Prima pagină » Coronavirus » Varianta Delta a coronavirusului, o amenințare pentru Europa! Comisarul european pentru Sănătate: „În unele state membre este deja dominantă”
Varianta Delta a coronavirusului, o amenințare pentru Europa! Comisarul european pentru Sănătate: „În unele state membre este deja dominantă”

Varianta Delta a coronavirusului, o amenințare pentru Europa! Comisarul european pentru Sănătate: „În unele state membre este deja dominantă”

16 iul. 2021, 16:11,
în Coronavirus

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a spus vineri, în cadrul unei vizite făcute în județul Dâmbovița, că varianta Delta va deveni dominantă până în august la nivel european.

„În unele state membre este deja dominantă și conform Centrului pentru prevenția și controlul bolilor până la sfârșitul lunii august va deveni dominantă în general. (…) Avem vaccinul care este scutul și împotriva acestei variante”, a declarat Stella Kyriakides.

Conform acesteia, numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus a crescut în ultimele două săptămâni odată cu apariția variantei Delta: „Această variantă este mai contagioasă și singurul nostru scut de protecție este vaccinarea”.

„Creșterea cazurilor de persoane infectate este în rândul celor nevaccinați sau în rîndul celor care au făcut doar o singură doză. Și cunoaștem de la Agenția Europeană pentru Medicamente că vaccinurile sunt eficiente și împotriva variantei Delta. Deci este important să continuăm să ne vaccinăm”, a mai spus comisarul european.

Stella Kyriakides a afirmat că statele membre au primit până acum 500 de milioane de doze de vaccin și că mai mult de jumătate din toți cetățenii europeni au primit ambele doze.

Caracteristicile variantei Delta

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.
Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.
În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.
✓ Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
✓ Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
✓ Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
✓ Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`