Italia a raportat primul caz de variolă maimuței, boala care are origini din Africa. Victima este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare. Sunt încă două persoane suspecte care au fost intrat în izolare și care sunt testate pentru a vedea dacă temerile se confirmă.
Variola maimuței a apărut în Europa și în America de Nord, iar specialiștii consideră ciudat acest lucru. Boala este specifică continentului african, iar modul în care se transmite ridică și el semne de suspiciuni.
Variola maimuței a apărut în Italia
Autoritățile din Italia au anunțat că au depistat, la un tânăr recent întors din Insulele Canare, variola maimuței .Pacientul a intrat în izolare și primește tratament. Bărbatul este într-o stare stabilă, iar Institutul de Boli Infecțioase a menționat faptul că mai sunt două cazuri suspecte care au fost plasate în izolare și care sunt în curs de evaluare. Consilierul de sănătate din regiunea Lazio a confirmat oficial pe rețelele de socializare existența cazului spunând că situația este sub control și este monitorizată constant.
Boala este una destul de neobișnuită şi simptomele sale sunt febră, durerile musculare, eupții cutanate pe mâini sau pe față, dar și ganglioni limfatici umflaţi. Ca nivel de simptome, varicela maimuței se aseamănă cu cea clasică, obișnuită.
Într-un răspuns oficial, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că o să publice primul raport legat de riscurile ce le presupune boala. Oficialii au menţionat faptul că le recomandă persoanelor infectate să se izoleze, iar cazurile suspecte să fie raportate de îndată. La momentul în care vorbim, variola maimuței nu are un leac eficient 100%.
Ce este variola maimuței, boala care pare să nu aibă leac
Variola maimuței este o boală care îşi are originea în Africa. Totuși, boala nu a apărut până acum în Europa sau America de Nord. Au fost cazuri izolate de persoane infectate care au avut un istoric de călătorii în continentul menţionat anterior. Specialiștii au precizat că există riscul că boala să se transmită în comunitate şi că acesta să nu fie detectat:
„Acest [focar] este rar și neobișnuit. Exact unde și cum și-au dobândit infecțiile [oamenii] rămâne sub investigație urgentă”, a spus agenția într-un comunicat.
O particularitate a bolii este cea în care specialiștii au constatat faptul că, în mod atipic, variola maimuței se transmite prin contactul sexual:
Ceea ce este și mai bizar este găsirea de cazuri care par să fi dobândit infecția prin contact sexual. Îndemnăm în special bărbații care sunt homosexuali și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală.
În replică, dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a transmis faptul că nu există un tratament special, iar boala poate fi combătută dacă pacienții se vaccinează împotriva variolei normale, clasice. Așadar, varicel maimuței poate însemna o altă perioadă în care Europa se va confrunta cu măsuri dure sanitare.