Prima pagină » Actualitate » Variantă propusă de Ministerul Sănătății pentru reînceperea anului școlar
Variantă propusă de Ministerul Sănătății pentru reînceperea anului școlar

Variantă propusă de Ministerul Sănătății pentru reînceperea anului școlar

28 iul. 2020, 14:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ministerul Sănătății propune mai multe variante pentru reînceperea anului școlar, din toamnă. În total, sunt luate în calcul patru scenarii diferite care propun de la revenirea copiilor în condiții normale pe băncile școlilor până la efectuarea orelor 100% online.

Variantă propusă de Ministerul Sănătății pentru reînceperea anului școlar: Școlile decid cum vor face cursurile

Ministerului Sănătății propune descentralizarea deciziei, pe fiecare județ și școală în parte. Reprezentanții Ministerului Sănătate au prevăzut în actul pe care l-au trimis Ministerului Educației că fiecare școală și grădiniță trebuie să facă o analiză locală a riscurilor și acesta este practic documentul de bază pentru decizia de a redeschide total sau parțial cursurile. Școlile vor putea decide să adopte scenarii diferite la fiecare ciclu de învățământ.

În această variantă, hotărârea finală o iau Inspectoratele Școlare Județene (ISJ), Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) și conducerea fiecărei școli în parte.

Decizia celor de la Ministerul Sănătății vine după ce mai mulți specialiști din educație au criticat închiderea fără excepție a școlilor, fără a ține cont de numărul de copii din anumite sate sau orașe și numărul de cazuri de COVID-19.

Revenirea la școală, scenariu propus de Ministerul Sănătății

Un alt scenariu, de care s-a vorbit și în Ministerul Educației, este revenirea 100% la școală, dar cu asigurarea unei distanțe fizice între copii de minimum 1 metru (față de 2 metri cât a fost impus la examene). De remarcat că față de primul scenariu avansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și preluat apoi în comunicarea publică de ministrul educației, regulile Ministerului Sănătății spun că revenirea tuturor elevilor la școală se face cu menținerea acestei distanțe de 1 metru între elevi.

Revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din clasele pregătitoare – clasa a IV-a

Un al treilea scenariu propus de Ministerul Scenariul presupune revenirea la școală a tuturor copiilor de grădiniță și din clasele pregătitoare – clasa a IV-a.

În ceea ce-i privește pe copiii de clasele V-VIII și IX-XII, deci de gimnaziu și liceu, Ministerul Sănătății prevede în primul scenariu hibrid revenirea lor “parțială” în clase. Concret, ar trebui să fie fizic la școală doar jumătate dintr-o clasă și să facă rotație cu cei de acasă la 1 sau 2 săptămâni. Și aici, se menține regula distanței de minimum 1 metru între elevi.

O altă variantă este scenariul hibrid pesimist, în care copiii de grădiniță și cei din clasele pregătitoare – clasa a IV-a nu ar mai fi exceptați de la revenirea pe ture și prin rotație la școală. Mai exact, această variantă prevede că toți elevii, indiferent de clasă și ciclu școlar, trebuie să revină în clase doar prin rotație, câte jumătate de clasă, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la 1 sau 2 săptămâni.

Școala 100% online

Un alt scenariu luat în calcul este cel ca școala se desfășoară 100% online, pentru toți elevii, indiferent dacă e vorba de grădiniță, școală primară, gimnaziu sau liceu.

Legat de acest ultim scenariu, ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că 250.000 de tablete și laptopuri pentru elevii care provin din familii defavorizate vor ajunge până la începerea școlii.

”Este procedura de achiziție. Nu Ministerul Educației face achiziția acestor tablete, ONAC-ul este organismul care se ocupă de achiziția acestor tablete, nu Ministerul Educației. (…) Există timpul suficient, avem achiziția declanșată. Nu pot eu să mă pronunț asupra prevederilor care sunt într-o anumită instituție, la modalitatea în care se desfășoară o achiziție publică. Știți foarte bine că sunt niște termene care trebuie respectate, termenele legale nu se discută.

Deci până la 10 septembrie există un termen. Școala va începe în 14 septembrie. Suntem în termen și așteptăm să se realizeze această achiziție de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate, este o instituție care se ocupă de acest lucru”, a afirmat ministrul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *