Prima pagină » Actualitate » Varianta Delta ne-ar putea submina vacanţele
Varianta Delta ne-ar putea submina vacanţele

Varianta Delta ne-ar putea submina vacanţele

29 iun. 2021, 12:20,
în Actualitate

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, cunoscută inițial ca varianta indiană, ține statele europene pe jar, cu toate că numărul cazurilor zilnice este în continuă scădere pe întregul continent. Din cauză că mutaţia aceasta este considerabil mai contagioasă în comparație cu celelalte, deja a devenit dominantă în mai multe zone.

În acest timp, în țara noastră, frecvența vaccinării împotriva COVID-19 s-a diminuat și se poate să fie doar o chestiune de timp până vom revedea scenariul roșu în unele localități.

Surse din domeniul sănătății au confirmat că există posibilitatea ca numărul de infectări să crească înainte de luna septembrie, când începe şcoala, dar gravitatea infectărilor depinde de cât de deschişi la vaccinare vom fi, pentru a evita revenirea la restricţii.

Din perspectiva infectărilor cu varianta Delta, gravitatea cea mai mare este în Marea Britanie, acolo unde varianta Alfa, cunoscută inițial drept varianta britanică, a fost depășită. Conform datelor furnizate de autorităţile britanice, în săptămânile a doua și a treia ale lunii iunie, varianta Delta era responsabilă pentru 95% dintre cazurile pozitive confirmate în Regatul Unit al Marii Britanii.

Rapoartele oficiale au arătat că, dintre 514 de persoane internate cu boala COVID-19 în spitalele din Anglia în săptămâna 14-21 iunie, 304 erau nevaccinate. În schimb, numărul deceselor zilnice a rămas în scădere.

Varianta indiană ar putea reduce durata concediilor din această vară?

În pofida faptului că autorităţile resping ideea unei carantine cauzate de răspândirea variantei Delta, pentru că o mare parte din populaţie este deja imunizată prin boală sau vaccin, ECDC a avertizat cu privire la ridicarea restricțiilor pe continentul european, care ar putea provoca o „creştere rapidă şi semnificativă a numărului de cazuri noi în toate grupurile de vârstă, cu un risc asociat de spitalizare şi moarte mai ridicat”.

Dar nu se cunosc exact câte cazuri de infecţii cu varianta Delta avem în România, întrucât nu facem destule secvențieri.

Potrivit Ziare.com, medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului Român pentru Inovaţie în Medicină (CRIM) a declarat:

”Pentru a avea o imagine exactă asupra răspândirii variantei Delta, nu avem date suficiente în România, care să provină din secvențierea genomului SARS-CoV-2. Numărul de secvențieri este foarte mic, deşi numărul mic de cazuri zilnice ne-ar permite să realizăm secvențierea pentru fiecare în parte.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru (pentru care avem suficiente resurse logistice, umane şi financiare), am putea avea o imagine de înaltă definiţie asupra evoluţiei pandemiei în România, care ne-ar permite să anticipăm momentul în care valul de infectări va creşte şi unde anume se va întâmpla acest lucru”.

Numărul de cazuri va creşte acolo unde rata vaccinării este redusă

„Este de aşteptat că numărul de cazuri de infectare cu varianta Delta să crească în acele localităţi/regiuni în care rata vaccinării este redusă şi imunitatea obţinută ca urmare a trecerii prin boala este, la rândul ei, limitată. Acest nivel de detaliu în analiza ne-ar putea permite intervenţii ţintite, restricţii impuse în teritorii limitate, aşa cum constatăm că se întâmplă în unele oraşe din Europa sau Australia.

Vestea bună este că imunitatea determinată de vaccinuri (în special cele bazate pe ARNm) este consistentă inclusiv faţă de varianta Delta, ceea ce face că, pe moment, să nu se pună în discuţie administrarea celei de-a treia doze. Însă important ar fi că numărul celor vaccinaţi complet să crească, iar trendul actual al campaniei să fie inversat prin noi campanii de comunicare a beneficiilor vaccinării”, a mai spus Marius Geantă.

Noile cazuri de la sfârșitul lunii august vor consta în proporție de 90% în infecţiile cu varianta Delta

Raportat la rata actuală de transmisie, se preconizează că varianta Delta va reprezenta 70% din cazurile noi în Europa până la începutul lui august şi 90% până la sfârşitul aceleiași luni, conform estimărilor ECDC din 23 iunie 2021.

Cu privire la problemele pe care varianta Delta le va crea și în România, medicul Marius Geantă a afirmat:

„Varianta Delta se transmite mai repede cu 60-70% faţă de varianta Alfa (care a determinat valul 3 în România), care la rândul ei se transmite mai repede cu 50-70% faţă de varianta care a determinat valul 2 în toamna anului trecut. În consecinţă, este o chestiune de puţine săptămâni până când varianta Delta va deveni dominantă şi în România şi va determina, în toamnă, creşterea numărului de cazuri de Covid-19”.

Când se va ajunge la 10.000 de români vaccinați

Campania de vaccinare încetinește considerabil, deși există posibilitatea declanșării unui al patrulea val de infectări cu noul coronavirus. Epidemiologul Octavian Jurma susține că, în acest ritm, după calculele sale, se va ajunge la zece milioane de vaccinați abia în luna decembrie a anului viitor.

Acesta afirmă că acest lucru reprezintă consecința relaxării prea rapide a restricţiilor care i-ar fi putut convinge pe cetățeni să se vaccineze mai repede:

„Faptul că s-au relaxat măsurile înainte de a ajunge la pragul de 10 milioane de vaccinaţi, face că populaţia să nu se mai vaccineze.

Pragul de 10 milioane de vaccinări se îndepărtează mult mai repede decât am sperat. Astfel că numărul acesta ar putea fi atins în 12 decembrie 2022 şi avem o şansă reală să împingem acest termen până în 2023”, a susținut Octavian Jurma.

Simultan, premierul Florin Cîțu a menționat luni că România vinde vaccinuri anti-COVID-19 mai multor state. De altfel, urmează ca Danemarca să primească doze în număr de un milion.

Referitor la dozele de vaccin care se află pe punctul de a expira, acesta a declarat următoarele:

„Avem aceste statistici. O parte dintre doze au fost exportate. Nu dintre cele care urmau să expire acum pe 30, poate şi din cele care urmau să expire acum pe 30, dar există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe tari pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. Ştiţi foarte bine ca în Danemarca o să trimitem mai multe. În Danemarca vindem. Vindem în mai multe ţări. Cred că un milion de doze în Danemarca. Ministerul Sănătăţii are toate cifrele”, a spus premierul.

„Să ne îmbrăţişăm pentru impact. Vom avea o aterizare forţată la întoarcerea din vacanţă.”

Specialistul Octavian Jurma a precizat de asemenea următorul aspect:

„Încă nu este prea târziu să evităm un val patru, sau am putea avea un val cu infectări multe, însă puţine decese. E nevoie cumva să ne îmbrăţişăm pentru impact, vom avea o aterizare forţată când ne intoarecea din vacanţă. Însă aterizarea fără paraşută va fi doar cei pentru care nu s-au vaccinat”.

Pentru a evita noi tragedii, actuala strategie de vaccinare necesită modificări.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Evz.ro
Veste bună pentru șoferii din București. Ce beneficii vor avea la DGPCI
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
“Un monstru cu chip de om care ne-a dus în pragul sinuciderii”. Declarațiile cutremurătoare ale gimnastelor din lotul olimpic national, după moartea lui Bela Karolyi. Nadia Comăneci era și ea ruptă cu bătaia
Playtech.ro
Misterul din cabina avionului prăbușit în India: înregistrarea audio dezvăluie o întrebare tulburătoare după oprirea motoarelor
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025