Prima pagină » Eveniment-Social » Vânzătorii de ciuperci au acaparat piețele din Iași. Prețuri de până la 50 de lei pe kilogramul de hribi

Vânzătorii de ciuperci au acaparat piețele din Iași. Prețuri de până la 50 de lei pe kilogramul de hribi

09 oct. 2024, 02:00,
Andreea STAN în Eveniment-Social

Odată cu venirea sezonului rece, vânzătorii de ciuperci au acaparat piețele din Iași, încercând să „culeagă” și clienți. Astfel, în Alexandru cel Bun, oamenii pot cumpăra hribi și opintici. Chiar dacă prețurile pentru un kilogram de „bureți” sunt asemănătoare cu cele pentru carne, ieșenii vor să își facă provizii pentru iarna ce urmează

Comercianții stau de dimineață în Piața Alexandru cel Bun și la trecerea peste calea ferată, sperând că vor reuși să își vândă marfa și să scoată profit. Totuși, majoritatea ciupercilor sunt comercializate fără niciun control al calității, reprezentând un pericol pentru populație.

Vânzătorii de ciuperci au acaparat piețele din Iași

Marți, 8 octombrie 2024, în Piața Alexandru cel Bun erau adunați vânzători de ciuperci „de la munte”, după cum spun majoritatea dintre ei, din Vatra Dornei și Harghita, dar și din Grajduri. Prețurile pe care le practică aceștia variază între 20 și 50 de lei pe kilogram.

„Poftiți, uitați ce frumoși sunt. I-am cules din zona Harghitei, sunt foarte buni, sunt proaspeți. Am adus hribi și opintici. Hribii sunt la 30 de lei (n.r. – preț pe kilogram), iar opinticii la 25 de lei. Sunt verificați de centrul de colectare, deci e marfă bună, să nu vă fie frică”, spune unul dintre vânzătorii de ciuperci.

Un alt comerciant transmite că nu este nevoie ca marfa sa să fie verificată, deoarece știe care ciuperci sunt comestibile și care nu.

„Vă rog, poftiți! La noi tot 25 de lei e kilogramul de opintici, dar le aducem de la Vatra Dornei. Hribii sunt 50 de lei, dar mai las din preț, dacă luați mai mult. Noi nu îi verificăm pentru că îi cunoaștem după atâta timp. De exemplu, dacă au solzi pe pălărie, nu sunt buni pentru consum”, transmite un comerciant.

În ciuda faptului că majoritatea acestora se ocupă de culesul ciupercilor de mici, activitatea fiind chiar o afacere de familie, devin adevărați comercianți odată ce ajung în piețele din Iași. Astfel, chiar dacă nu verifică „bureții”, o vânzătoare dezvăluie o „metodă” pentru a afla dacă ciupercile sunt comestibile.

„La mine e mai ieftin decât la domnul, opinticile le dau cu 20 de lei, iar hribii cu 30 de lei. Le aduc de la munte, haideți să vă pun, faceți o tocăniță foarte bună cu ei. Sunt de la sursă sigură, eu îi cunosc, dar ca să fiți sigură, îi puneți într-o tigaie, tăiați o ceapă, iar dacă se învinețesc, nu sunt buni”, spune o comerciantă din Piața Alexandru cel Bun.

Totuși, medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și transmit că deja au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci.

„Atenție, au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci. Trei frați de din Iași, cu vârstele de 22, 20 și 15, au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Nu vă jucați cu așa ceva”, transmite dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicii atenționează că otrăvirea cu ciuperci fi letală și oferă un ghid de prevenție și supraviețuire cu privire la această situație.

Ieșenii nu se mai îngrămădesc la ciuperci

Un alt vânzător de ciuperci din piețele din Iași transmite că se resimt urmările scumpirilor din ultima perioadă. Astfel, oamenii nu se mai îngrămădesc la ciuperci ca altădată, ci cumpără „de poftă”. Totuși, mai sunt și gospodine care vor să se pregătească pentru iarna ce vine.

„Am venit cu opintici și pâinișoare, dar ale mele sunt mai mici, că le culeg de aici, de la Grajduri. Le dau cu 20 de lei, puțin, dar lumea nu prea mai cumpără, doar de poftă. E greu pentru toată lumea, toate sunt scumpe, dar ce să facem. Mai vin doamnele care pregătesc borcane cu zacuscă pentru iarnă. Sunt bune, că mâncăm și noi, altfel nu am vinde”, spune un vânzător de ciuperci, din Grajduri.

Un alt vânzător mărturisește că se ocupă de culesul și comercializarea ciupercilor de când era copil. Mai mult, asta este activitatea principală pe care o întreprinde. Astfel, în timpul primăverii vinde urzici, iar toamna aduce ciuperci în piețele din Iași.

„Vă dau niște bureți frumoși, curățați, spălați. I-am adus din pădure, de la Suceava. Opinticile sunt 20 de lei pe kilogram, dar las din preț, dacă luați mai mult. Eu îi cunosc, culeg ciuperci de când eram mic, iar acum tot asta fac, vin și copiii mei cu mine. În primăvară, vin la piață cu urzici, vara vin cu zmeură, iar toamna aduc ciuperci”, transmite un vânzător care s-a așezat lângă trecerea de cale ferată.

Astfel, ieșenii trebuie să fie atenți de unde cumpără ciupercile. Două cazuri de intoxicație au fost raportate la CPU Târgu Frumos săptămâna trecută.

Vânzătorii de ciuperci au acaparat piețele din Iași. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și transmit că acestea trebuie consumate numai din surse ce au trecut de procedura de control fitosanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`