Prima pagină » National » Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice
Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice

Vapatul în rândul adolescenților. Măsuri prin care se poate scădea drastic numărul consumatorilor de țigările electronice

18 sept. 2024, 12:40, 1 ,
în National

Mulți copii și adolescenți sunt atrași să încerce țigările electronice și vape-urile, iar această curiozitate „începe, în peste 70% din cazuri, din familie”, explică medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, într-un interviu pentru HotNews.ro.

În România, 16% dintre adolescenții de peste 14 ani au vapat cel puțin o dată, conform unui studiu publicat de Salvați Copiii la sfârșitul lunii iulie. De asemenea, 1 din 10 copii a declarat că a fumat sau a vapat în ultima săptămână în care a fost realizat studiul.

Într-o discuție cu medicul Beatrice Mahler, HotNews a încercat să afle cum ajung atât de mulți copii să folosească aceste dispozitive, care funcționează prin încălzirea tutunului sau a lichidului cu nicotină.

Falsul mit al țigărilor electronice „mai sănătoase”

Potrivit doctorului Mahler, pericolul constă în modul în care aceste dispozitive sunt prezentate, fiind promovate drept o variantă „mai sănătoasă” a țigărilor obișnuite, lucru complet fals, conform medicului.

„Este o mare minciună”, spune ea, explicând cum afectează copiii aceste țigări electronice.

„Studiile arată deja efectele negative pe termen scurt. Aceste dispozitive interacționează cu echilibrul organismului și provoacă inflamații. Inflamațiile pulmonare favorizează infecțiile respiratorii sau pot declanșa reacții alergice. În anumite cazuri, pot apărea și afecțiuni acute, care nu se manifestă atât de repede în cazul țigărilor clasice”, explică medicul.

Aceleași riscuri există și în cazul vape-urilor, care conțin substanțe chimice și aditivi ce pot provoca alergii.

Efectele întârziate și dependența

Cei mai mulți tineri nu simt imediat efectele negative ale acestor dispozitive, datorită sănătății lor respiratorii, ceea ce contribuie la dependență.

„Tocmai aici se află capcana”, spune Mahler.

„Aceste dispozitive induc o dependență de gest și de comportament, generând pentru o scurtă perioadă de timp o stare de bine. Cum organismul nu simte imediat efectele nocive, tentația de a continua și de a dezvolta dependența, inclusiv în contextul social, este foarte mare”.

Influența familiei și a celor din jur

Copiii și adolescenții ajung să utilizeze aceste dispozitive din curiozitate, după ce observă comportamentul părinților sau al altor copii mai mari. Medicul povestește că, în cadrul unei campanii antifumat, mulți copii au menționat că își doresc „să fie ca tata, să fumeze și să bea bere”.

Copiii asociază deseori fumatul cu o creștere a stimei de sine și maturitate, observând acest comportament la cei din jur.

Riscurile pentru oricine le utilizează

Indiferent de vârstă, dispozitivele rămân nocive.

„Plămânii noștri sunt adaptați să respire aer curat, iar introducerea altor substanțe în organism va duce inevitabil la reacții negative, chiar dacă simptomele apar mai târziu”, avertizează Mahler.

Reglementări insuficiente

În România, nu există restricții clare privind vânzarea acestor produse în apropierea școlilor. Deși este interzisă vânzarea către minori, vape-urile și țigările electronice sunt disponibile în multe locații, inclusiv în chioșcurile din apropierea instituțiilor de învățământ.

De asemenea, publicitatea explicită la aceste produse este interzisă, însă medicul subliniază că acestea ar trebui vândute doar în magazine specializate, fără reclame.

Exemplul din SUA

În Statele Unite, numărul elevilor care vapează a scăzut considerabil, cu 19% în ultimul an. Această reducere a fost atribuită interdicțiilor asupra produselor cu arome și campaniilor publice de conștientizare.

Dintre adolescenții care vapează, majoritatea utilizează produse cu arome de fructe, dulciuri sau mentă.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră! Pensia în aprilie pentru români. Când intră banii pe card, când vine poștașul
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Contractele angajaților și vechimea în muncă. Guvernul schimbă tot sistemul
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Nu le dau tigari minorilor in fabrica, pe comercianti cand o sa ii verificati? Sau va place sa dati vina pe companiile din industria tutunului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`