Prima pagină » Local » Vânzări record la benzinăriile din Iași după isteria majorării prețurilor! Cum au evoluat prețurile la principalele stații-FOTO

Vânzări record la benzinăriile din Iași după isteria majorării prețurilor! Cum au evoluat prețurile la principalele stații-FOTO

11 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Vânzările la benzinăriile din Iași au explodat miercuri seara, 9 martie 2022, după un anunț prin care prețurile carburanților se vor majora până la 10 lei pe litru. La unele stații din Iași prețurile au fluctuat și ieri, chiar și cu 30-40 de bani pe litru

Mii de șoferi au luat cu asalt miercuri seara, 9 martie 2022, stațiile peco din Municipiu și din județ pentru a-și face plinul la autoturisme, după un anunț din mediul online în care se specula o majorare a prețurilor. Oamenii au stat cu orele la coadă de teamă că benzina și motorina s-ar putea scumpi brusc și să depășească 10 lei litrul. La cele peste 20 de benzinării din Iași cozile au fost uriașe, ceea ce a făcut ca vânzările să fie mult mai mari față ca de obicei.

Vânzări record la benzinăriile din Iași. Coadă uriașă la stațiile limitrofe

De exemplu, într-o perioadă normală, la stația Petrom din capăt Păcurari, se vând circa 9-10 tone de carburanți la zi. Isteria apărută miercuri seara, 9 martie 2022, a făcut ca vânzările să fie mult mai mari. Cum coada a apărut undeva după ora 17:00, la stația respectivă s-au vîndut cu câteva tone de carburanți în plus față ca de obicei. De altfel, vânzătorii au arătat că au pierdut șirul mașinilor care au alimentat acolo.

”Coada s-a întins până pe la 1:00 noaptea. Totul a durat câteva ore. Nu putem estima acum cât s-a vândut față de o zi normală”, a spus un angajat al benzinăriei respective.

Dacă miercuri seara prețul la pompă era de 7,6 lei, ieri, 10 martie 2022, prețul a ajuns la 8 lei pe litru. Culmea, și ieri, la orele prânzului, era coadă la stația respectivă.

Prețuri oscilante la stațiile peco din Iași

La o altă stație alăturată, OMV Păcurari, situația a fost similară. Deși prețul nu crescuse mai mult de 8 lei pe litru, cozile au fost uriașe. La această stație se vând cam 5-6 tone pe zi, într-o zi normală. Isteria provocată miercuri seară a dus la o vânzare în plus, dar și la cozi neașteptate. Și aici vânzătorii au arătat că au ajuns să primească, inclusiv, telefoane de la apropiați, prin care aceștia cereau lămuriri despre prețurile de la pompe. Joi, prețul la pompe era de 8,17 lei pe litru. La stația Lukoil din Moara de Foc, ieri, 10 martie 2022, prețurile erau ușor mai ridicate față de ziua precedentă. Dacă miercuri prețul era de 7,62 pe litru, joi prețul a ajuns la 7,93 lei litrul.

Prețuri mai mari la benzinăriile Mol din Iași

Astfel de fluctuații au fost la mai toate stațiile peco din Municipiul Iași. La stația Rompetrol din Moara de Foc, prețul a fost de 7,68 lei la litru în cursul serii de miercuri. Ieri, prețul era de 7,86 lei pe litru. La stația Mol de pe Șoseaua Nicolina, miercuri seara prețul era de 7,61 lei pe litru. Ieri, 10 martie 2022, prețul era de 8,41 lei la litru. De altfel, și ieri ,la benzinăriile Mol, erau cele mai ridicate prețuri din Iași. Dacă la cea de pe strada Silvestru prețul era de 8,38 lei la litru, la benzinăria Mol din Bucium prețul era de 8,42 lei. De altfel, întreaga isterie ar fi pornit de la lanțurile acestui furnizor. Cele din România au o problemă de aprovizionare, pentru că depind de importul de carburanți din Ungaria. Pentru că au fost probleme cu fluxul de aprovizionare, Mol a urcat prețurile la unele stații din România, astfel apărând această reacție în lanț.

Clasa politică a reacționat cu întârziere

Premierul Nicolae Ciucă a dispus abia ieri demararea unor controale la lanțurile de benzinării din întreaga țară prin Oficiul de Protecție a Consumatorului, Consiliul Concurenței și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Măsura nu are, însă, darul de a liniști populația. De altfel, clasa politică nu a reușit să țină în frâu până acum niciun val de scumpiri.

Vânzările record de la benzinăriile din Iași au fost datorate și stării de panică a ieșenilor, care s-au înghesuit în numai câteva ore la toate stațiile din oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *