Diferitele mutații ale virusului SARS-CoV-2 au dat întotdeauna naștere la temeri. Dar varianta indiană este în prezent cea care îngrijorează în mod deosebit autoritățile sanitare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această tulpină a coronavirusului este mai contagioasă și ar putea face vaccinurile Covid-19 mai puțin eficiente.
„B.1.617”. Așa a fost denumită varianta indiană. Acesta a fost identificata pentru prima dată în octombrie 2020 în India, mai exact în apropierea orașului Nagpur, în statul Maharashtra, unde se află Mumbai, potrivit unei note a Consiliului științific publicată pe 23 aprilie. Această tulpină a coronavirusului circulă activ pe teritoriu. Dar s-a răspândit și în diferite țări europene, precum Belgia, Italia și Franța, ceea ce îngrijorează autoritățile din domeniul sănătății. În plus, știrile anunțate recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre varianta indiană nu sunt liniștitoare.
Se spune că varianta indiană este mai rezistentă la anticorpi și face vaccinurile mai puțin eficiente
Într-un interviu acordat AFP, omul de știință șef al OMS, medicul pediatru și cercetătorul indian Soumya Swaminathan a cerut țărilor să fie prudente cu privire la contagiozitatea variantei indiene. Această tulpină „are mutații care cresc transmisiile și care pot, de asemenea, să o facă rezistentă la anticorpii care s-au dezvoltat prin vaccinare sau contaminare naturală”, a explicat acesta pe 8 mai.
Oamenii de știință au estimat că OMS ar putea include varianta „B.1.617” pe lista variantelor considerate a fi mai periculoase decât tulpina clasică a Covid-19. Mutațiile în cauză ar reprezenta un pericol mult mai mare din cauza ratei de deces a pacienților afectați, dar și pentru că sunt mai contagioase și ar fi mai rezistente la anticorpii dezvoltați după administrarea vaccinului împotriva Covid-19.
Soumya Swaminathan a mai declarat pentru AFP că varianta indiană a fost un factor în accelerarea epidemiei care a scăpat de sub control în India. Cu toate acestea, ea a spus că creșterea numărului de cazuri în țară nu a fost cauzată doar de această tulpină a coronavirusului. India a lăsat garda jos prea devreme, spune medicul pediatru.
Vaccinarea va putea lupta împotriva variantei indiene?
„Epidemia afectează mii de oameni și virusul se înmulțește într-un ritm foarte greu de oprit”, a spus cercetătorul. Acesta a avertizat că vaccinarea singură nu ar fi suficientă pentru a recâștiga controlul situației. Până în prezent, doar 2% din populația Indiei, de 1,3 miliarde, a primit cele două doze de vaccin Covid. „Va dura luni, dacă nu chiar ani, pentru a ajunge la o rată de 70 până la 80%” din populația imună, potrivit Soumya Swaminathan.
Varianta indiană: ar putea apărea tulpini și mai periculoase
Omul de știință a avertizat că pot apărea noi variante din ce în ce mai periculoase din cauza amplorii epidemiei din India. „Cu cât virusul se reproduce, se răspândește și se transmite, cu atât crește riscul de mutații și adaptare. Variantele care acumulează un număr mare de mutații pot deveni în cele din urmă rezistente la vaccinurile pe care le avem în prezent. Aceasta va fi o problemă pentru întreaga lume”, a avertizat Soumya Swaminathan.