Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Varianta indiană a Covid-19: pacienții au de 2,6 ori mai multe șanse de a fi spitalizați
Varianta indiană a Covid-19: pacienții au de 2,6 ori mai multe șanse de a fi spitalizați

Varianta indiană a Covid-19: pacienții au de 2,6 ori mai multe șanse de a fi spitalizați

04 iun. 2021, 19:53,
în Sanatate

Diferitele mutații ale virusului SARS-CoV-2 au dat întotdeauna naștere la temeri. Dar varianta indiană este în prezent cea care îngrijorează în mod deosebit autoritățile din domeniul sănătății. Un nou studiu britanic constată că aceasta crește șansele de a fi spitalizat cu un factor de 2,6.

B.1.617. Așa a fost denumită varianta indiană, numită și „Delta”. Acesta a fost identificata pentru prima dată în octombrie 2020 în India, mai exact în apropierea orașului Nagpur, în statul Maharashtra, unde se află Mumbai, potrivit unei note a Consiliului științific publicată pe 23 aprilie. Această tulpină a coronavirusului circulă activ in teritoriu, dar s-a răspândit și în diferite țări europene, cum ar fi Belgia, Italia și Franța, ceea ce îngrijorează autoritățile din domeniul sănătății.

În Regatul Unit, varianta indiană este acum dominantă: reprezintă nu mai puțin de 75% din noile cazuri de Covid-19. În ciuda naturii sale deosebit de contagioase, un nou studiu arată că varianta indiană crește șansele de a fi internat cu un factor de 2,6.

Covid-19: risc mai mare de spitalizare la varianta indiană

Acest studiu realizat de Public Health England a analizat 38.805 de secvențe ale coronavirusului din Anglia si a arătat că varianta indiană a fost asociată cu un risc de 2,61 ori mai mare de spitalizare în termen de 14 zile de la infectare. Riscul internarii în camera de urgență în 14 zile a fost de 1,67 ori mai mare. „Deși doar un număr mic de cazuri ajunge în spital, proporția este de aproximativ două ori mai mare pentru cazurile „Delta” decât pentru cazurile Alpha (varianta britanică), atât în ​​Anglia, cât și în Scoția”, a explicat profesorul Adam Finn, membru al Comitetului mixt pentru vaccinări și imunizări.

„Numărul cazurilor este încă scăzut, dar dacă această tendință continuă și numărul cazurilor continuă să crească rapid, ar indica faptul că mai multe persoane sunt grav afectate, deoarece această variantă va continua să înlocuiască varianta engleză in următoarele câteva săptămâni”, a spus acesta.

Varianta indiană îngrijorează OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a interesat și de varianta indiană și a oferit știri înfricoșătoare. Într-un interviu acordat AFP pe 9 mai, omul de știință șef al OMS, medicul pediatru și cercetător indian Soumya Swaminathan a cerut țărilor să fie prudente cu privire la contagiozitatea variantei indiene. Această tulpină „prezintă mutații care cresc transmisia și care o pot face, de asemenea, potențial rezistentă la anticorpii care s-au dezvoltat prin vaccinare sau contaminare naturală”, a explicat responsabilul pe 8 mai.

Oamenii de știință au estimat că OMS ar putea include varianta B.1.617 pe lista variantelor considerate a fi mai periculoase decât tulpina clasică a Covid-19. Mutațiile în cauză ar reprezenta un pericol mult mai mare din cauza ratei de deces a pacienților afectați, dar și pentru că sunt mai contagioși și ar fi mai rezistenți la anticorpii dezvoltați după administrarea vaccinului împotriva Covid-19.

Varianta indiană, rezistentă la vaccinurile anti-Covid-19?

Noul studiu realizat de Public Health England, însă, indică faptul că vaccinurile par să aibă un efect asupra variantei indiene. 73% dintre persoanele afectate de această mutație nu au fost vaccinate și 3,7% au primit două doze de ser anti-Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`