Potrivit unei recente investigații britanice, varianta engleză a coronavirusului Sars-Cov-2 este responsabilă pentru o simptomatologie specifică.
Mutatiile reprezinta trucul virușilor pentru a fi cu cel putin un pas înaintea sistemului nostru imunitar. Concret, atunci când producem anticorpi pentru a ne apăra împotriva unui virus, acesta încearcă să se modifice pentru a scăpa de vigilența anticorpilor noștri și, astfel, pentru a contracara mai bine. Pe scurt, propriul nostru sistem imunitar, îl determina pe Covid-19 să se adapteze și să dezvolte noi variante pentru a supraviețui.
Aceste modificări pot să nu aibă nici o consecință. Altele, totuși, pot avea un impact asupra, de exemplu, a transmisibilității virusului sau a gravității bolii. Dacă mutațiile favorizează circulația virusului, atunci acestea conduc la implantarea noii variante, care poate deveni în doar câteva luni varianta dominantă.
Dar oamenii de știință sunt îngrijorați: „Mutanțiile britanice, sud-africane, braziliene și acum californiene au schimbat complet jocul timp de trei săptămâni. Au un factor de transmisie mai mare, ceea ce accelerează circulația virusului”, a declarat președintele Consiliului științific francez Jean-François Delfraissy, potrivit Top Sante.
Varianta engleză a Covid-19: care sunt simptomele
Varianta engleză a coronavirusului Sars-Cov-2 continuă să fie discutată. Și din motive întemeiate: contaminarea acestuia ar duce la simptome ușor diferite. Potrivit unei anchete publicate miercuri, 27 ianuarie de către Biroul Național de Statistică al Britaniei, varianta engleză a coronavirusului ar tinde să exacerbeze simptomele tradiționale ale Covid-19.
Astfel, între sfârșitul lunii noiembrie 2020 și mijlocul lunii ianuarie 2021, oamenii de știință britanici au comparat simptomele a 2 grupuri de pacienți cu Covid-19 – unul infectat cu tulpina originală, celălalt cu varianta engleză.
Rezultat: au observat că 35% dintre pacienții infectați cu varianta engleză au tusit, fata de 28% dintre pacienții infectați cu varianta normala a Sars-Cov-2; 32% dintre cei infectați cu B117 erau anormal de obosiți comparativ cu 29% dintre pacienții cu tulpina inițială. Idem pentru dureri în gât (22% împotriva 19%), febră (21% împotriva 19%) și dureri musculare (cu, din nou, o diferență semnificativă).
În schimb, pierderea gustului (ageusia) și a mirosului (anosmia) păreau mai puțin frecvente la varianta engleză a coronavirusului.
„La pacienții cu varianta B117, simptomele clasice și bine cunoscute ale infecției cu coronavirus par mai des prezente, cu excepția anosmiei și a ageuziei”, concluzionează cercetătorii. În schimb, nu a fost raportată nicio diferență în simptomele gastro-intestinale.
Mutația Covid-19: varianta engleză (20I / 501Y.V1)
Conform ultimelor date săptămânale de la OMS (27 ianuarie), varianta britanică a fost detectată în 70 de țări. Varianta engleză VOC 202012/01 pare a fi principalul factor care accelerează epidemia în Marea Britanie, Irlanda și, eventual, Danemarca. Această variantă este deja responsabilă pentru majoritatea cazurilor Covid-19 din Marea Britanie.
Ceea ce îngrijorează autoritățile sanitare este că această variantă, depistată în septembrie în Regatul Unit, este cu 50% mai contagioasă, conform Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). În plus, potrivit unui studiu englez publicat la sfârșitul lunii decembrie 2020, rata sa de reinfecție (riscul de a o prinde din nou după o primă infecție) ar fi de 0,7% față de 0,11% la forma „clasică”
Cine spune mai multe cazuri, spune mai multe spitalizări. Frica este, prin urmare, o saturare a capacităților spitalului, ca cea care se observă deja în Anglia.
Este varianta engleză mai periculoasă?
Până în prezent, oamenii de știință au fost destul de liniștitori. Dar, potrivit Nervtag (grup științific care sfătuiește guvernul englez), analiza datelor din diferite spitale arată că varianta ar putea crește patogenitatea cu 30%, adică riscul de formă severă și deces.
„De data aceasta, două date sunt cumulative: sunt mai transmisibile, dar, de asemenea, așa cum sugerează oamenii de știință englezi, sunt mai periculoase. Acesta este un motiv dublu de îngrijorare”, comentează virusologul Mylène Ogliastro, vicepreședinte al companiei.
Pe de altă parte, o veste bună, vaccinul dezvoltat de Pfizer, precum și cel al Moderna, ar fi eficient împotriva acestei variante.