Marți, 7 septembrie 2021, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a afirmat faptul că, în legătură cu varianta Delta a noului coronavirus, au fost întrunite criteriile necesare de transmitere comunitară.
După rapoartele INSP, până la data de 7 septembrie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 a fost de 81%, ceea ce determină o mare îngrijorare
Au fost înregistrate peste 800 de cazuri cu varianta Delta, în România
În conformitate cu informațiile furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până marţi 7 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate peste 2.000 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2, mai exact 2.563 de cazuri.
Acestea determină o mare îngrijorare, pentru că dintre acestea, 1.722 sunt infectați cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma şi 807 de cazuri cu varianta Delta.
De asemenea, tot până la ora actuală, INSP – CNSCBT au ajuns rapoarte cu un număr de 3.166 secvenţieri. Laboratoare care au raportat rezultate menționate, sunt în număr de șapte, adică Institutul „Matei Balş”, MedLife, „Pro Vitam” Sfântu Gheorghe, Institutul ‘Cantacuzino’, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava și CRGM al SCJU Craiova.
Cele mai multe decese comunicate la INSP – CNSCBT au fost cu varianta Delta
Mai mult decât atât, la INSP – CNSCBT, au fost înregistrate şi transmise 75 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2, dintre care 27 cu varianta Alpha, 3 cu varianta Gamma şi 45 cu varianta Delta.
În cazul variantei Delta, rapoartele arată că dintre cele 807 de cazuri confirmate, 191 (23,7%) fuseseră vaccinate: 7 incomplet şi 184 complet vaccinate (22,8% din total).
„Amintim faptul că unul dintre criteriile de selecţie a cazurilor de COVID-19 pentru secvenţiere este vaccinarea, aşa încât proporţia de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situaţia din populaţia generală, ci dintr-un grup selectat”, afirmă sursa citată.
Tulpina Delta ar putea deveni predominantă
Varianta Delta a COVID-19 este o mutație a coronavirusului, apărută în India. Aceasta este una deosebit de periculoasă, fiind mai periculoasă decât cea englezească.
„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3-4 cazuri secundare.
Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.
Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a declarat, joi, medicul Valeriu Gheorghiță.
Tot medicul Valeriu Gheorghiță vorbește despre diferența dintre Delta și celelalte variante ale noului coronavirus.
„O persoană devine pozitivă în circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile cum era considerată la varianta Alpha! Tocmai de aceea se răspândește mai ușor, pentru că timpul de dublare al cazurilor este mult mai redus! Persoanele infectate cu varianta Delta devin contagioase cu circa 2 zile înainte de debutul clinic al bolii, spre deosebire de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore, la circa o zi de la debutul bolii. Și asta favorizează răspândirea mult mai ușoară a variantei Delta”, a spus Valeriu Gheorghiță