Cu bani guvernamentali, vânzarea unei bucăți dintr-o comună ieșeană a fost evitată. Primăria Schitu Duca trebuia să achite penalități pentru lucrările de modernizare din localitate. Noul primar s-a trezit că au fost finalizate mai repede. A fost acuzat și modul în care au fost expertizate hectarele din extravilanul comunei
Comuna Schitu Duca, județul Iași, a scăpat de executorii judecătorești care în cursul săptămânii trecute au încercat să valorifice mai multe terenuri din localitate la cererea unui constructor ce a semnat un contract pentru modernizarea mai multor drumuri. Creditorul a renunțat la executare, după ce administrația locală nu a onorat contractul. Conform anunțului publicat de executorul judecătoresc Cezar Andrei, firma de construcții avea pretenții financiare de 1,8 milioane de lei, reprezentând penalități. În 2019, primarul comunei era Mihai Mihalache.
În anul respectiv au fost semnate 3 contracte cu firma de construcții, pentru modernizarea tronsoanelor DC 53 (DN 24 – Canton silvic Popuțoaia) – 2.377.284 de lei, strada principală Poieni – 1.582.250 de lei, strada Mănăstirii (DN24 Poiana – Slobozia). După alegerile din 2020, a ajuns primar liberalul Grigore Corciovă. Lucrările trebuiau executate până în primăvara anului 2023, numai că firma de construcții le-a finalizat mult mai repede. Noul edil a fost pus în fața faptului împlinit, trebuia să plătească lucrările, neavând banii alocați în buget. De aici și penalitățile.
Vânzarea comunei ieșene a fost anulată
Pe data 08.12.2023 urma să aibă loc licitația pentru vânzarea terenurilor. Dar la cererea constructorului, licitația a fost anulată, pentru că s-a găsit o formă de achitare a datoriei. Contactat de BZI, primarul Grigore Corciovă a menționat că va plăti datoria în cel mai scurt timp cu ajutor guvernamental.
„Am ajuns la o înțelegere cu constructorul. Le vom plăti integral în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.). Banii vin în baza unui HG, emisă în urmă cu două săptămâni. Banii sunt din fondul de rezervă. Vinerea trecută am trecut plata și prin Consiliul Local. Se va face această plată în ciuda celor care credeau altceva”, a menționat primarul.
A fost scandal și de la prețul stabilit de evaluator
Deși licitația a fost anulată, înainte de procedură, primarul din Schitu Duca a amendat modul în care au fost expertizate terenurile de către Liliean Lazăr, contractat, la un moment dat, de DIICOT într-un dosar de corupție de la Primăria Iași. Expertul a stabilit un preț de 1,9 lei/metru pătrat pentru terenurile din extravilanul comunei, în timp ce primarul a considerat că este de cel puțin 5 euro/metru pătrat. Pe lista bunurilor scoase la vânzare se aflau 17.467 mp – arabil (30.042 de lei), 228.362 mp – arabil (490.978 de lei), 79.751 mp – pășune – (112.449 de lei), 2.000 mp – pășune – (2.620 de lei). Prețul total de pornire a licitației a fost de 636.089 de lei pentru cele aproape 32 de hectare, sumă ce oricum nu acoperea datoria către constructor.
Vânzarea unei bucăți dintr-o comună ieșeană a fost anulată, dar cu multe emoții din partea autorității locale.
E normal să existe emoții cind apare excrocul de Cezar Andrei. Pana se trezesc judecătorii el produce jaful apoi, toți , se aliniază intereselor acestui excroc. Mai uitați-vă la avocații și evaluatorii cu care lucrează acest bandit. Mi a distrus proprietatea în mod abuziv, totul se va reașeza…promit.