Prima pagină » Local » Vandalismul a scăpat de sub control în Iași! Punctele gospodărești sunt distruse de oamenii care caută PET-urile în containere: „Au început să intre prin fanta de la gunoi” – FOTO/VIDEO

Vandalismul a scăpat de sub control în Iași! Punctele gospodărești sunt distruse de oamenii care caută PET-urile în containere: „Au început să intre prin fanta de la gunoi” – FOTO/VIDEO

27 apr. 2024, 02:00, 4 ,
Petronel Ștefan în Local

Vandalismul la punctele gospodărești din municipiul Iași este în creștere, iar totul a început de la introducerea sistemului de returnare a recipientelor. Angajații de la Salubris trebuie să repare, în fiecare zi, locurile unde se colectează gunoiul

În municipiul Iași, sunt 530 de puncte de colectare a gunoiului, însă multe dintre ele cad pradă cetățenilor care sunt în căutare de bunuri prin gunoi. Angajații de la Salubris au observat faptul că, în ultima vreme, actele de vandalism sunt tot mai întâlnite, iar cauzele sunt cunoscute. Totuși, cei care au incendiat punctele gospodărești au ajuns să fie și condamnați la închisoare cu executare.

Punctele gospodărești sunt distruse din cauza vandalismului

Compania Salubris se confrunta cu aceeași problemă și în trecut, însă situația a început să fie tot mai întâlnită după ce a fost introdusă taxa de garanție. Camerele de supraveghere au surprins tot felul de momente când unii cetățeni forțau ușile, le loveau sau chiar se strecurau prin fanta pe unde se aruncă gunoiul, pentru a deschide ușile din interior. Angajații de pe mașinile de gunoi găsesc, de multe ori, ușile de la punctele gospodărești rupte, iar unele containere sparte.

„Într-adevăr, de când s-a introdus sistemul de returnare în România, numărul punctelor vandalizate a crescut. Am observat pe filmări metodele pe care le aplică oamenii pentru a obține PET-urile. Mai nou, cei care sunt mai agili au început să intre în punctul gospodăresc prin fanta pe unde aruncăm gunoiul și deschid ușa din interior. Noi avem două echipe care merg în fiecare zi prin oraș și verifică toate punctele gospodărești. Zilnic, au ceva de reparat”, a transmis Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.

O altă problemă este cea a oamenilor străzii, care incendiază punctele gospodărești. De obicei, când nu reușesc să deschidă ușile, din frustrare, dau foc gunoaielor din jur până arde și punctul de colectare.

„În oraș, avem 530 de puncte gospodărești, iar undeva la 10 la sută au fost incendiate. Deci vorbim de peste 50 de puncte gospodărești care au fost distruse. În mare parte, problemele sunt cauzate de oamenii străzii, care încearcă prin orice mijloace să caute bunuri prin containere. Acest lucru este un furt, iar în acest sens colaborăm cu Poliția Locală Iași”, a mai adăugat directorul general.

Infractorii au fost trimiși în închisoare

Datorită înregistrărilor video, polițiștii locali au reușit să-i depisteze pe cei vinovați, iar în acest sens i-au chemat în judecată. În cel puțin 5 cazuri, cei vinovați au fost condamnați la un an și jumătate de închisoare cu executare.

„Cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere am reușit să depistăm pe cei vinovați de distrugerea bunului public. Poliția Locală a analizat videoclipurile și în baza imaginilor au deschis procese în instanță. Au fost deja 5 hotărâri judecătorești cu închisoare cu executare pentru o perioadă de un an jumătate”, a încheiat Cătălin Neculau.

Problema vandalismului la punctele gospodărești este tot mai mare în municipiul Iași, în special după introducerea sistemului de returnare a recipientelor pentru o taxă de 50 de bani.

Comentarii
  • Ăștia nu-s cetățeni..îs niște țigani borâți care n-au muncit o zi in viața lor. Ce păcat că nu a mai trăit Mareșalul Antonescu….ne scăpa de ei.

  • Reciclarea ambalajelor trebuie regandita cu ambalaj la schimb sau returnare contravaloare in baza unui bon de cumpărare.Astfel ambalajele din containere nu pot fi valorificate.

  • Foarte bine că va strica porcăriile de tomberoane.A devenit o adevărată aventura sa arunci gunoiul !
    Cum naiba sa încurajezi aruncarea selectivă sau chiar aruncarea in locuri amenajate când tu îngrădești la maxim aceasta posibilitate ? Tomberoanele sunt închise în fel de fel de cutii de tabla cu garduri de fier, cu fantele așa de înguste de zici că sunt cutii poștale, altele au și butoane pentru coduri/parole. Be bune !? Chiar trebuie așa ceva pt un lucru simplu și de bun simt cum este aruncatul gunoiului la tomberon ?

  • Ar trebui să nu mai meargă și invers, să rămână ăia blocați în gunoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`