Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Variantele Covid-19: De ce un virus mai contagios poate fi mai rău decât un virus mai mortal
Variantele Covid-19: De ce un virus mai contagios poate fi mai rău decât un virus mai mortal

Variantele Covid-19: De ce un virus mai contagios poate fi mai rău decât un virus mai mortal

12 ian. 2021, 14:11,
în Sanatate

Cele două noi tulpini de Covid-19, detectate în Regatul Unit și în Africa de Sud, au îngrijorat comunitatea internațională in ultimele săptămâni. Motivul este simplu: ar putea fi transmise mai ușor și, prin urmare, se pot răspândi mai repede. În plus, cele două variante s-ar putea dovedi, de asemenea, mai periculoase decât tulpina anterioară a virusului. De ce un virus mai contagios poate fi mai rău decât un virus mai mortal?

De la apariția sa, virusul Sars-CoV-2 s-a „mutat” de mai multe ori. O primă variantă a fost identificată în ultimele săptămâni în Regatul Unit, mai exact în Londra, Kent și părți din Essex și Hertfordshire. Această tulpină a crescut rapid și s-a răspândit în toată țara și „poate fi asociată cu o răspândire mai rapidă (a virusului) în sud-estul Angliei”, a spus ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock în fața Camerei Comunelor, pe 14 decembrie.

Această nouă variantă circulă acum în mai multe țări din întreaga lume. O altă tulpină de Covid-19 a fost descoperită și în Africa de Sud. La fel ca varianta britanică, aceasta din urmă a fost detectată și în alte state.

Sunt variantele Covid-19 cu adevărat mai contagioase?

Mai multe ipoteze indică faptul că cele două variante ale virusului ar putea fi extrem de transmisibile. Cu toate acestea, până în prezent, nicio dovadă definitivă nu a demonstrat acest lucru. Mulți continuă să se întrebe despre contagiozitatea acestor două tulpini. Într-o declarație publicată pe 29 decembrie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a estimat că „nu s-a stabilit o legătură clară între atașarea la receptorul ACE2 (în celulele umane) și creșterea transmisibilității, dar este plauzibil că există o astfel de relație”.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat la o conferință de presă din 19 decembrie că varianta care circulă în Marea Britanie este transmisă „mult mai ușor”. Acesta a precizat că, conform datelor inițiale, această variantă este „cu până la 70% mai contagioasă” decât tulpina anterioară.

Acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat de o echipă de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, ale cărui rezultate au fost publicate pe 31 decembrie de Centrul pentru Modelarea Matematică a Bolilor Infecțioase (CMMID). Cercetătorii au estimat că varianta identificată în Anglia este cu 50 până la 74% mai contagioasă (valoare medie: 56%) decât variantele preexistente ale Covid-19.

Variantele Covid-19: transmisibilitatea lor mai mare face virusul mai periculos?

„Deși nu există informații care indică faptul că infecțiile cu aceste tulpini sunt mai grave, datorită transmisibilității crescute, impactul coronavirusului în ceea ce privește spitalizările și numărul de decese este considerat ridicat, în special pentru persoanele în vârstă sau pentru cei care suferă de comorbidități”, a specificat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în comunicatul său de presă, potrivit Femme Actuelle.

De asemenea, epidemiologul britanic Adam Kucharski a explicat pe Twitter, printr-o demonstrație statistică, că variantele Covid-19 sunt mult mai periculoase din cauza contagiozității lor.

„Să presupunem că R0 (rata de reproducere) actuală este de 1,1, riscul de deces este de 0,8%, timpul de generație (adică infectarea unei persoane după expunerea la virus) de 6 zile și 10.000 de persoane sunt infectate. 129 de noi decese ar fi de așteptat după o lună de răspândire”, a spus el.

„Ce se întâmplă dacă riscul de deces crește cu 50%? Ne-am aștepta la 193 de noi decese. Acum presupunem că transmisibilitatea crește cu 50%. În acest caz, ne-am aștepta la 978 de decese noi după o lună de propagare. O variantă a Sars-CoV-2 care este cu 50% mai transmisibilă ar fi, în general, o problemă mult mai mare decât o variantă cu 50% mai mortală”, a scris el pe Twitter.

Transmisibilitatea crescută a virusului

În studiul lor, cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au raportat, de asemenea, că transmisibilitatea crescută a virusului va duce probabil la o creștere accentuată a incidenței, spitalizărilor și deceselor din cauza Covid-19:

„Se așteaptă să se atingă niveluri mai ridicate în 2021 decât cele observate în 2020, chiar dacă restricțiile puse în aplicare înainte de 19 decembrie sunt menținute”.

„Estimările noastre sugerează că măsuri similare ca severitate cu izolarea națională implementată în Anglia este puțin probabil să reducă numărul efectiv de reproduceri la mai puțin de 1, cu excepția cazului în care școlile primare, școlile secundare și universitățile nu sunt, de asemenea, închise”, putem citi în studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 noiembrie 2024
28 noiembrie 2024