Prima pagină » Economic Local » Vânzarea animalelor de companie pe Internet, reclamată de ieșeni la DSVSA. ”Au reclamat și persoane care erau din București”
Vânzarea animalelor de companie pe Internet, reclamată de ieșeni la DSVSA. ”Au reclamat și persoane care erau din București”

Vânzarea animalelor de companie pe Internet, reclamată de ieșeni la DSVSA. ”Au reclamat și persoane care erau din București”

15 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Vânzarea animalelor de companie pe Internet a fost reclamată de ieșeni, dar și persoane din alte județe care au cumpărat puii. Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Iași susțin că vor face verificări împreună cu Poliția Animalelor

Ieșenii, dar și clienți din alte județe ale țării au reclamat la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA) Iași faptul că vânzarea animalelor de companie se face pe Internet, fără documente. De asemenea, unele persoane au reclamat că puii au murit după ce au fost cumpărați din Iași. Specialiștii susțin că demarează controale.

”Trebuie înregistrate animalele în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân, la Asociația Chinologică și la DSVSA. Cei care vând online trebuie să se înregistreze la toate instituțiile enumerate mai sus. Noi am făcut controale împreună cu Poliția Animalelor. Am găsit crescători de câini rasa Cane Corso care vindeau puii, dar nu aveau niciun document. În cazul acestor animale considerate periculoase este obligatorie înregistrarea lor la postul de Poliție din localitate. Sancțiunile aplicate sunt de la contravenții la amendă penală. Noi am primit reclamații în Iași de la persoane care spun că au cumpărat de la vânzătorii cu anunțuri online și ori a murit puiul, ori nu aveau documente pentru vânzarea lor. Au reclamat și persoane care erau din București și au cumpărat din Iași. Reclamă cei care îi găsesc pe vânzători pe rețelele de socializare. Atribuții în aceste situații are și Poliția Animalelor, iar dacă suntem solicitați să facem controale mixte, mergem și noi să verificăm”, susțin reprezentanții DSVSA Iași.

Vânzarea animalelor de companie pe Internet se poate face doar cu carnet de sănătate

Vânzarea câinilor pe OLX și Publi24 este în continuare o afacere demarată în anul 2020, pe fondul pandemiei COVID-19. Sunt postate zeci de anunțuri ale crescătorilor care vând pui din rasele Cane Corso, Labrador, Yorkshire, Ciobănesc German, Ciobănesc de Bucovina sau Saint-Bernard și Bichon. Câinii se vând cu prețuri cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Astfel, un pui de Yorkshire Terrier se vinde cu 1.500 de lei.

”Noi mai avem disponibili 2 pui, 2 băieți de 6 luni, fiecare. Dacă doriți să cumpărați, ne putem întâlni. Avem toate documentele necesare, iar câinii sunt vânduți cu certificat, cu tot ce trebuie”, susține unul dintre cei care vând puii online.

Reprezentanții unei canise din Iași recomandă ca animalele de companie să se cumpere din locuri autorizate.

”Ca să cumperi pui de rasă trebuie să cauți o canină specializată pe creșterea câinilor dintr-o anumită rasă. Noi avem doar câini din rasa Ciobănesc German. În prețul cerut sunt incluse microciparea, carnetul de sănătate, vaccinarea”, susține Constantin Andronic, reprezentant Asociația Chinologică Metropolitană Iași.

DSVSA Iași: ”Vorbim de acel comerț de animale «subteran»”

Medicii veterinari atenționează clienții că trebuie să fie foarte atenți la ceea ce cumpără de pe Internet, mai ales că sunt situații când puii nu sunt în realitate așa cum sunt prezentați în poze, nefiind de rasă, și trebuie să aibă neapărat carnet de sănătate, care este avizat de un medic veterinar.

De asemenea, în spatele anunțurilor pot fi canise neautorizate sanitar veterinar. Fiecare animal de companie trebuie să fie vaccinat de medicul veterinar, iar în baza acelui carnet de sănătate poate fi vândut sau donat altei persoane. Mai mult, specialiștii atrag atenția că din cauza creșterii cererii din partea clienților, crescătorii de câini și pisici pot să vândă ilegal.

”Vorbim de acel comerț de animale «subteran», ca să-l numim așa, greu de identificat și sancționat”, mai spun specialiștii DSVSA Iași.

Reporteri BZI au prezentat situația Elenei Surubariu, ieșeanca care îngrijește 36 de câini și 19 pisici. Vânzarea animalelor de companie pe Internet a devenit o practică, mai ales după ce nu s-au mai vândut puii de câini sau pisici în pet-shop-urile din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *