Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Studiu: temperatura crescuta a aerului nu opreste răspândirea COVID-19
Studiu: temperatura crescuta a aerului nu opreste răspândirea COVID-19

Studiu: temperatura crescuta a aerului nu opreste răspândirea COVID-19

12 mai 2020, 15:21,
în Sanatate

Vara nu scade răspândirea COVID-19. Mulți speră că sosirea verii va oferi un răgaz in ceea ce priveste răspândirea coronavirusului, dar cercetătorii canadieni spun că nu: vara nu va opri transmisia, deoarece temperaturile nu par să aibă un efect pozitiv, spre deosebire de măsurile de sănătate publică, precum închiderea școlilor și distanțarea socială.

Vara nu scade răspândirea COVID-19

Care este rolul căldurii asupra coronavirusului? Aceasta este una dintre numeroasele întrebări pe care oamenii de știință si le pun cu privire la SARS-CoV-2, iar răspunsul ar contribui la determinarea dacă creșterea temperaturilor odată cu sosirea vremii bune va avea un impact benefic. Într-adevăr, s-a stabilit că căldura mare ucide în mod eficient virusul la spălarea in mașina, motiv pentru care este recomandat să alegeți un program care să dureze cel puțin 30 de minute la 60° C pentru a face o decontaminare corecta. Dar ce zici de climă? Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au dorit să răspundă la această întrebare, iar studiul lor spune că vremea nu va fi de mare folos.

Cercetarea lor nu a găsit, de fapt, nicio asociere între temperatura sau latitudinea unei țări și răspândirea virusului. Acestea sunt doar primele rezultate ale acestei întrebări importante, dar acestea din urmă pun mari îndoieli asupra ideii că vara va face ca această pandemie să dispară. „Studiul nostru oferă dovezi importante noi, folosind date globale din epidemia COVID-19, fiind vorba despre intervenții de sănătate publică care reduc creșterea epidemiei. Spune dr. Peter Jüni, autorul principal al studiului. Cercetătorii au procedat la colectarea datelor din 144 de zone geopolitice (țări, state, provincii) cu cel puțin 10 cazuri de COVID-19.

Măsurile de sănătate publică sunt mai eficiente

Au fost luate în considerare un număr de peste 375.600 de cazuri confirmate de COVID-19 și, pentru a estima creșterea epidemiei, cercetătorii au comparat numărul de cazuri în două perioade din martie (7-13 martie și 21-27 martie) și au determinat influența latitudinii, temperaturii, umidității, dar și a măsurilor luate în aceste locuri, în această perioadă, cum ar fi închiderea școlilor, restricțiile privind adunările și distanțarea socială. Rezultatele au arătat că nu există dovezi că țările care au experimentat vreme caldă în martie au avut un avantaj fata de țările mai reci. În schimb, intervențiile de sănătate publică s-au dovedit a fi foarte eficiente.

„Vara nu va face virusul să plece”, spune profesorul Dionne Gesink, un alt autor al studiului, „este important ca oamenii să știe asta”. Pe de altă parte, cu cât există mai multe intervenții de sănătate publică, cu atât este mai mare impactul asupra încetinirii creșterii epidemiei. Aceste intervenții de sănătate publică sunt cu adevărat importante, deoarece sunt singurul lucru care lucrează în prezent pentru a încetini epidemia. Această concluzie, potrivit căreia vremea mai caldă nu are niciun efect asupra progresiei pandemiei, i-a surprins pe autori, deoarece au efectuat lucrări preliminare care sugerau că latitudinea și temperatura pot juca un rol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025