Jennifer McQuiston, un oficial senior al CDC, pentru site-ul de știri STAT .

În 2019, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat primul vaccin pentru variola maimuței, care protejează și împotriva variolei.

„Acest vaccin face, de asemenea, parte din Stocul Național Strategic (SNS), cea mai mare aprovizionare a națiunii de produse farmaceutice și consumabile medicale care pot salva vieți pentru a fi utilizate într-o urgență de sănătate publică, care este suficient de gravă pentru a duce la epuizarea proviziilor locale”, a adăugat agenția. a spus într-un comunicat de presă.

Este bine de menționat că variola simplă este prezentă în România. În acest sens, pe braț avem un semn care a rămas ca urmare a vaccinării antivariolei. Așadar, vom vedea dacă variola maimuțelor se va transmite din ce în ce mai mult.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024