Prima pagină » National » Vânzarea insecticidelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare! Care este motivul
Vânzarea insecticidelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare! Care este motivul

Vânzarea insecticidelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare! Care este motivul

27 aug. 2024, 22:40,
în National

Ca urmare a creșterii numărului de copii ajunși la spital după ce au fost spălați cu soluții destinate deparazitării animalelor, ANSVSA a propus interzicerea vânzării acestor produse în farmaciile veterinare. Această măsură a stârnit nemulțumire, în special în rândul locuitorilor din mediul rural, care susțin că le va fi foarte dificil să mai crească animale domestice sau păsări.

În multe farmacii veterinare, deja nu se mai găsesc medicamentele pe care oamenii din zonele rurale le foloseau frecvent pentru a-și trata animalele.

„Este vorba despre acele tratamente de rutină, aplicate imediat ce apare o suspiciune la un animal”, a explicat Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Animale.

Vânzarea insecticidelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare

Decizia ANSVSA de a retrage aceste soluții de pe piață a fost luată din cauza numărului tot mai mare de copii internați, după ce părinții i-au spălat cu aceste substanțe.

„Până acum am cumpărat fără probleme, nu înțeleg de ce s-a schimbat acum… Medicul îmi spunea la telefon ce să iau și așa făceam… Nu aveam nevoie de rețetă”, a afirmat un localnic.

Conform noilor reglementări, tratamentele vor putea fi administrate doar pe baza unei rețete eliberate de un medic veterinar.

„Aplicarea acestor reguli este posibilă pentru că avem medici veterinari în fiecare comună, iar intervențiile lor la solicitările proprietarilor sunt, în general, prompte”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul DSV Botoșani.

Cu toate acestea, fermierii au o altă opinie.

„Numărul medicilor veterinari ar trebui suplimentat, iar aceștia ar trebui să aibă logistica necesară pentru a răspunde rapid nevoilor fermierilor”, a spus un fermier, pentru Antena 3 CNN.

În contextul acestor schimbări, rămâne de văzut cum vor reuși autoritățile să găsească un echilibru între siguranța medicală și susținerea agriculturii și creșterii animalelor în România.

Reamintim că, recent, mai mulți copii au decedat după ce au fost spălați pe cap cu soluții pentru deparazitarea animalelor, iar autoritățile au început să ia măsuri în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *