Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Varianta indiană a Covid-19: de ce este periculoasa si de ce OMS este foarte ingrijorata
Varianta indiană a Covid-19: de ce este periculoasa si de ce OMS este foarte ingrijorata

Varianta indiană a Covid-19: de ce este periculoasa si de ce OMS este foarte ingrijorata

10 mai 2021, 16:21,
în Sanatate

Diferitele mutații ale virusului SARS-CoV-2 au dat întotdeauna naștere la temeri. Dar varianta indiană este în prezent cea care îngrijorează în mod deosebit autoritățile sanitare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această tulpină a coronavirusului este mai contagioasă și ar putea face vaccinurile Covid-19 mai puțin eficiente.

„B.1.617”. Așa a fost denumită varianta indiană. Acesta a fost identificata pentru prima dată în octombrie 2020 în India, mai exact în apropierea orașului Nagpur, în statul Maharashtra, unde se află Mumbai, potrivit unei note a Consiliului științific publicată pe 23 aprilie. Această tulpină a coronavirusului circulă activ pe teritoriu. Dar s-a răspândit și în diferite țări europene, precum Belgia, Italia și Franța, ceea ce îngrijorează autoritățile din domeniul sănătății. În plus, știrile anunțate recent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre varianta indiană nu sunt liniștitoare.

Se spune că varianta indiană este mai rezistentă la anticorpi și face vaccinurile mai puțin eficiente

Într-un interviu acordat AFP, omul de știință șef al OMS, medicul pediatru și cercetătorul indian Soumya Swaminathan a cerut țărilor să fie prudente cu privire la contagiozitatea variantei indiene. Această tulpină „are mutații care cresc transmisiile și care pot, de asemenea, să o facă rezistentă la anticorpii care s-au dezvoltat prin vaccinare sau contaminare naturală”, a explicat acesta pe 8 mai.

Oamenii de știință au estimat că OMS ar putea include varianta „B.1.617” pe lista variantelor considerate a fi mai periculoase decât tulpina clasică a Covid-19. Mutațiile în cauză ar reprezenta un pericol mult mai mare din cauza ratei de deces a pacienților afectați, dar și pentru că sunt mai contagioase și ar fi mai rezistente la anticorpii dezvoltați după administrarea vaccinului împotriva Covid-19.

Soumya Swaminathan a mai declarat pentru AFP că varianta indiană a fost un factor în accelerarea epidemiei care a scăpat de sub control în India. Cu toate acestea, ea a spus că creșterea numărului de cazuri în țară nu a fost cauzată doar de această tulpină a coronavirusului. India a lăsat garda jos prea devreme, spune medicul pediatru.

Vaccinarea va putea lupta împotriva variantei indiene?

„Epidemia afectează mii de oameni și virusul se înmulțește într-un ritm foarte greu de oprit”, a spus cercetătorul. Acesta a avertizat că vaccinarea singură nu ar fi suficientă pentru a recâștiga controlul situației. Până în prezent, doar 2% din populația Indiei, de 1,3 miliarde, a primit cele două doze de vaccin Covid. „Va dura luni, dacă nu chiar ani, pentru a ajunge la o rată de 70 până la 80%” din populația imună, potrivit Soumya Swaminathan.

Varianta indiană: ar putea apărea tulpini și mai periculoase

Omul de știință a avertizat că pot apărea noi variante din ce în ce mai periculoase din cauza amplorii epidemiei din India. „Cu cât virusul se reproduce, se răspândește și se transmite, cu atât crește riscul de mutații și adaptare. Variantele care acumulează un număr mare de mutații pot deveni în cele din urmă rezistente la vaccinurile pe care le avem în prezent. Aceasta va fi o problemă pentru întreaga lume”, a avertizat Soumya Swaminathan.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Pomul pe care e bine să-l plantezi în luna iunie. Aduce noroc și prosperitate
observatornews.ro
Dezastru la Salina Praid, din cauza inundaţiilor. Debitul pârâului Corund a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Înălțarea Domnului ca să-ți meargă bine tot anul. Greșeala care „alungă norocul”
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
Câştigător Chefi la cuţite 2025. Decizia care a schimbat totul în finală. Cum s-a câştigat premiul de 30.000 de euro!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`