Prima pagină » International » Variola maimuței a declanşat stare de urgență într-un stat din SUA

Variola maimuței a declanşat stare de urgență într-un stat din SUA

02 aug. 2022, 12:29,
în International

A fost declanșată stare de urgență într-un stat din SUA din cauza infectărilor cu variola maimuței. Guvernatorul statului California a declarat că virusul se răspândește repede, iar stare de urgență este necesară pentru a întări eforturile de vaccinare ale statului.

Asta la câteva zile după ce a fost confirmat primul deces cauzat de variola maimuței în Europa. S-a întâmplat în Spania care are 4.398 de cazuri.

Variola maimuței a declanșat stare de urgență în California, SUA

Conform celor de la DPA, variola maimuței a declanșat stare de urgență în California, SUA. Guvernatorul regiunii a precizat că o asemenea măsură este necesară pentru a putea efectua, într-un timp optim, operațiunea de vaccinare a americanilor. Cu toate că nu sunt extrem de multe cazuri de infectare cu variola maimuței, guvernatorul Gavin Newsom consideră că măsura este una strict necesară.

„California acţionează de urgenţă la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacţilor şi prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament şi asistenţă”, a precizat Newsom, citat într-un comunicat.

Autoritățile locale au menţionat faptul că peste 98% dintre cazurile confirmate au fost înregistrate la bărbați care în marea lor majoritate sunt homosexuali. Același lucru este valabil și pentru femeile infectate. Specialiștii au afirmat faptul că virusul se răspândește în special la bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați, dar și la persoanele transgen sau nonbinare.

Până în aceste momente în întreg statul californean au fost distribuite peste 25.000 de doze de vaccin, din totalul de 61 de mii de doze primite. Accesul la vaccin este unul limitat pe tot teritoriul SUA. Pe teren, în California sunt 30 de unități și furnizori care oferă tratament pentru boală.

Variola maimuței este prezentă și în România

Variola maimuței este o boală specifică continentului african dar s-a răspândit destul de mult și în Europa sau România. La nivel de țară sunt mai multe cazuri de infectări, dar nu se observă o transmisie comunitară. În contextul în care boala are o transmitere în special sexuală, specialiștii sunt destul de rezervați în declarații. La început, unii specialiști au arătat că este bizar acest lucru

” Ceea ce este și mai bizar este găsirea de cazuri care par să fi dobândit infecția prin contact sexual. Îndemnăm în special bărbații care sunt homosexuali și bisexuali să fie conștienți de orice erupții sau leziuni neobișnuite și să contacteze fără întârziere un serviciu de sănătate sexuală”, a scris pe Twitter epidemiologul Mateo Prochazka de la UKHSA

Așadat, variola maimuței a declanșat stare de urgență într-un stat din SUA, iar acest lucru poate însemna un prim semnal că lucrurile merg într-o direcție nepotrivită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *