Prima pagină » Eveniment-Social » Vânzările de la Târgul de Antichități, din Iași, nu au avut succes. Colecționarii consideră că evenimentul nu a fost suficient promovat: „Fix ca la muzeu, au venit oamenii, s-au uitat și au plecat”

Vânzările de la Târgul de Antichități, din Iași, nu au avut succes. Colecționarii consideră că evenimentul nu a fost suficient promovat: „Fix ca la muzeu, au venit oamenii, s-au uitat și au plecat”

24 dec. 2024, 02:00,
Paula IANUȘ în Eveniment-Social

În perioada 19 – 22 decembrie 2024, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a găzduit un târg de antichități aflat la prima ediție. Acesta s-a desfășurat la parterul Palatului Culturii și a pus la dispoziție vizitatorilor mobiliere mici, argintării, bijuterii, ceasuri, figurine din porțelan, bancnote, statui, tablouri, cărți și multe alte obiecte decorative. Unii colecționari consideră că evenimentul a fost organizat mult prea din scurt și nu a beneficiat de suficientă promovare.

Unii colecționari consideră că Târgul de Antichități de la Iași nu a fost suficient de bine promovat

Târgul de Antichități a fost deschis înaintea Crăciunului. Unii colecționari consideră că evenimentul nu a avut suficienți vizitatori, deoarece s-a deschis cu câteva zile înaintea sărbătorilor, momente în care ieșenii sunt ocupați cu pregătirile pentru clipe festive. Colecționarii din târgul de antichități se împart între cei care dețin magazine cu astfel de obiecte și cei care expun propriile produse adunate de-a lungul timpului.

„Tata a adunat produsele, iar eu le vând. Nu s-a vândut mai nimic, pentru că nu a fost promovat evenimentul, a fost mult prea din scurt. Este foarte bună ideea cu târgul de aici. S-a dat la radio, dar acum, câți mai ascultă așa mult radio? Trebuia promovat mai bine, în mediul online sau să punem mână de la mână toți de aici, 20-30 de lei, să facem niște afișe, să le punem prin oraș. Asta, ca să fie vânzare, altfel nu este. Eu vând colecția proprie, ceilalți au magazin, eu vând propria colecție a tatălui. Tata are 72 de ani și a fost de meserie sudor. Îl am și pe moșul meu care a fost de meserie inginer și a colecționat și el, dar nu s-a apucat să vândă. Cea mai scumpă este o statuetă de 1.200 de euro. De obicei, mai expun produsele pe stradă”, a spus Ionuț Vrabie.

Chiar dacă vânzările înregistrate nu au fost prea mari, colecționarii se bucură că măcar au reușit să îi încânte cu produsele lor. Ieșenii au cumpărat cel mai mult bancnote, monede, vederi, insigne, în general produse care nu sunt foarte scumpe.

„Fix ca la muzeu, au venit oamenii, s-au uitat și au plecat. Ne bucurăm, în schimb, că i-am răsfățat pe oameni cu una, alta și au putut să vadă lucruri frumoase. Sunt colecționar de mic copil. Am un ceas din 1927, foarte rar, de când era Regele Mihai copil mic. Acesta, nu îl vând, doar îl expun. Mai am și telefoane vechi, de la 1910, la fel, nu le vând”, a spus Marcel Cămară, colecționar de antichități.

O lădiță din lemn este unul dintre obiectele cu cea mai mare vechime de la târg

Cu cât obiectul este mai vechi și este în condiții bune, cu atât prețul acestuia crește. Astfel, o lădiță de lemn veche de 300 de ani ajunge la un preț de 800 de euro. Acest gen de produse cu prețuri mai piperate sunt achiziționate în general de iubitorii de obiecte vintage.

„Este colecția mea proprie, am avut și magazine în trecut, iar acum, mai rar la târguri. Vechimea produselor diferă, dar cea mai veche piesă ar fi această lădiță de lemn veche de 300 de ani și costă 800 de euro. Am vândut câte ceva, dar subțirel. Lumea nu prea a știut de eveniment și mai e și ocupată acum, cu sărbătorile de iarnă”, a spus Doru Cojocaru.

Un alt obiect din secolul al XX-lea este o sabie solingen care a făcut parte din uniforma de paradă a ofițerilor armatei române și are un preț de 500 de euro.

„Noi avem și magazin de antichități în Iași, în zona gării. Avem produse de la începutul secolului al XX-lea. Avem expuse obiecte decorative, de colecție, fotografii vechi, monede, bijuterii. Fiind prima ediție a fost destul de ok, Iașul merită un astfel de eveniment. S-au vândut cărți poștale cu Iașul. Prețurile sunt în funcție de ceea ce te pasionează pe tine. Cel mai scump produs pe care îl avem este o sabie Solingen, în valoare de 500 de euro”, a povestit Cristian Tudor.

Așa cum au precizat și colecționarii, cele mai vândute obiecte au fost cele cu prețuri mai mici. Prețul pentru o bancnotă a fost de 5 lei, pentru monede prețurile au fost între 3 și 15 lei.

„Am venit la târg din curiozitate, abia am aflat de el la finalul săptămânii și am venit să mă uit. Am văzut la televiziune evenimentul. Nu sunt pasionată de obiecte vechi, dar îmi plac bibelourile mai mici. Atât eu, cât și prietena mea ne-am luat câte o insignă la fel, cu America, și am dat 10 lei pe fiecare”, a spus Ionela Bârza, o vizitatoare a târgului.

Târgul de Antichități de la Iași a fost disponibil pentru vizionare patru zile, la Palatul Culturii din Iași, intrarea fiind gratuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024