Prima pagină » Coronavirus » Vârf al pandemiei la nivel global: Bilanțul total depășește 11 milioane de cazuri
Vârf al pandemiei la nivel global: Bilanțul total depășește 11 milioane de cazuri

Vârf al pandemiei la nivel global: Bilanțul total depășește 11 milioane de cazuri

03 iul. 2020, 15:47,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Vârf al pandemiei la nivel global! Pandemia de COVID-19 a depășit deja cifra de 11 milioane de infectări la nivel global. În numai șapte zile pandemia a ajuns de la 10 la 11 milioane, conform datelor worldometers.info.

Anterior, pentru a ajunge de la 9 la 10 milioane, au fost nevoie de 8 zile, iar pentru a ajunge la primul milion de infectați, coronavirusului i-au trebuit trei luni. Creșterea rapidă are loc pentru că transmisia se face direct proporțional cu numărul de infectați – cu cât mai mulți oameni sunt bolnavi, cu atât se transmite mai repede boala.

Ziua de 2 iulie a fost cea cu cel mai mare număr de infectări la nivel global – 208.864 de cazuri înregistrate.

În același timp, exista în acest moment, două focare majore – SUA și Brazilia, care înregistrează zilnic aproape 50.000 de cazuri, ele aflându-se într-o perioadă de vârf pandemic. Statele Unite se apropie rapid de cifra de 3 milioane de infectări în total, în timp ce Brazilia a depășit deja cifra de 1.5 milioane. În ceea ce privește decesele, cele două țări înregistrează 131.485, respectiv 61.990.

Vârf al pandemiei la nivel global: Creștere alarmantă în America de Sud

Pe regiuni, pandemia continuă să progreseze rapid în America de Sud, în timp ce Europa, cu excepția Rusiei, pare că și-a aplatizat curba de infectare. India este, de asemenea, unul dintre focarele cele mai active, în timp ce și în restul Asiei, țări precum Coreea de Sud observă o revenire a epidemiei.

Peste 4.700 de oameni mor la fiecare 24 de ore din cauza bolii, conform calculelor Reuters, bazate pe o medie în perioada 1 – 27 iunie. Aceasta echivalează cu 196 de persoane pe oră sau o persoană la fiecare 18 secunde. În doar cinci luni, numărul de morţi COVID-19 a depăşit numărul de persoane care mor anual din cauza malariei, una dintre cele mai mortale boli infecţioase.

Rata de deces medie se ridică la 78.000 pe lună, comparativ cu 64.000 de decese provocate de SIDA şi 36.000 de decese de malarie, potrivit cifrelor din 2018 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Experţii în sănătate publică analizează modul în care problemele demografice afectează ratele de deces în diferite regiuni. Unele ţări europene cu populaţii mai în vârstă au raportat rate de fatalitate mai mari, de exemplu.

SUA, depășită de situație

Cel puţin 53.069 de noi contaminări cu coronavirsul au fost înregistrate în Statele Unite în 24 de ore, potrivit datelor raportate joi la orele 20.30 (vineri, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, un nou record de la începutul pandemiei, în ajunul weekendului prelungit al Zilei Naţionale a SUA, notează AFP.

Aceasta ridică la peste 2,7 milioane numărul total de cazuri detectate în ţară. Nivelul cazurilor noi detectate în Statele Unite este mai ridicat ca oricând de la apariţia Sars-Cov-2, iar spitalizările cresc în mai multe focare ca Houston (Texas) şi Phoenix (Arizona).

În ultimele 24 de ore, 649 de persoane au decedat din cauza COVID-19 pe teritoriul american, 128.677 de la declanşarea crizei sanitare mondiale. În Texas, circa 8.000 de noi cazuri au fost înregistrate de miercuri, obligându-l pe guvernatorul republican Greg Abbott, un aliat al preşedintelui Donald Trump, se decreteze purtarea obligatorie a măştii în locurile publice din acest mare stat din sudul SUA, joi, cu o zi înainte de festivităţile de la 4 Iulie.

Un raport din aprilie al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a analizat peste 300.000 de cazuri din 20 de ţări şi a constatat că aproximativ 46% din toate cazurile de deces au depăşit vârsta de 80 de ani.

În Indonezia, se crede că sute de copii au murit, oficialii din domeniul sănătăţii au atribuit decesele malnutriţiei, anemiei şi facilităţilor inadecvate de locuit ale copiilor.

Experţii din domeniul sănătăţii avertizează că datele oficiale probabil nu spun povestea completă, mulţi considerând că, în unele ţări, probabil că atât cazurile, cât şi decesele au fost sub-raportate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *