Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Vanataie sau un cheag de sange? Iata care sunt diferentele
Vanataie sau un cheag de sange? Iata care sunt diferentele

Vanataie sau un cheag de sange? Iata care sunt diferentele

22 aug. 2018, 09:44,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:83519;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Cheagurile de sange si vanataile afecteaza vasele de sange, dar au unele diferente semnificative. Sangele circula la nivelul arterelor si al venelor si este intr-o continua miscare, pompat de inima catre organele corpului. Apoi, acesta se intoarce catre inima, conditionat de miscarea corpului. Fara miscare, sangele are tendinta de a stagna si de a se coagula, si astfel se pot forma cheaguri de sange (trombii). Cheagurile fac parte dintr-un mecanism natural de reparare si nu prezinta pericole. Insa, exista situatii cand acestea se pot forma atunci cand nu este necesar si pot avea consecinte grave. O vanataie este o marca notabila pe piele care, in general, dispare in timp. Un cheag de sange se formeaza intr-un vas de sange sau intr-un tesut mai adanc si este rareori vizibil. O vanataie se formeaza adesea stratul exterior al pielii si ii schimba culoarea. Aceasta modificare a aspectului se datoreaza capilarelor, niste vase mici in zona, care se sparg. Pe parcursul vindecarii, pielea poate continua sa-si schimbe culoarea.

Cheagurile de sange pot, de asemenea, sa rezulte din deteriorarea unui vas de sange. Atunci cand apare o vatamare a unui vas de sange, cauzata de o taietura sau un impact cu un obiect dur, sangele tasneste din vas si invadeaza tesutul din jurul acestuia; el poate sa coaguleze formand un cheag. Un cheag de sange poate aparea si in interiorul unui vas de sange, caz in care doctorii il vor numi un tromb. O problema de coagulare a sangelui in organism poate fi uneori cauzata de hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dar si alte afectiuni. Vanataile si cheagurile de sange pot fi rezultatul afectarii vaselor de sange. Cu toate acestea, cauzele si simptomele pot varia.

Cauzele vanatailor si ale cheagurilor de sange. O vanataie se poate forma dupa un impact dur. Anomaliile apar in mod obisnuit dupa o leziune, cum ar fi contactul dur cu un obiect, caderea in jos sau ruperea osului. Aceste tipuri de leziuni pot provoca spargerea vaselor de sange din piele. Sangele care tasneste din vasul spart devine prins sub suprafata pielii, formand o vanataie. Aspectul albastru vinetiu al unei vanatai provine din lipsa de oxigen a sangelui prins sub piele. Cheagurile de sange fac parte din procesul natural de vindecare dupa o leziune. Deteriorarea unei zone provoaca coagulantele din sange numite trombocite sa se adune langa rana, ceea ce ajuta la oprirea sangerarii. Cheagurile mici sunt normale si dispar singure. Cu toate acestea, unele devin mai mari decat este necesar sau se formeaza in locuri unde nu exista leziuni. Cheagurile de sange se pot forma pe cont propriu intr-un vas de sange din cauza hipercoagularii, care necesita tratament medical.

Simptomele vanatailor si ale cheagurilor de sange. Ele pot fi destul de similare, dar anumite tipuri de cheaguri pot provoca efecte mult mai grave. Vanataile apar la inceput rosiatice, apoi se vor transforma intr-o culoare albastru inchis, vinetie sau chiar negru in primele cateva ore sau zile. Pe masura ce se vindeca isi va schimba in continuare culoarea, de obicei devine galbuie, si se va micsora pana cand se va estompa complet. Ele pot fi dureroase la atingere, dar de regula, durerea se diminueaza pe masura ce vanataia se vindeca. Cheagurile de sange adanci nu urmeaza un model exact pe masura ce se vindeca, dar pot provoca simptome diferite in functie de locul in care se afla in organism si de tesuturile pe care le afecteaza. Hematoamele mari care apar in muschi sau organe necesita adesea tratament medical.

Cheagurile de sange din interiorul vaselor de sange pot bloca fluxul de sange si oxigen in parti ale tesutului. Aceasta obstructie poate pune viata in pericol deoarece poate provoca leziuni grave sau moartea celulelor. Cateva exemple de probleme grave cauzate de trombi: accident vascular cerebral – cauzat de un cheag de sange format in oricare dintre arterele care merg in creier sau chiar in creier; insuficienta cardiaca: provocata de un cheag de sange format intr-o artera a inimii; embolie pulmonara: cauza este un cheag de sange format intr-o artera a plamanului; ischemia mezenterica: data de un cheag de sange format in artera intestinala; tromboza venoasa profunda: cauzata de cheaguri de sange formate in orice vena adanca, cel mai frecvent in picior. Simptomele trombilor variaza in functie de organul si tesutul pe care il afecteaza si pot include: amorteala sau slabiciune pe o parte a corpului, care sunt semne de un accident vascular cerebral; dureri in piept si dificultati de respiratie, care pot semnifica un atac de cord sau o embolie pulmonara; dureri abdominale, febra si sange in scaun, care sunt semne de ischemie mezenterica; dureri de picioare si  umflaturi, care sunt semne ale trombozei venoase profunde. Oricine crede ca are simptomele unui tromb trebuie sa ceara ajutor medical imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`