Prima pagină » National » Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice
Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice

Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice

18 sept. 2024, 12:40,
în National

Mulți copii și adolescenți sunt atrași să încerce țigările electronice și vape-urile, iar această curiozitate „începe, în peste 70% din cazuri, din familie”, explică medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, într-un interviu pentru HotNews.ro.

În România, 16% dintre adolescenții de peste 14 ani au vapat cel puțin o dată, conform unui studiu publicat de Salvați Copiii la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, 1 din 10 copii a declarat că a fumat sau a vapat în ultima săptămână în care a fost realizat studiul.

Într-o discuție cu medicul Beatrice Mahler, HotNews a încercat să afle cum ajung atât de mulți copii să folosească aceste dispozitive, care funcționează prin încălzirea tutunului sau a lichidului cu nicotină.

Falsul mit al țigărilor electronice „mai sănătoase”

Potrivit doctorului Mahler, pericolul constă în modul în care aceste dispozitive sunt prezentate, fiind promovate drept o variantă „mai sănătoasă” a țigărilor obișnuite, lucru complet fals, conform medicului.

„Este o mare minciună”, spune ea, explicând cum afectează copiii aceste țigări electronice.

„Studiile arată deja efectele negative pe termen scurt. Aceste dispozitive interacționează cu echilibrul organismului și provoacă inflamații. Inflamațiile pulmonare favorizează infecțiile respiratorii sau pot declanșa reacții alergice. În anumite cazuri, pot apărea și afecțiuni acute, care nu se manifestă atât de repede în cazul țigărilor clasice”, explică medicul.

Aceleași riscuri există și în cazul vape-urilor, care conțin substanțe chimice și aditivi ce pot provoca alergii.

Efectele întârziate și dependența

Cei mai mulți tineri nu simt imediat efectele negative ale acestor dispozitive, datorită sănătății lor respiratorii, ceea ce contribuie la dependență.

„Tocmai aici se află capcana”, spune Mahler.

„Aceste dispozitive induc o dependență de gest și de comportament, generând pentru o scurtă perioadă de timp o stare de bine. Cum organismul nu simte imediat efectele nocive, tentația de a continua și de a dezvolta dependența, inclusiv în contextul social, este foarte mare”.

Influența familiei și a celor din jur

Copiii și adolescenții ajung să utilizeze aceste dispozitive din curiozitate, după ce observă comportamentul părinților sau al altor copii mai mari. Medicul povestește că, în cadrul unei campanii antifumat, mulți copii au menționat că își doresc „să fie ca tata, să fumeze și să bea bere”.

Copiii asociază deseori fumatul cu o creștere a stimei de sine și maturitate, observând acest comportament la cei din jur.

Riscurile pentru oricine le utilizează

Indiferent de vârstă, dispozitivele rămân nocive.

„Plămânii noștri sunt adaptați să respire aer curat, iar introducerea altor substanțe în organism va duce inevitabil la reacții negative, chiar dacă simptomele apar mai târziu”, avertizează Mahler.

Reglementări insuficiente

În România, nu există restricții clare privind vânzarea acestor produse în apropierea școlilor. Deși este interzisă vânzarea către minori, vape-urile și țigările electronice sunt disponibile în multe locații, inclusiv în chioșcurile din apropierea instituțiilor de învățământ.

De asemenea, publicitatea explicită la aceste produse este interzisă, însă medicul subliniază că acestea ar trebui vândute doar în magazine specializate, fără reclame.

Exemplul din SUA

În Statele Unite, numărul elevilor care vapează a scăzut considerabil, cu 19% în ultimul an. Această reducere a fost atribuită interdicțiilor asupra produselor cu arome și campaniilor publice de conștientizare.

Dintre adolescenții care vapează, majoritatea utilizează produse cu arome de fructe, dulciuri sau mentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *