Prima pagină » Economic Local » Vântul a făcut din nou ravagii în solariile producătorilor ieșeni. Pierderile sunt semnificative, oamenii sunt disperați!
Vântul a făcut din nou ravagii în solariile producătorilor ieșeni. Pierderile sunt semnificative, oamenii sunt disperați!

Vântul a făcut din nou ravagii în solariile producătorilor ieșeni. Pierderile sunt semnificative, oamenii sunt disperați!

22 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Prima zi de Paște le-a adus legumicultorilor din Iași pagube considerabile din cauza fenomenelor meteo nefavorabile. Solariile au fost distruse parțial sau total după ce o vijelie care nu a durat mai mult de câteva minute a făcut ravagii. Producătorii caută acum soluții pentru a pune pe picioare afacerea. „Trebuie să căutăm bani să ne revenim din această pagubă. O să încercăm mai întâi la bancă să luăm un împrumut. A fost distrusă structura, pentru solarul construit anul acesta manopera a fost de 5.000 de lei. Ne-am chinuit din februarie să ținem căldura în solarii, cu tunuri de încălzire. S-a compromis tot”, spune Ioan Lungu, unul dintre producătorii afectați, din comuna Cotnari.

Nu pot fi acoperite pierderile

Un alt producător spune că au fost afectate răsadurile și din acest motiv nu poate să acopere cheltuielile. Acesta are două solarii care au fost afectate aproape în totalitate. Spune că au fost distruse foliile și imediat după aceea au fost afectați și stâlpii din lemn. Acesta estimează pierderi de câteva mii de lei.

„Cu ce mai poate duce planta nu știu dacă e de ajuns să ne mai scoatem banii. Ce a mai rămas în picioare nu e suficient ca să acopere pierderile”, spune Constantin Florea, un alt producător din Iași.

Pot fi depuse cereri de despăgubire

Fermierii păgubiți pot să se adreseze autorităților locale pentru ca pagubele să fie evaluate și să poată primi un ajutor de urgență. Niciunul dintre fermieri nu aveau cultura și spațiul protejat (solarul) asigurate. Fermierii se plâng de ani de zile că asiguratorii le impun condiții foarte greu de îndeplinit, de aceea nu pot încheia o poliță de asigurare. Până în prezent a fost depusă la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași o singură cerere de despăgubire.

„Avem o singură solicitare pentru solariile distruse de fenomenele meteorologice nefavorabile, respectiv de la legumicultorul de la Butea. Am primit-o în urmă cu vreo două-trei săptămâni. Astăzi (n.r.- 21 aprilie 2020) nu am primit nicio solicitare”, a spus Gabriel Hoha, director al DAJ Iași.

Foto arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *