Vânătoare de rețete în satele din Iași! Specialiștii vor scrie o carte cu detalii despre produse făcute ca pe vremea bunicilor. „Alivanca” sau „cârnații” nu lipsesc din gospodării

11 ian. 2023, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Un proiect de promovare a gastronomiei locale se derulează în această perioadă în Iași, fiind implementat de mai multe grupuri de acțiune locală (GAL-uri). Valoarea proiectului finanțat cu fonduri europene, „Aroma rețetelor locale – O carte magică 3D pentru promovarea produselor, tradițiilor și turismului”, este de 5.000 de euro

Unul dintre cele mai inedite proiecte derulate în această perioadă în Iași este „Aroma rețetelor locale – O carte magică 3D pentru promovarea produselor, tradițiilor și turismului”. Proiectul finanțat prin submăsura 19.3 – Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) – are o valoare de 5.000 de euro. Reprezentanții GAL Valea Prutului, GAL Colinele Iașilor, GAL Stejarii Argintii, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului, GAL Codrii Pașcanilor și GAL Stejarul au implementat acest proiect.

Astfel, specialiștii au fost în satele din Iași, din casă în casă, pentru a descoperi rețete vechi din gastronomia locală, ce sunt transmise din generație în generație și care sunt specifice locului. În acest fel au descoperit produse specifice zonei Moldovei, precum „alivancă”, „cârnați” sau „pastramă”, făcute după rețete vechi de sute de ani, care au fost păstrate cu sfințenie în comunitățile locale.

Gastronomia locală, promovată printr-un proiect cu fonduri europene

Proiectul de promovare a rețetelor tradiționale se desfășoară în aproape toate comunele din județul Iași, unde specialiștii speră să găsească măcar o rețetă specifică zonei Moldovei sau rețete de produse care au fost „uitate”, dar pot fi promovate acum în bucătăriile tradiționale. Un alt proiect din Iași, derulat de GAL-uri, care a avut un succes neașteptat, este QR4ALL.

„În cadrul proiectului QR4ALL au fost realizate filmulețe de promovare pentru toate cele 11 comunități (un oraș și 10 comune) din cadrul Gal Valea Prutului. Proiectul are ca obiectiv general stimularea turismului prin identificarea și valorificarea obiectivelor locale din teritoriile GAL-urilor partenere, utilizând metode inovative și interactive. În cadrul acestuia au fost achiziționate biciclete pentru a le pune la dispoziție oaspeților care doresc să viziteze zona, dar și ATV-uri.

De asemenea, se lucrează la o aplicație software interactivă, cu elemente QR, care va centraliza informații privind obiectivele turistice identificate, harta interactivă, traseele turistice. Se va realiza un ghid turistic inovativ, în format digital, cu elemente QR, adaptat persoanelor cu deficiențe de vedere și auz”, susțin reprezentanții proiectului.

Astfel, pe perioada verii, sute de turiști au participat la plimbările cu ATV-ul și au mâncat produse tradiționale.

Ieșenii au obținut fonduri europene de milioane de euro prin intermediul GAL-urilor

Teritoriul GAL este bazat pe principiul continuității și omogenității, conform hărților atașate și descrierilor. Nicio localitate din acesta nu este inclusă pe teritoriul unui alt GAL. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor.

Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare și GAL Dealurile Bohotinului. Prin intermediul acestora, ieșenii pot obține fonduri europene.

Pe de altă parte, gastronomia locală a fost promovată și prin alte proiecte derulate în Iași.

Comentarii
  • Bani tocati….nimicuri…prostii inutile….cat sa se prefaca unii ca muncesc

  • Banii romanilor se duc pe prostii. Si primarul de la Baltati a cumparat atveuri si biciclete cica e zona turistica sa se plimbe turistii. Cit de prost trebuie sa fii sa cheltuiesti niste bani europeni pe așa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *