Prima pagină » Economic Local » Vânzările de miei au scăzut față de anul trecut, la Iași. Fermierii dau vina pe coronavirus

Vânzările de miei au scăzut față de anul trecut, la Iași. Fermierii dau vina pe coronavirus

08 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Clienții se gândesc de două ori înainte să cumpere un miel. Asta e concluzia crescătorilor de ovine din județ care spun că din cauza crizei create de coronavirus ieșenii nu vor mai avea pe masa de Paște tradiționala friptură de miel. Aceștia spun că au vândut către clienții fideli, care cumpără în fiecare an carne de miel.

„Lumea este rezervată din punct de vedere financiar. Mai mănâncă și urzici până la miel. Am mai dat miei, dar nu cum mă așteptam. Cât vând 10-50 de miei, e bine. Restul îi cresc, îi fac pastramă”, spune Marius Cimpoeșu, producător tradițional din Iași cu atestat pentru pastrama de oaie.

14 lei kilogramul de miel, în viu

Un alt fermier din Iași spune că au scăzut vânzările față de anul trecut.

„Am dat mai bine la Paștele trecut. Acum dau la poartă, un miel, doi. Vin și cumpără, dar nu cum credeam. Eu am vreo 200 de miei”, spune Ioan Atasiei, fermier din Andrieșeni.

Cei mai norocoși dintre crescători au reușit să vândă câteva sute de bucăți unui singur client.

„Eu am dat aproape toți mieii. Am vândut 250 de miei deja. I-am dat cu 14 lei kg, în Constanța, pentru arabi. Am mai dat și câte 5, 10, 20. Eu vând numai în viu. Vreo 60 îi dau salariaților și ajung la 450 de miei, câți erau de vânzare. Media e de 30 de kilograme pe miel, e greutatea bună pentru vânzare”, spune Constantin Scarlat, fermier din Andrieșeni.

Reguli aspre pentru fermieri

Fermierii trebuie să respecte mai multe condiții pentru sacrificarea mieilor, impuse de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. De asemenea, un medic veterinar trebuie să verifice carnea înainte și după sacrificare. În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în aceasta perioadă, carnea nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
11 iulie 2024
11 iulie 2024