Prima pagină » Local » Vânzarea comanacelor după Anul Nou – o practică tot mai întâlnită pe site-urile de anunțuri și grupurile de socializare
Vânzarea comanacelor după Anul Nou – o practică tot mai întâlnită pe site-urile de anunțuri și grupurile de socializare

Vânzarea comanacelor după Anul Nou – o practică tot mai întâlnită pe site-urile de anunțuri și grupurile de socializare

04 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Local

În fiecare an, obiceiurile de Anul Nou aduc la viață o tradiție spectaculoasă, reprezentată de comanace. Aceste accesorii sunt un simbol al dansurilor și obiceiurilor din zonele rurale ale Moldovei, iar pasiunea pentru realizarea lor rămâne vie datorită meșterilor dedicați. Aceste piese sunt esențiale în spectacolul sărbătorilor și rămân un simbol al bogăției culturale românești. După Revelion, tot mai mulți proprietari de comanace aleg să le vândă. Cu toate acestea, procesul lor de creare implică eforturi considerabile, iar tendințele se schimbă de la an, la an.

Pentru un singur comanac dedicat sărbătorilor de Anul Nou, procesul de creare poate ajunge la o lună

Realizarea unui comanac pentru Anul Nou implică multă răbdare și îndemânare, fiind un proces manual care durează săptămâni. Partea superioară a comanacului, adesea ornamentată cu mărgele și alte detalii fine, necesită o atenție deosebită. În funcție de complexitate, dar și de timpul meșteșugarilor, procesul de realizare a unui singur comanac poate ajunge la o lună.

„Fac această treabă din pasiune, de mai mulți ani de zile, nici nu mai știu de când. Am avut o singură pauză și apoi m-am reapucat iar. Realizez în funcție de cât de mare este cererea. De obicei, mă apuc din luna ianuarie. Pentru fiecare comanac îmi aloc cam o lună de zile. Anul acesta, am făcut doar 10 pentru mine, și restul, ce am avut comenzi. Le realizez manual, pentru partea superioară este o adevărată muncă. Ele sunt cusute manual și este pusă mărgică cu mărgică. Prețurile diferă în funcție de cât de bogate sunt comanacele, cât material intră în ele și cât costă mărgelele. Accesoriile și ce am nevoie pentru ca să le fac, le cumpăr online. Prețurile pornesc de la 3.000 de lei”, a povestit Vlăduț Țoțoi, meșteșugar de comanace, din satul Ruginoasa.

Comanacele sunt măști decorate cu mărgele viu colorate, panglici multicolore și diferite detalii lucrate atent. Ele combină texturi diferite, precum lâna pentru barbă și materialele textile bogate pentru ornamente. Partea superioară, impunătoare și regală, este acoperită cu mici tunulețe simbolice, cu modele geometrice cusute manual.

Care sunt prețurile comanacelor după Anul Nou

Un fenomen ce are loc după Anul Nou este reprezentat de vânzările comanacelor pe platforme online și grupuri de social media. Mulți proprietari ai acestor piese aleg să își vândă comanacele pentru a recupera o parte din investiție, ori pentru că pur și simplu nu mai au nevoie de ele. Pe site-uri precum OLX sau grupuri dedicate tradițiilor apar frecvent anunțuri cu comanace la prețuri variate, în funcție de starea lor și de complexitatea designului. Unele sunt vândute aproape noi, purtate o singură dată, iar altele, mai vechi, dar bine întreținute.

„Îmi vând comanacul pentru că nu mai am ce să fac acum cu el și vreau să-mi recuperez o parte din bani. L-am luat cu 1.900, îl dau cu 1.200 acum. Purtat o singură dată. Nu vreau să-l păstrez pentru la anul pentru că nu știu ce o să fie, n-am nici unde să-l țin și cine știe la anul ce modele mai par. Plus că simt că țin niște bani blocați. Nu mă aștept să-l vând ușor, dar mai sunt oameni care cumpără acum, că-s mai ieftine decât să lase pe la anul. Dacă văd că nu se dă, mai las din preț, asta e”, a spus Andrei V., un vânzător de comanac.

Prețurile comanacelor, după Revelion, variază în funcție de cât de mult dorește vânzătorul să lase din prețul inițial de achiziție, în funcție de starea produsului, dar și de complexitatea modelului. Aceste piese se pot găsi acum de la 1.000, până la 4.000 de lei. În plus, în anunțuri se mai vinde și doar accesoriul superior format din mărgele și poate costa de la 500 de lei, până la 1.500 de lei.

Comanacele nu sunt doar accesorii spectaculoase purtate de Anul Nou, ci și un simbol al continuității tradițiilor. Prin intermediul meșteșugarilor care mai realizează astăzi comanace, aceste creații rămân un exemplu al bogăției culturale românești.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
Trucul prin care putem face răcoare în locuinţă, fără aer condiţionat
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Ce s-a ales de Mariana Bitang, fosta antrenoare a lotului olimpic de gimnastică. Partenera lui Octavian Bellu a revenit în atenția publică după mulți ani
Playtech.ro
Aer polar maritim peste România. Dispare Anticiclonul Azoric şi vine răcoarea! Scăpăm de caniculă
Dailybusiness.ro
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vlăduța Lupău, primele declarații despre al TREILEA copil! Artista le-a dat ea vestea fanilor. ''Gravidă în luna a-5-a''
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 iulie 2025
07 iulie 2025